Sadržaj
28. ožujka 2022 ― Vrijeme čitanja 3 min.

Ne odgađajte preventivne preglede!

Od raka dojke mogu oboljeti svi, a najčešće se pojavljuje kod žena starijih od 50 godina

Najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena

 

 

Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj je u 2019. zabilježeno 2999 slučajeva raka dojke (stopa 143,2/100.000), a u 2020. od ove zloćudne bolesti umrle su 722 žene (stopa 34,7/100.000).

Rak dojke najčešći je oblik zloćudne bolesti kod žena u RH kao i u većini zemalja u svijetu. Zbog starenja stanovništva možemo očekivati da će taj broj biti sve veći. Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena pa je čak preko 80% novooboljelih starije od 50 godina. Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne sa redovitim pregledima grudi.

Premda možemo očekivati sve veći broj slučajeva, postotak smrtnosti od raka dojke u Hrvatskoj je u padu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu.

 

Slika blog 90/98 1

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

 

 

Pozitivni trendovi dijelom su rezultat provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanje raka dojke, započetog 2006., ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke. U cilju što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja, programom se sve žene u dobi od 50 do 69 godine pozivaju da svake dvije godine pristupe mamografskom pregledu.

Primarni ciljevi programa su smanjivanje smrtnosti od raka dojke, povećanje postotka njegovog otkrivanja u početnom stadiju, poboljšanje kvalitete života oboljelih žena te stvaranje navika redovitog odlaska na preventivne preglede.  

Ako usporedimo smrtnost od raka dojke u Hrvatskoj s ostalim zemljama članicama EU-a, stanje je bolje nego kod ostalih sijela raka. Prema podacima Eurostata o smrtnosti od zloćudnih bolesti (isključujući nemelanomski rak kože), Hrvatska se u 2018. smjestila na drugom mjestu, odmah iza Mađarske, dok se po smrtnosti od raka dojke nalazila na 15. mjestu, što je bolje od prosjeka EU-a.

image 22222333

Uzroci i čimbenici raka dojke

 

Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat. Mnoge epidemiološke studije pokazuju da postoji više poznatih rizičnih čimbenika koji su nedvojbeno povezani s nastankom raka dojke. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene pogotovo, u četrdesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali znatno rjeđe nego žene. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježen je kod muškog spola.

Najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su: dob, prva menstruacija prije 12-te godine života, menopauza nakon 50-te godine života, nerađanje ili rađanje poslije 30-te godine života, pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika, prethodna bolest dojke. Povećani rizik za rak dojke vezan je i uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravim: prehrana bogata masnoćama i šećerima, pretilost, povećana konzumacija alkohola, pušenje, izloženost radioaktivnom zračenju.

image 33

Dan narcisa

 

Narcisi su simbol dolaska proljeća, novog života i nade, a time su postale i simbol dana čije je obilježavanje namijenjeno jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te pružanju podrške svim ženama koje su od njega oboljele. Tako se prve subote u proljeću, već 25 godina diljem Hrvatske, obilježava Dan narcisa koji je Hrvatska liga protiv raka pokrenula s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki. Dan je to kada darivanjem stručka narcisa imamo dodatnu priliku naglasiti značaj prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti, a ujedno i podsjetiti se kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju i u većoj mjeri pomoći onima koji su već oboljeli.

img 44

"90/98"

 

Prevencija predstavlja optimalan put zdravog organizma. Čak i kad se preventivnim pregledom ustanovi bolest, šanse za njeno izlječenje puno su veće nego pri pojavi prvih simptoma. Uz ranije postavljenu dijagnozu, postotak izlječivosti raka dojke kod žena je 90 %, dok je izlječenje raka prostate kod muškaraca visokih 98%. Omjeri izlječenja ozbiljno se smanjuju ako neprestano odgađamo odlazak na preventivni pregled.  

Kako bismo kontinuirano isticali važnost prevencije, pokrenuli smo kampanju „90/98“. Simboličnim nazivom kampanje naglašavamo postotke izlječivosti i nastojimo osvijestiti činjenicu da je samo maleni djelić izdvojenog vremena važan za sretniju i zdraviju budućnost. Zdravlje zajednice u kojoj djelujemo naš je prioritet, zato kroz programe dodatnog zdravstvenog osiguranja omogućujemo našim korisnicama najbolju i najbržu zdravstvenu skrb.   

Zdravlje je ono najvrijednije što imamo, ne odgađajte preventivne preglede!   

 

GRAWE VITAL
13. prosinca 2021 ― Vrijeme čitanja 3 min.
Što pokloniti za Božić?

Tražite idealan poklon, nešto maštovito i posebno… nešto neočekivano, dojmljivo, a opet jednostavno? Imamo ideju!

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...