Sadržaj
26. svibnja 2021 ― Vrijeme čitanja 5 min.

Torba glavu čuva, a preventivni pregled život

Da je zdravlje ono najvažnije što imamo vrijedi ponavljati. Saznajte kako pitanje zdravlja možete preuzeti u svoje ruke.
GRAWE Blog - Torba glavu čuva, a preventivni pregled život

Život u vašim rukama
 

Kada se sve zbroji i oduzme, na većinu stvari u životu možete utjecati. Recimo, ne sviđa vam se vaš stan? Preselite se. Ako vam posao više ne predstavlja zadovoljstvo, pronađite novi. Život daruje opcije i u nekim težim situacijama – možete postati olimpijski prvak bez obzira na invaliditet, život se gradi dalje i poslije prirodnih nepogoda. To vam dokazuju predivni ljudi koje poznate, koji su oko vas i čija pozitivna energija uvijek pronađe izlaz. U svakoj situaciji je  važno preuzeti život u svoje ruke i sagledati mogućnosti koje se nude. A što kad  je u pitanju ono najvrijednije što imamo – zdravlje? Zdravlje ne možemo od nekoga preuzeti, ne možemo ga nekome pokloniti. Ipak, i kada je zdravlje u pitanju imamo opcije. Ovaj će vas tekst podsjetiti na to kako i pitanje zdravlja donekle može biti stvar odluke.

 

GRAWE Blog - Torba glavu čuva, a preventivni pregled život

Prevencija – pitanje odabira
 

Danas se često govori o prevenciji. Sam pojam dolazi od latinske riječi praeventio  što znači prethoditi, doći ispred, a u zdravstvu se odnosi na sve postupke i korake kojima možemo spriječiti bolest i tako sačuvati život i kvalitetu života. Moć prevencije oduvijek je poznata, a sigurno vam je poznata i izreka „bolje spriječiti nego liječiti“.

Ali kako uvesti prevenciju u svakodnevni život? Evo kratkog vodiča:

 

1. Katkada treba biti „sebičan“


U jednom danu izmjenjuju se brojne uloge – uloga majke, oca, sestre, brata, prijatelja, zaposlenika, kolege, stanara u nekoj zgradi. Nerijetko se događa da baš sve te uloge stavimo ispred brige o sebi i da svoj organizam i svoje potrebe svjesno ili nesvjesno stavljamo na posljednje mjesto.

Zapitajte se što vam puni baterije, što vas opušta, što volite raditi za sebe. Kad to smislite, nađite mjesto u gustom rasporedu i ponosno na njega napišite JA. Redovitim vremenom koje ste posvetili sebi (a to može biti i jednostavan predah uz omiljeno piće) postići ćete stanje u kojem će stres teže pronalaziti svoj put u svakodnevicu, a o njegovom svakodnevnom negativnom utjecaju na zdravlje ne treba puno govoriti.  Sjetite se, tek kada ste vi dobro, možete pomoći drugima.

 

GRAWE Blog - Torba glavu čuva, a preventivni pregled život

2. Slušajte svoje tijelo


Možda je u nekom periodu života bilo prihvatljivo manje spavati, puno raditi, češće u prehranu ubaciti nešto nekvalitetnije i na brzinu, ali kako postajete zreliji vaš će organizam sve više reagirati na ovakve situacije. Pripazite da jedete redovito i kvalitetno, da imate dovoljno vremena za odmor i u računicu ubacite fizičku aktivnost i kretanje koje vam najbolje odgovara. Tako će organizam biti snažniji i otporniji.

 

GRAWE Blog - Torba glavu čuva, a preventivni pregled život

3. Odlučite koji preventivne godišnje preglede nužno trebate obaviti

 

Ovisno o vašoj dobi, spolu, obiteljskoj anamnezi treba istražiti na koje preglede tijekom godine obavezno trebate otići.

Svim ženama je zajedničko da svake godine trebaju obaviti PAPA test (kojim se prevenira rak grlića maternice) i pregled dojki (koji je najčešći oblik raka kod žena u Hrvatskoj). Muškarci trebaju razmisliti o redovitom pregledu prostate (drugi zloćudni rak po učestalosti). Naravno, treba planirati i preglede kod stomatologa, oftamologa i ostalih specijalista ovisno o vašoj osobnoj potrebi.

 

GRAWE Blog - Torba glavu čuva, a preventivni pregled život

4. Planirajte redovite preventivne preglede


S obzirom na ritam života, većina osoba danas ima fizičke ili digitalne kalendare bez kojih ne mogu funkcionirati. U njima su rođendani, datumi tehničkih pregleda automobila, izložbi koje želite pogledati i koncerata na koje želite otići. No, u njima svakako treba biti mjesto i za iznimno važne odlaske na preventivne preglede. Znate li da, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, dakle preventivnim pregledom, postotak izlječenja raka dojke je 90 %a izlječenje raka prostate kod muškaraca ima još bolje izglede – čak 98 % rano postavljenih dijagnoza mogu se u potpunosti izliječiti?

 

GRAWE Blog - Torba glavu čuva, a preventivni pregled život

Pokrenite promjenu u sebi – a GRAWE vam daje podršku


Preventivnim pregledima činite puno za sebe i svoje zdravlje i zato pokrenite pozitivne promjene!

Imajući u vidu važnost preventivnih pregleda, GRAWE je pokrenuo kampanju 90/98  kojom podiže svijest o važnosti preventivnih pregleda cijele godine. I nije stalo samo na riječima – uz GRAWE VITAL policu dodatnog zdravstvenog osiguranja svim osiguranicima dostupni su besplatni pregledi bez lista čekanja u više od 300 vrhunskih zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske.

 

Više detalja na GRAWE programima dobrovoljnog dodatnog zdravstvenog osiguranja.


Ovo je popis GRAWE ugovornih zdravstvenih ustanova u kojima možete obaviti preglede.

 

Na poveznici u nastavku pročitajte vrlo važne i korisne informacije o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka.

GRAWE Blog - Torba glavu čuva, a preventivni pregled život
11. svibnja 2021 ― Vrijeme čitanja 9 min.
Kada je stres jači od nas

Kažu da je stres kao neizbježan dio našeg života tihi ubojica današnjeg čovjeka. Saznajte kako se boriti protiv njega i kada je potrebno potražiti pomoć stručnjaka.

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...