Sadržaj
12. rujna 2022 ― Vrijeme čitanja 4 min.

Kasko osiguranje – najbolji prijatelj vašeg vozila

Učestalo je mišljenje kako je kasko osiguranje skupo i neisplativo. Međutim, jeste li se ikad našli u situaciji u kojoj ste vlastitom krivicom oštetili vaše vozilo ili je za to bila kriva nesretna okolnost poput vremenske nepogode?

Automobil sam po sebi zahtjeva brojna ulaganja i troškove, ali najbolnija su ona koja nas zateknu nespremnima. U takvim se trenucima zakašnjelo zapitamo koliko je uistinu bio pametan zaključak „kako se to neće dogoditi nama“. Rizici s kojima se svakodnevno susrećemo u prometu trebali bi nam služiti kao upozorenje, ali ih jednostavno prečesto nismo svjesni ili ih namjerno ignoriramo. Negodujuća pjesma pojača svoju dinamiku u trenucima kada nam majstor ispostavi račun pa se godišnja rata kaska više ne čini tako visokom i toliko nepotrebnom.

 

2

Što je kasko osiguranje?

 

Riječ je zapravo o dobrovoljnom osiguranju automobila čija je glavna zadaća financijska sigurnost i stabilnost vlasnika motornog vozila u slučaju velike ili totalne štete. U slučaju prometne nezgode u kojoj ste vi krivi, obvezno auto osiguranje pokriva štetu nastalu na automobilu druge osobe, dok kasko osiguranje pokriva štetu i na vašem automobilu. Iznimka su slučajevi u kojima je osoba koja je skrivila nezgodu, vozila pod utjecajem alkohola ili opijata te ako se radi o namjernom izazivanju i provociranju nezgode.

Važno je istaknuti i kako polica kasko osiguranja istodobno pokriva i oštećenja na vozilima koja su se dogodila izvan prometa, poput oštećenja nastalih zbog pokušaja provale, prilikom parkiranja vozila, u slučajevima krađe te različitih vremenskih nepogoda. Kasko polica dijeli se na punu i djelomičnu. Puna kasko polica nudi pokriće svih rizika koji uzrokuju oštećenje, uništenje ili nestanak osiguranog motornog i/ili priključnog vozila, dok djelomična polica nudi različite kombinacije najčešćih rizika kojima se vaše vozilo može izložiti.

3

Vrste kasko osiguranja

 

Tri su vrste kasko osiguranja u našoj ponudi, Puno kasko osiguranje, Djelomično kasko osiguranje i Kasko 5+.

Puno kasko osiguranjepokriva materijalnu štetu nastalu na vašem vozilu u prometnoj nezgodi, uključujući slučajeve kad ste skrivili nezgodu ili vam je vozilo uništeno bez vašeg znanja. Njime je dakle obuhvaćena osiguravateljna zaštita od uništenja, oštećenja i nestanka osiguranog vozila i njegovih sastavnih dijelova nastankom određenih rizika, kao što su prometna nezgoda, krađa, vremenske nepogode itd.

Djelomično kasko osiguranje pruža pokriće od određenih grupa rizika Punog kasko osiguranja vozila. Dakle, radi se o različitim kombinacijama najčešćih rizika kojima se vaše vozilo može izložiti.

Kasko 5+ namijenjeno je vlasnicima osobnih automobila koji žele dodatnu zaštitu za svoje vozilo starosti 5-15 godina, u slučajevima kada svojom krivnjom izazovu sudar s poznatim vozilom ili utjecaja nepredviđenih prirodnih sila.

4

Kako se određuje cijena police?

 

U praksi se kasko osiguranje najčešće ugovara za nova vozila, što ima smisla ako uzmemo u obzir da je popravak novog vozila izazovno financirati i nakon najmanje nezgode. Osim o samoj vrijednosti automobila koji se osigurava, konačna cijena police ovisi i o izboru preferiranih pokrića prilikom ugovaranja te specifičnim karakteristikama vašeg vozila i vas kao vozača. Pojednostavljeno, cijena kasko police određuje se prema vjerojatnosti da će osiguravajuće društvo morati isplatiti naknadu u slučaju štetnog događaja, a na nju utječu brojni faktori poput starosti vozila, njegove marke, snaga motora, činjenica ugovara li ga pravna ili fizička osoba, te dob, iskustvo i sklonost vozača nezgodama u prošlosti.

Osnovica za obračun premije kasko osiguranja je nabavna vrijednost novog vozila, na što korisnici ostaju začuđeni, osobito ako ga ugovaraju za vozilo staro nekoliko godina, ali postoji razlog. Vozila se osiguravaju na vrijednost novog vozila jer u slučaju štete klijent dobiva odštetu u vrijednosti novih, a ne rabljenih dijelova. Uz to se svake godine, kako vozilo stari,  uračunava i dodatni popust na starost vozila.

5

Kasko za polovne automobile?

 

S obzirom na promjenu situacije na tržištu automobila, ovo pitanje postaje sve učestalije i sve češće na njega dobivamo potvrdni odgovor. Naime, Hrvati sve više kupuju rabljene automobile i taj trend raste već osmu godinu. Tako je protekle godine, prema podacima Centra za vozila Hrvatske, u Hrvatskoj registrirano 66 197 polovnih vozila, naspram 46 182 koji su došli ravno iz salona.

Problemi s proizvodnjom i dostavom, koji su započeli u 2020. kad je samo 30 % prvi put registriranih vozila u Hrvatskoj bilo novo, nastavili su se i u 2021. Na situaciju utječu i prilike u autoindustriji koja još nije riješila izazov s nedostatkom čipova na tržištu i čini se da se stvari neće tako lako promijeniti. Smanjeni priljev novih automobila povećao je važnost rabljenima i samim time njihovu cijenu. Upravo zato jer osigurava vozila stara od 5 do 15 godina, Kasko 5+  je odličan izbor za vlasnike polovnih automobila. 

6

Franšiza unutar police

 

Prilikom ugovaranja kasko osiguranja potrebno je obratiti pozornost na odabir franšize, koja je njen sastavni dio. Ona označava sudjelovanje osigurane osobe u naknadi štete i to u unaprijed definiranom iznosu.

Franšiza utječe na samu visinu premije, odnosno s ugovorenom franšizom visina premije je nešto manja. Nadalje, osiguranika se kroz mehanizam franšize želi potaknuti na opreznije ponašanje, tj. da više pazi na svoj automobil i opreznije vozi. Uloga franšize je i preventivna u slučajevima pokušaja osiguravajućih prijevara, kojih u našem društvu ne nedostaje.

7

Vrste franšize u kasko polici

 

Franšiza u kasko polici može biti obvezna (ugovorna franšiza) ili dobrovoljna (franšiza za učestale štete). Obavezna franšiza funkcionira tako da imate pravo na punu isplatu prve štete, ali već kod prijave sljedeće štete dolazi do novčanog partnerstva kod kojeg dio plaća osiguravajuće društvo, a dio korisnik.

Dobrovoljna franšiza podrazumijeva iznos sudjelovanja u samo jednoj šteti koju osoba može samostalno odabrati prilikom ugovaranja KASKO police. Dobra strana dobrovoljne franšize je i ta da je njena cijena uvijek fiksna. Prema tome, dobrovoljna franšiza vrijedi samo za jednu štetu koju korisnik odabere, dok je obvezna franšiza gotovo uvijek dio ugovora.

Osiguraniku koji u jednoj osigurateljnoj godini ima dvije ili više šteta na istom osiguranom vozilu, odbija se obvezna franšiza za više šteta budući da se ta franšiza obračunava u postotku, ali ne od štete, već od pune premije.

8
09. rujna 2022 ― Vrijeme čitanja 5 min.
Mentalno zdravlje u fokusu

Razmislite o ova tri pitanja: Jeste li sretni, ispunjeni? Volite li svoj posao? Kada ste posljednji put učinili nešto samo za sebe?

 

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...