Sadržaj
09. rujna 2022 ― Vrijeme čitanja 5 min.

Mentalno zdravlje u fokusu

Razmislite o ova tri pitanja: Jeste li sretni, ispunjeni? Volite li svoj posao? Kada ste posljednji put učinili nešto samo za sebe?
Mentalno zdravlje u fokusu 2Mentalno zdravlje u fokusu 2

Iskusnom će uhu već odgovori na ova tri naočigled jednostavna pitanja stvoriti jasnu sliku o vašem mentalnom zdravlju. Ali, tko ima vremena razmišljati o mentalnom zdravlju? Uz sve obaveze koje se moraju ispuniti da bi funkcionirao vaš život, uz planirane i neplanirane događaje koji svakodnevno pune vaš raspored i sve one, oku nevidljive situacije koje treba riješiti - po mogućnosti sad i odmah. Ipak, mentalno zdravlje ima ogromnu ulogu u očuvanju zdravlja općenito te predstavlja temelj kvalitetnog života svakog pojedinca.

 

Mentalno zdravlje u fokusu

Brojni tabui

Kada je u pitanju tzv. mentalna higijena ili briga o mentalnom zdravlju mnogi naši sugrađani imaju brojne predrasude. Kako bismo doprinijeli razbijanju nekih od njih ovaj blog posvećujemo temi mentalnog zdravlja koje Svjetska zdravstvena organizacija definira kao „stanje u kojem osoba ostvaruje svoje sposobnosti, može se nositi sa stresom svakodnevnog života, raditi produktivno i plodno i pridonositi“.

Statistika koja poražava

Počnimo s malo statistike: jeste li znali da su mentalni poremećaji na drugom mjestu prema broju dana bolničkog liječenja u Hrvatskoj, a da najnovija znanstvena istraživanja dokazuju da su mentalne poteškoće češći uzrok obolijevanja i preranog umiranja nego tjelesne bolesti? Također, znanstvenici smatraju da će u sljedećih desetak godina depresija postati vodeći uzrok obolijevanja na globalnoj razini. Način života u kojem ne nedostaje stresa, neizvjesnosti, loših vijesti i neprekidne nervoze iz tisuću razloga koje možete nabrojati u minuti (Cijena plina? Poskupljenje? Novi val covida?) dovodi do sve većeg broja osoba koje se bore s mentalnim poteškoćama. A te poteškoće, iako na prvi pogled svijetu nevidljive, mogu biti jednosmjerna cesta za stvaranje idealnih uvjeta za razne bolesti.

Mentalno zdravlje u fokusu2

Predrasuda # 1

Jedna od čestih predrasuda vezanih za pitanje mentalnog zdravlja je ideja da inače mentalno čvrste osobe nemaju pravo na krize. Svaka se osoba u životu susreće s teškim trenucima i situacijama i svakoj se osobi može dogoditi da ju jedna od njih izbaci iz kolosijeka. Bilo da ste osoba koja voli dijeliti svoju intimu s drugima ili pripadate onima koji se teže otvaraju, sjetite se da mentalno zdravlje može biti krhko i da se katkada samo čini da imate sve pod kontrolom. Zato je bitno osvijestiti problem, pronaći stresor i znati „pametno“ birati bitke jer, u konačnici ne možemo osobno utjecati na cijene plina na svjetskoj razini, zar ne? Na taj se način možete osloboditi određene vrste stresa i pridonijeti očuvanju mentalnog zdravlja.

Predrasuda # 2

Također, česta je predrasuda da će otkrivanje mentalnih poteškoća prokazati vlastite slabosti. U ovu zamku, nažalost, upadaju mnogi pa se libe potražiti stručnu pomoć ili se barem obratiti bliskoj osobi. U svakoj poteškoći, pa tako i ovoj, tražiti pomoć znak je velike hrabrosti i otpornosti i ujedno prvi korak k ozdravljenju.

Predrasuda # 3

Izdvojit ćemo još jednu neistinu vezanu uz mentalno zdravlje koja je često općeprihvaćena; a to je ideja da se na mentalno zdravlje ne može utjecati zapravo i da se treba pomiriti i živjeti s emocijama koje poteškoće donose. Činjenica jest da poteškoće s mentalnim zdravljem mogu zadesiti svakoga i stoga je važno osvijestiti i imati na umu da postoje načini i metode kojima se osobama s poteškoćama može učinkovito pomoći. Za svakodnevne borbe sa stresnim situacijama i izazovima potrebno je osvijestiti svoje snage, predispozicije i svakodnevno raditi na podizanju samopouzdanja, na osvješćivanju svojih želja, ambicija kao i objektivnim načinima kako ih realizirati. Važno je i činiti korake kojima ćete doseći svoj cilj – postavljajte si izazovne, ali ostvarive ciljeve, savladajte neke nove vještine, nađite vrijeme za sebe i činite nešto što vas opušta. I nikako ne zaboravite na redovitu tjelesnu aktivnost (koja ima veliku ulogu u postizanju i tjelesnog i mentalnog zdravlja) . Okružite se ljudima koji vas vesele, koji vas nasmijavaju i koji su vam podrška. A ako prepoznate da vam je potrebna i stručna pomoć, svakako je potražite i učinite sve što možete da živite što kvalitetniji i ispunjeniji život.

 

mentalno zdravlje3
„Život je kao crtanje bez gumice za brisanje“

Zaključno, mentalna snaga je ono što vas pokreće, a mentalno zdravlje ima neizmjerno važnu ulogu u očuvanju zdravlja općenito. GRAWE osiguranje pitanje zdravlja uvijek stavlja na prvo mjesto te brojim aktivnostima u sklopu kampanje 90 /98 javnost podsjeća na važnost prevencije u očuvanju zdravlja (prvenstveno u prevenciji raka dojke kod žena i raka prostate kod muškaraca) pri čemu je mentalna snaga izuzetno važna komponenta.

Crtajte svoj život najbolje što znate – usvojite kvalitetne navike, jednako brižno čuvajte tjelesno i mentalno zdravlje i sigurni smo da će vaš život biti jedna sjajna, šarena tapiserija.

Zanima vas više detalja o mogućnostima kvalitetne prevencije? Saznajte što osigurava https://www.grawe.hr/dodatno-zdravstveno-osiguranje/.

18. kolovoza 2022 ― Vrijeme čitanja 5 min.
Intervju s Marijom Butković: Na utrci života okrjepa u pravom trenutku

Njena udruga Marra Altrui pomaže ženama koje se susretnu s rakom dojke olakšati da prebrode sve faze liječenja i vratiti im samopouzdanje nakon izlječenja

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...