Sadržaj
03. rujna 2021 ― Vrijeme čitanja 6 min.

Rujan – mjesec za koji treba pripremiti popis zadataka

Ali i učiniti nešto novo, važno i uzbudljivo za sebe! U našem novom blogu vam donosimo korisne savjete ...
Rujan – mjesec za koji treba pripremiti popis zadataka

Rujan - mjesec početaka

Sudeći po vremenu, jesen je ove godine stigla malo ranije. A s njom i sve one obaveze koje su preko ljeta stavljene na čekanje. Ako ste negdje zametnuli rokovnike, dnevnike i podsjetnike vrijeme je da ih pronađete i stavite na vidljivo mjesto. Jer, mnogi će se složiti, psihološki nova godina započinje s rujnom, mjesecom brojnih početaka. Vraćaju se školske obaveze, treninzi, tjedni zadaci, „što ću kuhati sutra“ popis… Ukratko, rujan nameće ritam koji potom dugo pratimo.

 

Rujan – mjesec za koji treba pripremiti popis zadataka

Planinarenje


Planinarenje je sjajan odabir za one koji vole prirodu, istraživanje novih mjesta i vrijeme u tišini. Osim što je odlična vježba za cijelo tijelo (osobito kardiovaskularni sustav), planinarenje će pomoći u održavanju tzv. mentalne higijene. Postoje brojna planinarska društva koja okupljaju entuzijaste i početnike pa je ovaj hobi i dobar način za povezivanje s novim ljudima sličnih interesa. Osim toga, Hrvatska je bogata planinama i gorama koje mogu osvojiti i početnici. Samo obratite pozornost da na planinarenje uvijek idete pravilno opremljeni (adekvatna odjeća i obuća, dovoljno vode i slično).

Zanimljivost:

Postoji časopis „Hrvatski planinar“ u kojem možete pronaći brojne informacije o planinarenju.

 

Rujan – mjesec za koji treba pripremiti popis zadataka

Ples


Za uživanje u plesu nisu važne vaše godine, spol, fizička sprema pa čak ni imate li urođeni osjećaj za ritam. Važno je samo da se opustite i dozvolite tijelu da se prirodno kreće. A plesati je zdravo – osim što ples poboljšava cirkulaciju, tonus mišića, povećava pokretljivost, dokazano je da plesanje podiže raspoloženje, smanjuje razinu stresa te ima pozitivne učinke na pamćenje. Budući da poslovne, obiteljske i roditeljske obaveze često znaju uzimati gotovo sve slobodno vrijeme, upis u neku plesnu školu ili radionicu može biti i prilika da provedete kvalitetno vrijeme sa svojim suprugom (ili svojom suprugom). Što se tiče vrste plesa, izbor je širok i ovisi samo o vašem ukusu -  možete odabrati standardne, latinoameričke plesove, jazz dance, hip hop pa čak i balet ili ples na svili.

 

Zanimljivost:

Najstarija svjedočanstva o plesu nalaze se na špiljskim crtežima. Dakle - ljudi plešu oduvijek i za to sigurno postoji dobar razlog.

 

Rujan – mjesec za koji treba pripremiti popis zadataka

Klub ljubitelja knjiga


Poznati su brojni benefiti čitanja knjiga, međutim u zbijenom dnevnom rasporedu katkada je teško odrediti vrijeme za čitanje. Zato, ukoliko volite čitati, dodatnu motivaciju možete pronaći učlanjenjem u klub čitatelja knjiga. Veliki broj knjižnica u Hrvatskoj organizira neku vrstu kluba čitatelja gdje redovito okupljaju zaljubljenike u pisanu riječ koji razgovaraju, izmjenjuju iskustva, preporuke ili jednostavno pronalaze vrijeme za uživanje u dobrom štivu.

Zanimljivost:

Ako vas zanima više informacija o čitateljskim grupama ili sami razmišljate pokrenuti jednu, postoji knjiga tj. priručnik i za to!

 

Rujan – mjesec za koji treba pripremiti popis zadataka

Kazalište


Ne kaže se uzalud da su kazalište i kazališne predstave „hrana za dušu“. Nevažno je preferirate li drame, komedije, opere ili balet, redoviti odlasci na kazališne predstave otvarat će vam nove svjetove i podsjećati na ljepotu života. Ako želite biti sigurni da nećete preskočiti dobru predstavu, kupite pretplatu vama omiljenog teatra i u vaš će raspored ući datumi koji će ubrzo postati slatka obaveza, a kvalitetna će vas predstava tjednima puniti optimizmom.

Zanimljivost:

Danas u Hrvatskoj djeluje stotinjak kazališnih kuća, od kojih pet ima status nacionalnog kazališta. Sigurno neka od njih imaju predstavu po vašem ukusu.

 

Rujan – mjesec za koji treba pripremiti popis zadataka

A zdravlje?


Pitate se kako je na ovaj popis zalutala stavka „zdravlje“? Ona je ovdje da vas podsjeti da svaki vaš popis treba početi i završiti s pitanjem brige o zdravlju. Ako ste jedan od onih koji će lakše odraditi trening zato što se učlanio u sportski klub nego sam kod kuće, razmislite o polici dodatnog zdravstvenog osiguranja GRAWE VITAL jer s njom dobivate i mogućnost besplatnog preventivnog pregleda bez liste čekanja u više od 300 vrhunskih zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske (UZV pregled prostate za muškarce i UZV pregled dojki za žene), a to će vas sigurno motivirati da ne propustite važne preventivne preglede.

Popis zdravstvenih ustanova u kojima možete obaviti preglede pronađite ovdje i pročitajte više o GRAWE programima dobrovoljnog dodatnog zdravstvenog osiguranja.

 

Zanimljivost:

Znate li da uz rano postavljenu dijagnozu postotak izlječivosti raka dojke kod žena 90 %dok je  izlječenje raka prostate kod muškaraca visokih 98 %? GRAWE to zna i zato je pokrenuo kampanju 90/98 s ciljem stalnog podsjećanja javnosti o važnosti prevencije.

 

Rujan – mjesec za koji treba pripremiti popis zadataka

 

Uživajte u novim počecima i planovima


Počeci su dobra stvar i treba im se veseliti. Ne zaboravite u jednadžbu svih obaveza ubaciti i vrijeme za sebe. Odaberite hobi, aktivnost koja vas rasterećuje i daje snagu za sve popise zadataka koji su pred vama. Ali prije svega, pronađite vrijeme za ono najvažnije, svoje zdravlje. Jer zdravlje je pretpostavka svega.

Rujan – mjesec za koji treba pripremiti popis zadataka
04. kolovoza 2021 ― Vrijeme čitanja 6 min.
Zašto je lakše dati dobar savjet nego ga usvojiti?

Imate prijateljicu koju podsjećate na njezine redovite preglede, a vaše termine uredno zaboravite ili svjesno preskočite? Niste usamljeni u ovakvom obrascu ponašanja.

 

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...