Sadržaj
27. srpnja 2021 ― Vrijeme čitanja 8 min.

GRAWE pokazuje svoje ekološko lice

Svjesni svoje odgovornosti prema društvu, GRAWE Hrvatska trudi se u najvećoj mjeri koristiti sve svoje mogućnosti pozitivnog utjecaja, a važan aspekt poslovanja je društveno odgovorno poslovanje u sklopu kojeg kontinuirano provodimo razne aktivnosti i projekte na nacionalnoj razini, sve s ciljem poboljšanja kvalitete života u zajednici u kojoj poslujemo.
GRAWE BLOG - GRAWE pokazuje svoje ekološko lice

Danas su održivo poslovanje, ekologija i ekološka osviještenost goruće teme, a GRAWE je oduvijek posebno posvećeno društveno odgovornom poslovanju. Ono je iznimno važan aspekt našeg poslovanja i s naglaskom na održivi razvoj, odrednica koja će u budućnosti imati još i veći značaj.

Osim nastojanja da svojim djelovanjem odgovorno i održivo upravljamo raspoloživim resursima te da smanjujemo ugljični otisak koje kao društvo ostavljamo, svakako nastojimo i potaknuti svoje zaposlenike da i sami još više pažnje posvete aktivnostima ekološkog usmjerenja i pokrenu val promjena prema boljoj budućnosti.

 

GRAWE BLOG - GRAWE pokazuje svoje ekološko lice

Kao poduzeće koje već ulaže napore da bi pridonijelo održivom razvoju zajednice i očuvanju okoliša, odlučili smo, između ostalog, podržati inicijativu EU Climate Pact-a predstavljenu u 27 zemalja članica EU-a.

Cilj ove inicijative je osvijestiti građane o globalnom problemu klimatskih promjena i potaknuti svakoga od nas da pruži svoj – mali ili veliki - doprinos kako bismo osigurali bolju budućnost našeg planeta.


Tako smo mi u GRAWE-u pozvali svoje zaposlenike da se pridružite Climate Pactu tako da, ako to žele, odaberu način na koji osobno mogu pomoći očuvanju okoliša. Primjerice, mogu donijeti odluku da će više hodati i biciklirati, jesti više sezonskih namirnica ili manje mesa, smanjiti količinu hrane koju bacaju, kupovati manje odjeće ili rabljenu odjeću, letjeti avionom rjeđe, češće popravljati stare stvari umjesto kupovati nove ili na neke druge načine smanjiti svoj ugljični otisak. Sudjelovanje je na dobrovoljnoj osnovi, a izbor je individualan pri čemu se svaki doprinos se broji.

 

GRAWE BLOG - GRAWE pokazuje svoje ekološko lice

​Što je ugljični otisak?
 

Ugljični otisak (engl. carbon footprint) podrazumijeva ukupnu emisiju stakleničkih plinova koji izravno ili neizravno uzrokuje neka osoba, proizvod, tvrtka ili događaj. Staklenički plinovi uzrokuju efekt staklenika u atmosferi, a najčešći su vodena para, ugljikov dioksid, metan, freoni i ozon. Ekvivalent CO2 (CO2e) univerzalna je mjerna jedinica za utjecaj stakleničkih plinova na Zemlju. S obzirom na to da plinovi imaju različite potencije (npr. jedna tona metana istovjetna je količini 25 tona ugljikova dioksida), uvedena je jedna mjerna jedinica za emisije iz svih izvora. Pretjerana količina stakleničkih plinova u atmosferi drastično utječe na ekosustav i narušava krhku ravnotežu u prirodi.

Svatko od nas ostavlja ugljični otisak ovisno o vlastitim životnim navikama, načinu prehrane, prijevoznim sredstvima i uređajima kojima se svakodnevno koristimo. Primjerice, kada kupujete novi komad odjeće, pečete roštilj ili upotrebljavate automobil kao prijevozno sredstvo, pridonosite emisiji ugljikova dioksida i drugih stakleničkih plinova u atmosferu.


Svaki čovjek malim promjenama može dugoročno pomoći smanjivanju ugljičnog otiska upotrebom bicikla ili pješačenjem umjesto vožnje automobila, razvrstavanjem otpada, kupovinom lokalnih i sezonskih namirnica, sadnjom biljaka te ponovnom uporabom stvari koje su bile u planu za otpad…

 

GRAWE BLOG - GRAWE pokazuje svoje ekološko lice


Svjesni kako je za pokretanje pozitivnih promjena potrebna uključenost i svih nas pojedinačno, obogatili smo GRAWE poslovne prostore s oznakama čiji je cilj podsjećanje i osvješćivanje GRAWE zaposlenika o važnosti zaštite okoliša, važnosti recikliranja te odgovornog korištenja resursa poput struje i vode.

 

GRAWE BLOG - GRAWE pokazuje svoje ekološko lice


GRAWE će i dalje nastaviti poslovati odgovorno te služiti zajednici u kojoj živimo i djelujemo, ponosni što se možemo osloniti na svoje zaposlenike koji su i dosad uključivanjem u „zelene“ aktivnosti i akcije dijelili i podržavali posvećenost održivom razvoju.

 

GRAWE BLOG - GRAWE pokazuje svoje ekološko lice

 

Vjerujemo da su mnogi od vas već dobro upoznati s važnosti zaštite naše planete, međutim, svima nam uvijek dobro dođe podsjetnik na načine ostvarivanja tog sveobuhvatnog cilja. Jer, kako se ono kaže, ponavljanje je majka znanja, ali i stvaranja navika :)

GRAWE BLOG - GRAWE pokazuje svoje ekološko lice
22. srpnja 2021 ― Vrijeme čitanja 5 min.
Imunitet treba jačati i u toplijim danima

Stvaranje imuniteta sposobnost je organizma da se obrani od raznih bolesti, infekcija i zaraza. Iako svatko od nas ima određeni imunitet, netko jači, netko slabiji, važno ga je dodatno pojačati, odnosno povremeno aktivirati.

Uz pomoć zdravih navika i određenih namirnica imunitet treba jačati prije dolaska prvih hladnoća.

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...