Sadržaj
21. rujna 2020 ― Vrijeme čitanja 8 min.

Kako postati bolji i sigurniji vozač?

Čovjek uči dok je živ. To pravilo vrijedi i za vožnju automobila. Koliko god da dugo vozite, uvijek možete poboljšati neke navike i tako postati još sigurniji i bolji vozač.
Kako postati bolji i sigurniji vozačIskustvo u vožnji nije garancija za sigurnost. Budite oprezni i predvidite moguće situacije kako biste zaštitili i sebe i druge.

Bit ćete bolji vozač kada promet zamislite kao šah
 

Kada ste u vožnji, nikada, ali nikada ne možete misliti samo na sebe. Zamislite vožnju kao igru šaha. Jednostavno uvijek morate razmišljati nekoliko koraka unaprijed. U vožnji se postavite tako da su svi oko vas neiskusni i da ne znaju što rade. Ono što vi trebate u takvim situacijama raditi je misliti i u svoje ime i u ime drugih sudionika prometa.

Nažalost, koliko god da ste vi dobar vozač, to još uvijek ne znači da ste sigurni u prometu. Zašto? Jednostavno zato što je promet proces koji uključuje i savjesne i nesavjesne, i iskusne i neiskusne, i bezobrazne i dobre vozače. Vaše je zato, pod broj jedan, da mislite i u svoje i u tuđe ime.

 

Kako postati bolji i sigurniji vozač

Biti bolji vozač znači ne lijepiti se drugim autima
 

Kada sjednete za volan, morate znati da u tom limenom oklopu na četiri kotača automatski postajete najmoćniji sudionik prometa. No, nikada ne smijete zanemariti ni one najkrhkije – bicikliste i, naravno, pješake. Upamtite, sve i da pješak „preleti“ preko crvenoga i vi ga udarite, vi ćete biti krivi. Stoga, u vožnji otvorite četvere oči ako treba i budite brži od nesreće, bez obzira tko bi je izazvao.

Još jedno vrijedno pravilo, posebice za vozače početnike, je da se nikada, ali nikada ne lijepite drugim automobilima na stražnji dio. Niti dok vozite, niti dok, primjerice, čekate zeleno na semaforu. Baš kao što vama nije ugodno da vam je netko zalijepljen otraga, nije ugodno ni onome kome vi to uradite. I sami znate da manje iskusni vozači vrlo lako mogu prilikom kretanja malo krenuti i unatrag. „Bliski susret“ izbjegnite jednostavno tako što ćete držati razmak (koji se ne zove slučajno „sigurnosni razmak“).

Kako postati bolji i sigurniji vozač?

Nikada ne vozite umorni
 

O tome da ne biste ni trebali ni smjeli sjesti za volan pod utjecajem alkohola, bespotrebno je i govoriti. Međutim, ono što mnogi olako shvaćaju je sjedanje za volan kada je vozač iscrpljen i umoran. Budući da vožnja s godinama postane automatska radnja, umor može biti kobniji i opasniji od alkohola nego što bi se to na prvu reklo.

U takvim situacijama mnogi vozači počnu žuriti kako bi što prije stigli na željeno odredište i onda vrlo lako dođe do nesretne kombinacije umora i žurbe. Ako ste umorni, nikada nemojte voziti. Ako vas umor uhvati na putu, odmah stanite. Čak i odspavajte u autu, ukoliko je to potrebno.

Vožnju ne shvaćajte olako, posebice ako su s vama u autu i drugi ljudi. Dok vozite auto, naoružajte se strpljenjem, mirnoćom, ali i osjećajem odgovornosti.

Kako postati bolji i sigurniji vozač?

Osigurajte sebe, suputnike i svoje vozilo
 

Osim ispravnog automobila i poštivanja pravila, odgovoran vozač zaštitit će sebe, putnike u svojem automobilu te druge sudionike prometa. Istražite ponudu osiguranja za motorna vozila i osigurajte se za slučaj mogućih posljedica prometne nezgode.


Više o automobilskim osiguranjima pročitajte na GRAWE AUTO.

Na poveznicama niže možete i zatražiti


Ovdje također možete preuzeti brošuru GRAWE AUTO.


Djelomično preuzeto s https://zivjeti-bolje.hr/

 

Automobilska osiguranja GRAWE DOM
21. rujna 2020 ― Vrijeme čitanja 6 min.
Kako smo PoKRENULI promjene?

Važna sastavnica našeg poslovanja je društveno odgovorno poslovanje, odnosno aktivnosti, projekti i inicijative koje kontinuirano provodimo na nacionalnoj razini s ciljem poboljšanja kvalitete života osjetljivih pojedinaca u zajednici u kojoj poslujemo te očuvanja prirode. Vjerujemo da do velikih promjena vode mali, ali uporni koraci prema naprijed, zajedništvo i želja za osiguravanjem jednakosti i ravnopravnosti svih pripadnika društva, koju im osiguravamo u okvirima svojih mogućnosti.

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...