Sadržaj
04. kolovoza 2021 ― Vrijeme čitanja 6 min.

Zašto je lakše dati dobar savjet nego ga usvojiti?

Imate prijateljicu koju podsjećate na njezine redovite preglede, a vaše termine uredno zaboravite ili svjesno preskočite? Niste usamljeni u ovakvom obrascu ponašanja.
GRAWE BLOG - Zašto je lakše dati dobar savjet nego ga usvojiti?

Zašto se lakše brinuti o drugima nego o sebi?


Briga o drugima, osobito mlađima ili slabijima dio je našeg genetskog naslijeđa. Ovaj nas je zaštitnički instinkt, prenoseći se s koljena na koljeno još iz doba prvih ljudi, učinio snažnijima i otpornijima kao zajednicu u cjelini. Također, briga o drugima predstavlja naš nuklearni nagon za preživljavanjem i nastavljanjem vrste. U njemu se krije tajna povezanosti između roditelja i njihove djece, između obitelji i prijatelja. Osluškujući nečujni unutarnji glas, instinktivno reagirate kad osjetite da je netko vama blizak u nekoj vrsti nevolje, osobito kada je riječ o onome najvrjednijim što čovjek ima – zdravlju.

Postoje istraživanja kojima su psiholozi dokazali povezanost osjećaja ugode i sreće kao posljedicu direktne brige i pomaganja drugim ljudima. Ti osjećaji imaju svoje uporište u hormonu kojeg tada tijelo producira – hormonu koji se zove oksitocin ili hormon ljubavi.

 

GRAWE BLOG - Zašto je lakše dati dobar savjet nego ga usvojiti?

Kemija ili nešto drugo
 

Ljubav, iz koje proizlazi potreba za brigom za druge osobe, mnogo je kompleksnija od jednostavne kemijske formule. Ali, činjenica jest da između mnogih hormona koji su u vašem organizmu zaduženi za regulaciju brojnih životnih funkcija postoji i oksitocin – hormon koji regulira emotivnu povezanost. Razina oksitocina u organizmu uvjetovat će brojne emotivne reakcije pa možemo reći da osobe s manjkom oksitocina mogu biti manje empatične te imati manju potrebu za povezanošću s drugim osobama.

Složit ćemo se, empatija je važna  - njome obogaćujemo i unaprjeđujemo svoj život. Ali, možemo li se pravilno brinuti o drugima, ukoliko ne krenemo od sebe i brige o sebi?

 

GRAWE BLOG - Zašto je lakše dati dobar savjet nego ga usvojiti?

Briga o sebi i sebičnost
 

Ova dva pojma nisu sinonim. Zapravo, brigom o sebi i svojem zdravlju stvaramo pretpostavku i mogućnost za brigu o drugima, a očuvanje zdravlja bit će jednostavnije kada donesete neke važne odluke koje bi s vremenom trebale postati vaš stil života: svakodnevno vježbanje, uravnotežena prehrana, dovoljno odmora. I naravno, preventivni pregledi.

 

GRAWE BLOG - Zašto je lakše dati dobar savjet nego ga usvojiti?


Važnost preventivnih pregleda najbolje dokazuju činjenice o postotku izlječivosti nekih od najučestalijih bolesti kod žena i muškaraca.

Prema podacima Hrvatske lige protiv raka u Hrvatskoj će svaka 10. žena oboljeti od raka dojke. Pokušajte izbrojati sve važne žene u vašem životu. Možete li zamisliti da će među njima biti jedna od onih koje dobiju ovakvu dijagnozu?  A znate li da je, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, dakle preventivnim pregledom, postotak izlječenja raka dojke visokih 90 %?

Vjerujemo da biste  svim ženama s vašeg upravo osmišljenog popisa savjetovali da ne smiju propuštati preventivne preglede, no biste li i sami poslušali taj savjet?

Ako smatrate da se takvi scenariji ne događaju vama već nekome drugome samo pomislite da ste i vi na nečijem popisu važnih osoba.

 

GRAWE BLOG - Zašto je lakše dati dobar savjet nego ga usvojiti?


Slična statistika je i u slučaju raka prostate, po učestalosti drugom najčešćem zloćudnom tumoru kod muškaraca u Hrvatskoj.

Baš kao i kod raka dojke kod žena i ova bolest ima iznimno visoku stopu izlječivosti ukoliko se otkrije na vrijeme – čak 98 %.

 

GRAWE BLOG - Zašto je lakše dati dobar savjet nego ga usvojiti?

 

Savjet samome sebi – prouči što ti nudi GRAWE VITAL polica dodatnog zdravstvenog osiguranja

 

Briga o drugima važna je i pokreće niz dobrih promjena, ali sjetite se da ona ne isključuje zbrinjavanje vlastitih potreba. Zato se pobrinite da je jedan od životno važnih savjeta koje dajete drugima, ali i samome sebi: NE PROPUŠTAJTE PREVENTIVNE PREGLEDE.


Uz GRAWE VITAL policu dodatnog zdravstvenog osiguranjapreventivni pregledi više nisu niti nedostupni niti skupi. Dapače, ugovaranjem ove police možete brzo, jednostavno i besplatno obaviti preventivne preglede u više od 300 vrhunskih zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske.  Ova je usluga dio GRAWE kampanje 90/98 kojoj je cilj konstantno javnost podsjećati na važnost prevencije te svima maksimalno olakšati put do preventivnih pregleda koji spašavaju život.

Zanima vas više detalja o GRAWE programima dobrovoljnog dodatnog zdravstvenog osiguranja? Pronađite ih ovdje.

 

GRAWE BLOG - Zašto je lakše dati dobar savjet nego ga usvojiti?

 

Jedan dobar savjet za kraj

Carpe diem – iskoristite dan. Ne zaboravite preventivne preglede i preuzmite život u svoje ruke!

 

GRAWE BLOG - Zašto je lakše dati dobar savjet nego ga usvojiti?
27. srpnja 2021 ― Vrijeme čitanja 8 min.
GRAWE pokazuje svoje ekološko lice

Svjesni svoje odgovornosti prema društvu, GRAWE Hrvatska trudi se u najvećoj mjeri koristiti sve svoje mogućnosti pozitivnog utjecaja, a važan aspekt poslovanja je društveno odgovorno poslovanje u sklopu kojeg kontinuirano provodimo razne aktivnosti i projekte na nacionalnoj razini, sve s ciljem poboljšanja kvalitete života u zajednici u kojoj poslujemo.

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...