Sadržaj
05. ožujka 2021 ― Vrijeme čitanja 8 min.

Kako se ponašati kada nastupe elementarne nepogode

Potresi, požari, poplave, odroni, oluje i udari groma. Sve su to tek neke od situacija u kojima postanemo svjesni koliko smo mali i bespomoćni. Situacije su to i u kojima gotovo uvijek nastupi panika. Naučite reagirati na elementarne nepogode i umanjite svaki oblik neugodnosti i stresa.
Blog "Kako se ponašati kada nastupe elementarne nepogode" - potres

Elementarne nepogode traže hladnu glavu
 

Posljedice bilo koje nepogode, elementarne ili ne, značajno se mogu ublažiti ako ste dobro informirani. No, svaka informacija i savjet padaju u vodu ako u trenutku neke nepredviđene situacije ne uspijete sačuvati hladnu glavu.

Istina, neke se nepogode događaju bez najave i upozorenja. Obično u takvim situacijama veliku ulogu igra reakcija civilne zaštite, vatrogasaca i svih drugih nadležnih službi. Međutim, dok ne stigne „prava“ pomoć, na vama je da valjano reagirate.

 

Blog "Kako se ponašati kada nastupe elementarne nepogode" - potres

Potresi su itekako česte elementarne nepogode
 

Potrese nitko ne može predvidjeti niti znati kada će se i gdje dogoditi. Zapravo je rašireno mišljenje kako su potresi rijetka pojava, no oni su zapravo vrlo česti samo što se, srećom, većina njih slabo osjeti. Međutim, od ožujka 2020. Hrvatsku je pogodio niz potresa, neki od njih su nažalost bili i vrlo jaki i razorni. Upravo takvi, jaki, iako u pravilu traju svega nekoliko sekundi, čine se kao vječnost. Najgore što se može napraviti za vrijeme potresa jest stvaranje panike i pokušaj bježanja.

Kada nastupi potres, najbolje što možete učiniti je spustiti se na pod, sklupčati i zakloniti glavu. Ili pak stati ispod "štoka" vrata koja se nalaze na nosivom zidu. Važno je udaljiti se od stakla, prozora, vanjskih zidova i vanjskih vrata, ali i kuhinjskih elemenata, polica, lustera i sličnih visećih dijelova namještaja.

Dok traje potres, nikako ne pokušavajte napustiti objekt u kojem se nalazite, posebice ne putem stubišta ili, još gore, lifta. Dakle, iako je strašno iskustvo, najbolje (i jedino) što možete učiniti za vrijeme potresa je čekati. Tek kada završi, izađite van i potražite sklonište na čistini, a potom pozovite eventualno potrebnu pomoć.

Blog "Kako se ponašati kada nastupe elementarne nepogode" - potres

Iako se potresi ne mogu predvidjeti i nitko nije spreman za njih, preporuča se uvijek imati spremljenu torbu.

Evo što svaka torba te vrste treba sadržavati:

  • lijekove
  • mobitel i punjač
  • malo hrane
  • vodu
  • higijenski set
  • set prve pomoći
  • odjeću i deku
  • bateriju
  • novac i dokumente
Blog "Kako se ponašati kada nastupe elementarne nepogode" - poplave

Poplave se mogu predvidjeti – dočekajte ih spremno
 

Poplave, s druge strane, mogu biti donekle spriječene. Naime, u sezoni kada ne padaju kiše i tijekom perioda kada nema poplava, svakako se trebate ponašati odgovorno.

Ne bacajte otpad u rijeke i potoke. Ako je područje u kojem živite već zagađeno otpadom, onda svakako možete organizirati akciju čišćenja jer ćete time umanjiti mogućnost poplave.

U slučaju da se poplava predvidi baš za područje na kojem živite, u nastavku nekoliko savjeta što možete učiniti u toj situaciji:

  • Ako postoji rizik od bujičine poplave, prijeđite na više katove.
  • Držite se dalje od električnih vodova.
  • Izbjegavajte područja na kojima su moguća klizišta i odroni.


Svakako je poželjno osigurati svoj dom, i to isključenjem struje na glavnom prekidaču, kao i isključenjem svih električnih uređaja. Važno je pritom upamtiti kako nikako ne smijete dirati električne instalacije ako stojite u vodi.

Blog "Kako se ponašati kada nastupe elementarne nepogode" - poplave

Požari nastaju ljudskom krivicom. Izbjegnite ih!

 

Još jedna od čestih nepogoda u kućanstvu jest požar. U slučaju da vaš dom pogodi šumski požar, odmah pozovite vatrogasnu službu. Tu, nažalost, ne možete puno učiniti.

Međutim, možete učiniti štošta prije kako požar ne bi zahvatio vaš dom:

  • Održavajte dvorište.
  • Ne držite zapaljive materije u blizini kuće.
  • Posijecite nisko raslinje, uklonite suhu travu i lišće.
  • Osigurajte slavine s dotokom vode i crijevo za vodu.


Ako vam se pak dogodi kućni požar, i tu odmah zovite vatrogasce.
Ono što možete učiniti kako ne bi došlo do požara jest:

  • Redovito provjeravajte elektroinstalacije.
  • Izbjegavanje pušenja u krevetu.
  • Držite upaljače i šibice dalje od djece.
  • Uvijek provjerite jeste li isključili štednjak.

Djelomično preuzeto s www.zivjeti-bolje.hr

 

Blog "Kako se ponašati kada nastupe elementarne nepogode" - požar

GRAWE Hrvatska d.d. u svojoj širokoj paleti proizvoda nudi GRAWE DOM pakete osiguranja koji Vam mogu pomoći u zaštiti doma u koji ste uložili trud i ljubav. Nažalost, ponekad je dovoljan samo jedan trenutak da sve nestane ili se trajno ošteti, a uz GRAWE DOM pakete osiguranja zaštitite svoj dom od požara, prirodnih nepogoda, izljeva vode, razbojstva i drugih nedaća.

Više o GRAWE DOM paketima osiguranja pročitajte na https://www.grawe.hr/osiguranja-kuca-i-stanova/ te o mogućnostima ugovaranja dodatnih imovinskih osiguranja na https://www.grawe.hr/dodatna-imovinska-osiguranja/.

Blog "Kako se ponašati kada nastupe elementarne nepogode" - poplava
26. veljače 2021 ― Vrijeme čitanja 5 min.
Kako društvene igre mogu utjecati na kvalitetu života

Igranje društvenih igara je uvijek zabavno. Naravno da tu zna biti i malo ljutnje i povrijeđenih osjećaja, ali kada se to zaboravi, na kraju ostane više dobrobiti koje donose društvene igre.

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...