Sadržaj
01. lipnja 2021 ― Vrijeme čitanja 7 min.

Kako bez greške odabrati bicikl po svojoj mjeri

S dolaskom ljepših i toplijih dana, a posebno nakon dugog boravka u zatvorenom, sve je više onih koji planiraju svaki svoj slobodan trenutak provesti na biciklu, bilo vikendom ili u slobodno vrijeme u prirodi, bilo tijekom odlaska do i s posla. Kako god, bicikl je uvijek dobra opcija, a u nastavku pročitajte naše savjete kako odabrati savršenog dvokotačnog ljubimca.
GRAWE BLOG Kako bez greške odabrati bicikl po svojoj mjeriTek nakon odabira bicikla prema namjeni možete se brinuti i baviti estetikom ;)

Prvi i osnovni savjet kod odabira vrste bicikla je odabir prema namijeni.

Baš kao i kada birate bilo koji drugi proizvod, i kod odabira bicikla u današnje vrijeme prvi "izazov" pred nama je (pre)velika ponuda zbog koje su mnogi od nas zbunjeni i ne znaju koji bicikl odabrati. Stoga, za početak je neophodno odlučiti za što nam točno bicikl treba.

Ako se planirate penjati na planine šumskim putevima i makadamima, sigurno nećete uzeti gradski bicikl. Ako vam bicikl treba samo za odlazak do i s posla i ne planirate s njim nikada kročiti u blatnjavu šumu, onda sigurno nećete uzeti MTB model. Ako znate za koju vam namjenu treba bicikl, evo koji su najpopularniji modeli između kojih možete birati.

 

GRAWE BLOG Kako bez greške odabrati bicikl po svojoj mjeri

Ako planirate voziti bicikl u gradu, zaboravite na MTB
 

Ako vam je cilj s biciklom ići na posao, do tržnice i „baciti đir“ po gradu, onda svakako odaberite gradski bicikl. Riječ je o najtežem modelu bicikla, ali to je zato što je potpuno opremljen. S njim već dobijete blatobrane, nosače tereta, nogaru, štitnik lanca, a često i svjetla. Ili nema brzina ili dolazi s njih jako malo (obično šest), a dok ga vozite, sjedit ćete uspravno.

Gradskom biciklu je u središtu udobnost, a ne brzina. Naravno, preživjet će on i neke makadamske puteve, ali bilo koja veća uzbrdica s njim postaje pravi trening (a često i nemoguća misija).

Suprotno od gradskog bicikla svakako je MTB (mountain bike). To je sportski brdski bicikl s kojim će vam najlakše biti popeti se na neko brdo, ali isto tako s kojim će vam biti najlakše spustiti se niz šumske puteve pune skokova. I blata, naravno. ;-)

 

GRAWE BLOG Kako bez greške odabrati bicikl po svojoj mjeri

Tu su i posebni bicikli za dulje ture
 

Planirate li vožnju na duge staze, tad biste trebali odabrati cross ili trekking bicikl. Cross bicikl je idealan za vožnju kombiniranim podlogama: od ceste, asfalta do makadama i različitih puteljaka. S njim je, za razliku od MTB-a, manji napor voziti se po gradu.

S druge strane, cross bicikli koji su „obogaćeni“ opremom jesu upravo trekking bicikli. Takvi su idealni, recimo, za avanturu odlaska na more (iz kontinentalnog dijela Hrvatske, naravno).

 

GRAWE BLOG Kako bez greške odabrati bicikl po svojoj mjeri

„Specijalka“ idealna za brzu cestovnu vožnju i – treninge
 

Sigurno ste na ulicama viđali one bicikle s jako, jako tankim gumama. To su tzv. „specijalke“, odnosno cestovni bicikli. Oni su od svih modela bicikala najbrži (osim električnih bicikala) i namijenjeni su isključivo i samo za vožnju po asfaltu. Mnogima je položaj sjedenja na cestovnim biciklima neudoban, ali ovo su modeli koji su namijenjeni za utrke i općenito za brze vožnje cestom. Ukratko – za treninge.

Naravno, „specijalka“ vam može poslužiti i za vožnju gradom, ali znajte da vam je za takvo što gradski bicikl puno udobniji. Međutim, koji god bicikl da odaberete, upamtite da ćete ga dobro iskoristiti tek kada ga redovito budete servisirali i kada bude vodili brigu o njemu.


Djelomično preuzeto s Živjeti bolje.

 

GRAWE BLOG Kako bez greške odabrati bicikl po svojoj mjeri

Na kakvoj se god stazi našli, budite sigurni na svoja dva kotača
 

Vožnja biciklom je zdrava, praktična i opušta, no sudjelovanje u prometu biciklom frustrira. Vozite li bicikl, znate o čemu je riječ. Upravo zbog toga i zbog rizika s kojima se suočavaju vozači bicikla, GRAWE je kao prvo na tržištu uvelo jedinstven paket Osiguranja za bicikliste koji sadrži tri jednostavna paketa za potpunu sigurnost biciklista u prometu.

Osiguranje za bicikliste obuhvaća osiguranje od odgovornosti prema trećim stranama, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, a dodatno možete ugovoriti i osiguranje bicikla od krađe.

Više o pokrićima doznajte na stranici Osiguranja za bicikliste.

Birajte između tri paketa s različitim visinama i vrstama pokrića. B-SAFE, B-RELAXED i B-SMART

Osigurajte se online u samo tri klika! 

 

GRAWE BLOG Kako bez greške odabrati bicikl po svojoj mjeri
26. svibnja 2021 ― Vrijeme čitanja 5 min.
Torba glavu čuva, a preventivni pregled život

Da je zdravlje ono najvažnije što imamo vrijedi ponavljati. Saznajte kako pitanje zdravlja možete preuzeti u svoje ruke.

 

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...