Sadržaj
14. veljače 2024 ― Vrijeme čitanja 5 min.

Ljubav prema sebi i drugima je pokretač zdravlja

Vodite računa o svome tijelu. To je jedino mjesto gdje morate živjeti. - Jim Rohn

U ovom članku ćete pročitati: 

  • U veljači se se svi zaljubljujemo u svoje zdravlje i nosimo crveno 
  • 98% na vrijeme postavljenih dijagnoza raka prostate može se u potpunosti izliječiti
  • Rak dojke je, ako se otkrije u ranoj fazi - izlječiv u 90 % slučajeva

 

Ove godine, najvažnije je zaljubiti se u svoje zdravlje!

O drugima brinete i volite ih, a – što je s vama samima? Kada ste posljednji puta otišli na preventivni liječnički pregled?

Kroz godinu, imamo razna obilježavanja dana određenog dana ili mjeseca - siječanj je posvećen svjesnosti o raku vrata maternice, u veljači stavljamo fokus na moždani udar kod žena, ožujak je posvećen prevenciji raka debelog crijeva, a u travnju je Svjetski dan zdravlja... TIjekom listopada naglašavamo borbu protiv raka dojke, dok je Movember posvećen muškom zdravlju.​ A važnih dana ima još i više! Zaista, tijekom cijele godine je važno staviti fokus na zdravlje, a našim projektom "90/98" i mi kao GRAWE pokušavamo osvijestiti prevenciju bolesti na svojevrstan način. Ono što svakako nije dovoljno je da samo jedan dan u mjesecu ili samo na jedan mjesec u godini stavimo fokus na zdravlje - to je kontinuirana važnost, a na brigu o zdravlju moramo se podsjećati baš svakoga dana! Naša želja je – sve te dane i mjesece sada pretvoriti godinu zdravlja. 

​U današnjem ubrzanom svijetu kad su profesionalne obaveze, obiteljske odgovornosti i društveni izazovi na vrhuncu, često zanemarujemo jedan od najvažnijih aspekata svog života - ljubav prema sebi. To ne samo da donosi unutarnje zadovoljstvo i harmoniju, već ima i ključnu ulogu u očuvanju i unapređenju zdravlja. Isto tako, ljubav prema sebi može biti snažan motivator za poticanje voljenih osoba na redovne preventivne preglede.

Iako projektom "90/98" komuniciramo visoki postotak mogućnosti izliječenja raka dojke i raka prostate te najveći fokus stavljamo na baš te bolesti u tim mjesecima, ove godine podsjetiti se na važnost preventivnih pregleda želimo učiniti već s početkom godine... a kada je bolje vrijeme za podsjetnik na zdravlje nego u mjesecu ljubavi? Volite i brinete za svoje bližnje, ali je vrijeme da iskreno zavolite sebe i zaljubite se u svoje zdravlje koje ćete ove godine staviti na prvo mjesto! 

 

Valentinovo
Biti zaljubljen u zdravlje...

je prvi korak prema sretnijem i ispunjenijem životu. Briga o sebi, kako fizički, tako i emocionalno, stvara osnovu za dug i kvalitetan život. Kroz ljubav prema sebi, doći ćemo i do toliko željene ravnoteže između posla i privatnog života, uz dovoljno pažnje na prehranu, redovitu fizičku aktivnosti, ali i redovne preventivne preglede. Zaljubljivanje u svoje zdravlje postavlja temelj za dug i kvalitetan život, a motiviranje svih onih koje volimo da čine isto je, bez sumnje, izraz duboke ljubavi, brige i odgovornosti. A, iako crvenu boju većinom vezujemo uz Valentinovo, ona predstavlja puno više.

 

Crvena je boja ljubavi? 

Crvena je boja ljubavi, emocija i žestine. Stimulira brže otkucaje srca i disanje, a time predstavlja i boju zdravlja, života i živosti. No, znamo da crvena predstavlja i upozorenje, a kao snažna boja koristi se za poticanje aktivnosti. Upravo su se u aktivnostima uključile i zaposlenice GRAWE-a koje su prvog petka u veljači odlučile obući crvenu odjeću i tako pokazati podršku javnozdravstvenoj kampanji "Dan crvenih haljina", pokrenutoj kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena koji je nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen. Prema nekim pokazateljima, svake godine od moždanog udara u Hrvatskoj umre trostruko više žena nego od karcinoma dojke.

Godina ima 365 dana, za pregled je dovoljan jedan…

… a kad se otkrije na vrijeme, rak prostate je u 98 % slučajeva izlječiv! Isto tako, rak dojke otkriven u ranoj fazi - izlječiv je u 90 % slučajeva. Zdravlje je dinamičan proces, a pažnja prema njemu trebala bi nam biti prioritet. Razmišljanje i djelovanje kroz cijelu godinu, ne samo u određenim mjesecima ili danima, omogućuje nam da se usredotočimo na preventivne mjere. Redoviti medicinski pregledi, zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i slični postupci mogu pomoći u smanjenju rizika od različitih bolesti.

Sebe i svoje zdravlje stavite uvijek na prvo mjesto

To nije nimalo sebičan čin, već zrelo razmišljanje. Promjene kreću od nas samih, stoga preventivne preglede ne treba odgađati jer se, uz današnju modernu medicinu, deseci nekad neizlječivih bolesti sada lako saniraju. Kad govorimo o osvješćivanju javnosti o zdravstvenim pitanjima i problemima, akcijama i posvećivanju više pažnje određenim bolestima, za žene je tu  Ružičasti listopad, dok muškarci imaju Movember.

Međutim, važno je naglasiti da za oba spola vrijedi ista poruka:

Svaki mjesec može biti ružičast, simbolizirajući podršku ženama i svijest o zdravlju dojki, a isto tako svaki mjesec može biti brkat, naglašavajući važnost brige o muškom zdravlju i svijesti o raku prostate.

Movember ne samo da pridonosi fizičkom zdravlju muškaraca, naglasak stavlja i na mentalno zdravlje

Društveni stereotipi o muškarcima kao osobama koje ne pokazuju emocije i ne brinu o vlastitom zdravlju, ako već nisu, trebaju postati stvar prošlosti. Postoji (kriva) percepcija o tome da muškarci manje pažnje posvećuju svom zdravlju

  • Muškarci su snažni? Da!  
  • Muškarci su neustrašivi? Da!
  • Muškarci ne brinu o svome zdravlju. Ne!

Iz godine u godinu se povećava svijest o važnosti prevencije i redovitih medicinskih pregleda za oba spola, a društvo teži smanjivanju stigme o tome da muškarci “ne mare”.

 

Marimo i brinemo!

Zato se GRAWE već nekoliko godina uključuje u inicijativu "Bradata aukcija". Da, upravo je tako simpatična i zabavna kao što zvuči. Pokrenuli su ju prije nekoliko godina vlasnici kultnog splitskog barber shopa "ka' Brada". U ovoj inicijativi pozivaju muškarce da puštaju svoje brkove i bradu te ju na kraju mjeseca, na velikom eventu šišanja dobrovoljno stave na "aukciju" te za njeno odstranjivanje prikupe novac od donatora. Sva prikupljena sredstva potom se uplaćuju Županijskoj ligi protiv raka. No, važno je znati da smo u toj borbi zajedno, cijele godine, ne samo u studenom. Potaknite stoga svoje muževe, prijatelje, sve bitne muškarce u svom životu da odu na preventivni pregled. Jer on traje kratko - a može značiti život!

 

Osigurajte najvažnije – svoje zdravlje! Učinite to za sebe, ali i svoje najmilije

Novogodišnje odluke su davno iza nas. Možda ste se jutros probudili razmišljajući o tome koji bi trebao biti vaš sljedeći korak kad je zdravlje u pitanju. A, možda i niste. I to je sasvim u redu. Zato smo mi tu da vam pomognemo odgovoriti na važna pitanja. Rana dijagnoza značajno utječe na liječenje, stoga ugovorite dodatno zdravstveno osiguranje i otiđite što prije na preventivni pregled.  

SADA je pravo vrijeme da stavite svoje zdravlje na prvo mjesto. Iako se prve proljetne subote diljem Hrvatske obilježava Dan narcisa, posvećen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke kod žena, ali i muškaraca nema razloga da preventivni pregled ne dogovorite ili obavite već danas. 90% slučajeva raka dojke je izlječivo! To nije mala brojka pa ćemo je ponoviti još jednom.

Posao može čekati, ručak smije kasniti, ali zdravlje ne smijete zanemariti. Ugovorite policu dodatnog zdravstvenog osiguranja GRAWE VITAL danas i obavite sistematski pregled što prije.

Jer, ponekad je – BRINEM ZA TEBE snažnije od VOLIM TE.

22. siječnja 2024 ― Vrijeme čitanja 5 min.
#mentalnozdravlje - U novoj godini ću...

​​​​​​​​​Nova godina za većinu ljudi predstavlja priliku za nove ciljeve, nove navike, za "novo i bolje ja“. Nažalost, nova godina nas neće odmah magično poboljšati preko noći, ali dobro je zadržati taj početni nalet i motivaciju. Kroz današnju temu ćemo pokušati tu motivaciju oblikovati kako ipak ne bi nestala s prvim izazovom nego da je održimo što duže.

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...