Sadržaj
08. lipnja 2021 ― Vrijeme čitanja 8 min.

Kako zaštititi svoju kožu od štetnog utjecaja sunca?

Tema zaštite od sunca otvara mnoga važna pitanja i promišljanja. Ono što je sigurno jest činjenica da ne postoji 100% zaštitna krema i zato je kožu potrebno zaštititi i odjećom i sunčanim naočalama i šeširom. Ljeto je pred nama, stoga budite svjesni svih prijetnji koje ono sa sobom nosi i pročitajte u nastavku što vam sve može pomoći kako biste zaštitili svoju kožu te sačuvali svoje zdravlje.
GRAWE BLOG - Kako zaštititi svoju kožu od štetnog utjecaja suncaU Hrvatskoj se unatrag 20 godina provode razni javnozdravstveni programi kako bi se što više osvijestila važnost odgovornog ponašanja na suncu i prevencije njegovog mogućeg negativnog djelovanja na naše zdravlje. #PokreniPromjenu

Ovih dana čitamo prognoze mnogih meteorologa i njihova predviđanja za ljeto koje nam se približava, a svi oni složni su u jednom - očekuje nas pregršt izrazito jakih sunčanih sati.

Nažalost, mnogi od nas ne razmišljaju koliko je svakodnevno izlaganje kože suncu štetno, a ljetne mjesece jedva čekamo kako bismo uživali u sunčanju. Pritom se zanemaruje jedna izrazito važna činjenica – koža se može oštetiti već nakon samo 15 minuta boravka na suncu.

S druge strane, živjeti svoju uobičajenu svakodnevicu znači da ne možete izbjeći izlaganje kože suncu. Zato je potrebno koristiti sva dostupna nam sredstva za zaštitu kože od štetnog utjecaja sunca.

 

 

 

Ovo je popis GRAWE ugovornih zdravstvenih ustanova u kojima možete obaviti preglede. Na poveznici u nastavku pročitajte vrlo važne i korisne informacije o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka.

Kremu sa zaštitnim faktorom koristite svakodnevno
 

Stručnjaci preporučuju da kod izlaganja suncu upotrebljavamo kreme čiji zaštitni faktor iznosi najmanje SPF 15. Kremu sa zaštitnim faktorom nanesite 20 do 30 minuta prije izlaganja suncu kako bi koža dobila dovoljno vremena da je upije. Nanošenje ponovite svaka dva sata, odnosno češće ako se znojite ili močite.

Pritom ne zaboravite na usne koje su također izložene UV zrakama. Stoga uvijek sa sobom nosite balzam za usne sa zaštitnim faktorom (najmanje 15) i često ga nanosite.

 

GRAWE BLOG - Kako zaštititi svoju kožu od štetnog utjecaja sunca

Zaštitite se odjećom i pokrivalima za glavu
 

Zaštita odjećom jedan je od najboljih načina izbjegavanja štetnih UV zraka. Poznato je kako je sunce najjače u razdoblju između 10 i 16 sati. Iako nije preporučljivo u tom razdoblju izlagati se sunčevim zrakama, ukoliko morate biti vani, zaštitite se adekvatnom odjećom i pokrivalima za glavu.

Pripazite prilikom odabira odjeće, jer šeširi i odjeća od tamnog i gustog tkanja apsorbiraju ultraljubičaste zrake više negoli laganiji pamučni materijali svijetlih boja. Najbolji način da zaštitite svoju kožu je sa širokom odjećom, velikim šeširom i sunčanim naočalama dobre kvalitete.

 

GRAWE BLOG - Kako zaštititi svoju kožu od štetnog utjecaja sunca

Ne zaboravite osjetljive dijelove kože
 

Ljudi često zaboravljaju od sunca zaštititi osjetljive dijelove tijela kao što su primjerice dekolte, usne, nos i ruke. Stručnjaci ističu kako se čak 80 posto slučajeva oboljelih od raka kože odnosi na glavu, vrat i ruke. Stoga ne zaboravite na njegu zaštitnim faktorom upravo tih osjetljivih područja.

Za najveću zaštitu nanesite zaštitnu kremu na sve istaknute dijelove tijela te nosite šešir koji pokriva vaše lice, uši i stražnji dio vrata. Čvrsto tkana tkanina, poput platna, najbolje djeluje na zaštitu kože od UV zraka. Izbjegavajte slamnate šešire s rupama koje propuštaju sunčevu svjetlost.

 

Ovo je popis GRAWE ugovornih zdravstvenih ustanova u kojima možete obaviti preglede. Na poveznici u nastavku pročitajte vrlo važne i korisne informacije o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka.

Zaštitite oči sunčanim naočalama
 

Kako biste se pravilno zaštitili od sunca i štetnih UV zraka, uvijek na otvorenom nosite sunčane naočale. Nabavite bar jedan par sunčanih naočala s velikim lećama kako bi i osjetljiva koža oko očiju ostala zaštićena.

Iako se to često misli, sve sunčane naočale ne nude zaštitu od UV zraka tako da je svakako potrebno gledati koji filter imaju. Potražite naočale koje blokiraju najmanje 99% UVA i UVB zračenja.

 

GRAWE BLOG - Kako zaštititi svoju kožu od štetnog utjecaja sunca

Opasnost od UV zraka krije se i u hladu
 

Nemojte misliti da ste zaštićeni od sunca ukoliko ležite u hladu suncobrana ili kakve krošnje, jer UV zrake dolaze sa svih strana, odbijajući se od pijeska, betona i drugih površina.

Također imajte na umu da niste nimalo zaštićeni od sunca dok plivate jer ultraljubičaste zrake lako prolaze kroz vodu. Jednako tako, štetne zrake prolaze i kroz oblake stoga ne zaboravite na zaštitu i tijekom hladnijih, oblačnijih dana.

Zaštitite se prikladnom odjećom, sunčanim naočalama i kremom sa zaštitnim faktorom (najmanje 15).

 

GRAWE BLOG - Kako zaštititi svoju kožu od štetnog utjecaja sunca

I ne zaboravite, redovito pregledavajte madeže.
 

Zdravlje uvijek trebate staviti na prvo mjesto. Uz današnju modernu medicinu, deseci nekad neizlječivih bolesti danas se lako saniraju.

Prevencija malignog melanoma vrlo je važna budući da su rana dijagnoza i rani početak liječenja presudni za prognozu bolesti. Preventivni pregled madeža preporuča se najmanje jednom godišnje, a osobama s povećanim rizikom i češće.

Zato Vam je GRAWE pripremio brojne programe dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u sklopu svog proizvoda GRAWE VITAL. Saznajte više o pogodnostima koje Vam se nude i stavite zdravlje na prvo mjesto. 

 

GRAWE BLOG - Kako zaštititi svoju kožu od štetnog utjecaja sunca

Pokrenite promjenu u sebi – a GRAWE vam daje podršku


Preventivnim pregledima činite puno za sebe i svoje zdravlje i zato pokrenite pozitivne promjene!

Imajući u vidu važnost preventivnih pregleda, GRAWE je pokrenuo kampanju 90/98  kojom podiže svijest o važnosti preventivnih pregleda cijele godine. I nije stalo samo na riječima – uz GRAWE VITAL policu dodatnog zdravstvenog osiguranja svim osiguranicima dostupni su besplatni pregledi bez lista čekanja u više od 300 vrhunskih zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske.

Saznajte više o GRAWE dodatnom zdravstvenom osiguranju.

Ovo je popis GRAWE ugovornih zdravstvenih ustanova u kojima možete obaviti preglede.

 

Na poveznici u nastavku pročitajte vrlo važne i korisne informacije o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka.

 

GRAWE BLOG - Kako zaštititi svoju kožu od štetnog utjecaja sunca
01. lipnja 2021 ― Vrijeme čitanja 7 min.
Kako bez greške odabrati bicikl po svojoj mjeri

S dolaskom ljepših i toplijih dana, a posebno nakon dugog boravka u zatvorenom, sve je više onih koji planiraju svaki svoj slobodan trenutak provesti na biciklu, bilo vikendom ili u slobodno vrijeme u prirodi, bilo tijekom odlaska do i s posla.

Kako god, bicikl je uvijek dobra opcija, a u nastavku pročitajte naše savjete kako odabrati savršenog dvokotačnog ljubimca.

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...