Sadržaj
21. rujna 2020 ― Vrijeme čitanja 10 min.

Koje su najčešće financijske pogreške koje činimo u mladosti?

O utjecaju naših odluka na financijsku budućnost počnemo misliti prekasno. Loša financijska situacija nije rezultat loših mjesečnih primanja ili kredita kojim smo riješili stambeno pitanje. Ona je rezultat cijelog niza različitih financijskih odluka koje smo, najčešće nesvjesno, donosili u mladosti.
Koju su najčešće financijske pogreške koje činimo u mladosti?

Trošimo više nego što imamo

Najčešća pogreška je što ne pratimo svoje troškove pa tako iz mjeseca u mjesec trošimo više nego što imamo. Velik dio tih troškova odlazi na sitnice za koje s vremenom prestanemo biti svjesni da ih uopće kupujemo. Međutim veliki broj sitnih troškova čini veliki manjak u budžetu.

Također tu su i neki troškovi na koje smo navikli pa također nismo svjesni koliko nam novaca na njih odlazi niti se preispitujemo možemo li ih negdje smanjiti, npr. vožnja automobilom, česti odlasci u trgovačke centre, izlasci, računi za mobilni telefon, itd.

Rješenje: detaljno praćenje troškova te izrada mjesečnog plana. Za pomoć vam mogu odlično poslužiti predlošci za praćenje i planiranje mjesečnih troškova financijske stručnjakinje Sandre Ferenček koja vodi vrlo koristan i zanimljiv blog www.mytetka.com.

 

Ne štedimo

Druga stvar koju za sobom povlači neplaniranje troškova i trošenje više od onoga što imamo jest izostanak štednje koja nam može poslužiti za neke iznenadne troškove i neplanirane situacije. Većina ljudi danas, pogotovo mladih, živi od plaće do plaće trošeći usput, bez ikakvog plana, ne ostavljajući sa strane sredstva čak ni za redovite troškove već „troše dok imaju“. Dodatno su opterećeni kada im se pojavi neka iznenadna situacija koja iziskuje značajniju svotu novca, npr. pokvari im se auto, izgube mobitel, pukne im cijev u stanu i slično, a da ne govorimo o „crnjim“ situacijama poput ostanka bez posla i slično.

Rješenje: Stoga je dobro planiranje i praćenje troškova ključno za saznavanje na koji način možemo uštediti dio novca koji ćemo spremati u svoj „fond za crne dane“.

 

Radimo jedan posao

Kada smo mladi nismo svjesni koliko zapravo imamo slobodnog vremena. Naravno da je slobodno vrijeme dragocjeno za naše psihičko i fizičko zdravlje i da svi trebamo odmak od posla, no dio slobodnog vremena uvijek možemo utrošiti za dodatnu zaradu.

Rješenje: Većina nas ima neki hobi ili posjeduje neku dodatnu vještinu pa zašto se ne bi odvažili i pokušali ju pretvoriti u dodatan posao s kojim možete popuniti svoj kućni budžet.

 

Mislimo da smo „premladi“ za životno osiguranje         

Osim što mislimo da smo premladi, često niti ne razmišljamo o budućnosti, pogotovo tako dalekoj kao što je mirovina. Međutim, već je više puta dokazano da stvari najčešće osvijestimo kad je već kasno. Koliko ste samo puta čuli svoje roditelje ili bake i djedove da su rekli: „e da sam barem kad sam bio/la mlad/a više razmišljala o…“ ili „da mi je ova pamet, a one godine“. Zato, poslušajte što vam imaju za reći, promatrajte s kojim se oni izazovima susreću u tim godinama i učinite što možete da tim izazovima u svom životu doskočite. Dostojanstven život u mirovini nije nešto „čime ćete se baviti kad odete u mirovinu“.

Jeste li znali i da vam je životno osiguranje jeftinije što ga mlađi ugovorite? Upravo to je dokaz da za životno osiguranje nikada niste premladi. Iznos možete birati sami, a po potrebi ga možete smanjivati ili povećavati ovisno o životnim prilikama.

Rješenje: Pokrenite već danas svoj plan za budućnost. Bez obaveze se raspitajte o mogućnostima ulaganja i koristima koje za vas ima životno osiguranje.

 

GRAWE životno osiguranje

Kupujemo stvari koje si ne možemo priuštiti


Prije nekoliko godina u pamćenje nam se urezao savjet jedne američke financijske stručnjakinje koja je, gostujući u popularnom The Oprah Winfrey Show-u, rekla kako „ako željeni automobil ne možete otplatiti u 3 godine, onda to nije automobil kojeg si vi možete priuštiti“. Nekretnine i pokretnine koje kupujemo moramo birati u skladu s našim mogućnostima. Svi volimo živjeti u lijepim stanovima i voziti nove i lijepe aute, ali činjenica jest da si svi to ne možemo priuštiti. Kredit nije rješenje, posebice ako dižemo iznos koji će nas znatno opteretiti na mjesečnoj razini. Uz mjesečnu ratu kredita morate planirati i troškove održavanja. Veliki i skupi automobili, posebice ako su novi i podliježu garanciji, zahtijevaju i redovite i skupe servise u ovlaštenim centrima, tu su i troškovi guma, popravci i slično. Osim „redovitih troškova održavanja“ uvijek treba misliti i na iznenadne situacije poput prometne nezgode koju ste vi skrivili. Ako nemate kasko osiguranje, imate li ušteđenu dodatnu svotu novca s kojom ćete svoj automobil moći vratiti u prvobitno stanje?

Isto je i s velikim stanovima ili kućama. Da, slažemo se da „prostora nikad dosta“, no u odabiru adekvatne kvadrature ulogu mora igrati i razum, a ne samo „pomisao“ kako je lijepo živjeti u prostranom. Jer život u „lijepom i prostranom“ nosi sa sobom, osim velikih i dugoročnih izdataka za kredit, i velike troškove održavanja – od mjesečnih režija, sitnih popravaka pa nadalje. Posebno veliki izdatak može se stvoriti u slučaju da stan nije osiguran, a dogodi se neki od rizika – poplava, izljev vode, potres, požar, oluja, provalna krađa i slično i čiju štetu ćete u tom slučaju morati namiriti sami.  

GRAWE životno osiguranje
Jeste li znali?

Da cijena osiguranja imovine iznosi 3,40kn/dnevno (103,42kn/mjesečno) za stan od 55m2 odnosno 3,70kn/dnevno (112,54 kn/mjesečno) za kuću od 70m2 i uključuje:

  • Osiguranje građevinskog dijela sa svotom osiguranja od 350.000,00kn
  • Osiguranje stvari kućanstva sa svotom osiguranja od 175.000,00 kn
  • Osiguranje privatne odgovornosti i odgovornosti iz posjeda objekta i zemljišta
  • Osiguranje od potresa bez sudjelovanja osiguranika u šteti.


Rješenje: Budite razumni u odabiru nekretnina i pokretnina, računajte i na dodatne troškove koje oni donose te osigurajte ono što vam je vrijedno kako ne biste imali i vrlo visoke neplanirane troškove.

Koju su najčešće financijske pogreške koje činimo u mladosti?
21. rujna 2020 ― Vrijeme čitanja 8 min.
Kako postati bolji i sigurniji vozač?

Čovjek uči dok je živ. To pravilo vrijedi i za vožnju automobila. Koliko god da dugo vozite, uvijek možete poboljšati neke navike i tako postati još sigurniji i bolji vozač.

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...