Sadržaj
29. veljače 2024 ― Vrijeme čitanja 7 min.

10 važnih pojmova o osiguranju koje biste trebali znati u svojim 20-ima

Osiguranje je važan aspekt života, a razumijevanje osnovnih pojmova pomaže u donošenju boljih odluka za kvalitetniju budućnost

Imate li napisanu oporuku? Smatrate li da je to nešto za što uvijek imamo vremena? Možda i imamo, a možda...

No, ne želimo vas sada rastužiti i pričati o sumornim stvarima. Ali, želimo da zajedno s nama, razmislite o svojoj budućnosti i kako ju možemo stvoriti boljom i za vas, ali i sve one koje volite. Mama, brat, supruga, djeca, prijatelji... toliko je ljudi u našem okruženju koji nam život čine ljepšim, uz koje se smijemo i rastemo. A, istovremeno je toliko svari u životu na koje nitko od nas ne može utjecati, niti ih predvidjeti. Jedino što možemo je pronaći način da smanjimo nepotrebne financijske troškove u situacijama nezgode, bolesti, nemogućnosti rada ili pak smrti.

Istraživanje IPSOS-a pokazalo je da građani shvaćaju potrebu za osiguranjem, ali niska financijska pismenost i nerazumijevanje osiguravateljnih proizvoda često dovode do nepovjerenja. Stoga se na osiguranje pogrešno gleda kao na luksuz, a ne nužnost.

 

Jeste li znali da, kad ugovorite životno osiguranje na primjerice 25 godina, a vama se nešto dogodi nakon samo nekoliko mjeseci, osoba navedena kao korisnik? dobiva ugovorenu svotu kao da ste uplaćivali premiju svih 25 godina?  

Osiguranje nije trošak nego investicija u budućnost

Osiguranje nije trošak nego investicija u budućnost

Ulazak u dvadesete sa sobom donosi mnoge promjene i izazove, a jedan od važnih aspekata je i razumijevanje osiguranja. Bez obzira na to jeste li tek započeli samostalan život, već ste neko vrijeme na tržištu rada, ili ćete to možda tek biti i pripremate se na novi veliki korak i promjene u svom životu, poznavanje osnovnih pojmova o osiguranju može biti ključno za financijsko planiranje i sigurnost vas i vaših najmilijih. Razumijevanje ovih osnovnih pojmova o osiguranju pomoći će vam u donošenju informiranih odluka o budućnosti.

Zašto je važno znati pojmove iz svijeta osiguranja?

Možda ne znamo sve pojmove i žargon kada su u pitanju sport, kuhanje ili automobilizam, no kada govorimo o osiguranju, ulozi su često puno veći od rasprava koje se vrte oko hobija – ovdje govorimo o zaštiti naše imovine, naših života i naše financijske situacije koju je vrlo važno imati pod kontrolom od što ranijih „odraslih“ dana. Zato je bitno razumjeti na što se određeni pojmovi odnose, u kontekstu osiguranja. A, nitko nije rekao da ne smijemo imati šalabahter. :)

 

Ovih 5 vrsta osiguranja trebate poznavati do svoje 20 godine

Vjerojatno ste čuli da je Jennifer Lopez osigurala svoju stražnjicu, a Mariah Carey glas i noge. Diljem svijeta postoje police osiguranja koje nude pokriće za događaje poput otmice od strane vampira ili udara asteroida na vaš dom. Iako su takve police više marketinški trik nego stvarno pokriće, privlačne su zbog svoje neobičnosti. Mi se ipak “držimo” onih svakodnevnih i onih za koje će većina nas imati potrebu u nekom periodu svoga života.

1. Osiguranje života

Iako u dvadesetima možda nećete smatrati ovaj tip osiguranja prioritetom, razmotrite ga kao dugoročnu investiciju. Životno osiguranje je oblik dugoročne štednje, a s obzirom na činjenicu da postoje različite vrste životnog osiguranja ono može, osim štednje, pokrivati i rizike smrti, nastupa određenih bolesti, prekida rada i slično. Imate li obitelj, djecu, kredite, dugove po kreditnim karticama i slično, u slučaju da se vama nešto dogodi sve te obaveze padaju “na leđa” onima koji ostaju iza Vas. Ako pak imate životno osiguranje - vaša će obitelj u ranije navedenom slučaju dobiti ugovorenu svotu po polici. Naravno, to neće nadoknaditi gubitak drage osobe, ali će pomoći da se ne naruši njihova financijska stabilnost.

Životno osiguranje
2. Osnovno, dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje

Na obvezno zdravstveno osiguranje pravo imaju sve osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, stranci s odobrenim stalnim boravkom ili dugotrajnim boravištem, ako propisima Europske unije, međunarodnim ugovorom odnosno posebnim zakonom nije drugačije određeno. Obvezno zdravstveno osiguranje uključuje pravo na korištenje različitih zdravstvenih usluga, uključujući primarnu zdravstvenu zaštitu, određene specijalističke preglede i lijekove, bolničko liječenje i rehabilitaciju.

Dio standardne zdravstvene zaštite i nadopuna obveznom zdravstvenom je dopunsko zdravstveno osiguranje. Ono vas oslobađa primjerice plaćanja troškova participacija za preglede i dijagnostičke pretrage te pokriva troškove operacija i boravka u bolnici.

A što je onda dodatno zdravstveno osiguranje? Iako se često poistovjećuje s dopunskim zdravstvenim osiguranjem, radi se o dvije potpuno različite stvari. Dodatno zdravstveno osiguranje podrazumijeva tzv. „nadosiguranje“. Odnosno, osiguranje koje pruža dodatne zdravstvene usluge s ciljem kontinuirane prevencije i očuvanja zdravlja. Primjerice, korištenje usluga sistematskih i specijalističkih pregleda te brojnih drugih zdravstvenih usluga kvalitetne u odabranim ustanovama i privatnim poliklinikama, bez uputnica, lista čekanja i dodatne papirologije.

Zdravstveno osiguranje
3. Osiguranje putovanja

Sigurno volite istraživati i putovati, a dvadesete su (gotovo) najbolje godine za to. Putovanja sama po sebi nisu jeftina pa nam svakako ne trebaju dodatni troškovi zbog nepredviđenih situacija kao što je otkazivanje leta, hitne medicinske situacije ili gubitak prtljage. Uz osiguranje putovanja možete bez brige uživati u novim mjestima, iskustvima i avanturama. A, kad za nekoliko desetaka godina pronađete snimke i fotografije s puta, gledat ćete ih s osmijehom na licu i sjećati se samo lijepih trenutaka.

Putno osiguranje
4. Osiguranje imovine

Stotinjak eura godišnje vs. nekoliko tisuća eura odjednom

Što vam je lakše izdvojiti?

Prvi spomenuti primjer iznosa je onaj koji ulažete u osiguranje svoje imovine (naravno, ovisno o kvadraturi), dok je drugi potreban za prosječno renoviranje nakon potresa, poplave ili požara. Sve su to situacije ne koje ne možemo utjecati, a ako ne postoji zaštita osiguranja, sve troškove popravka, nadoknade ukradenog ili razbijenog, čišćenja nakon požara i poplave, plaćanja privremenog najma stana za one koji nemaju drugo rješenje padaju na teret vlasnika nekretnine.

Još se sjećamo i potresa od prije nekoliko godina, ali i snažnih oluja koje su zahvatile gotovo cijelu Hrvatsku u ljeto 2023. godine. Brza isplata šteta omogućila je građanima obnovu bez čekanja na intervenciju države. Na takva nevremena ne možete utjecati niti ih spriječiti, ali možete na vrijeme ugovoriti osiguranje imovine i u ovakvim slučajevima manje brinuti o velikim financijskim izdacima koji ih prate.

Osiguranje imovine
5. Kasko osiguranje vozila

Ako sudjelujete u prometnoj nezgodi koju ste osobno skrivili, obvezno auto osiguranje pokriva štetu nastalu na stvarima, osobama i automobilu druge osobe, a kasko osiguranje pokriva štetu i na vašem automobilu bez obzira jeste li krivi ili ne. (osim, naravno, ako upravljate vozilom pod utjecajem alkohola, narkotika ili ako je nezgoda izazvana namjerno)

Kasko osiguranje, ovisno o odabranom i ugovorenom paketu, pokriva i mnoge izvanredne situacije poput oštećenja na vozilu koje se dogodilo uslijed provale te različitih vremenskih i elementarnih nepogoda ili situacije koje uključuju pomoć na cesti uslijed iznenadnog kvara vozila.

Je li kasko skup?  Za osobni automobil u vrijednosti okvirno 20.000 eura, polica kasko osiguranja može se ugovoriti za otprilike 350 eura godišnje, odnosno mjesečno ćete izdvojiti 30-ak eura. Nećemo uspoređivati s onom popularnom “jednom kavom dnevno”, ali, iznos nije daleko od toga.

    Automobilsko osiguranje
    Ako baratate s ovih 5 pojmova imat ćete o čemu pričati na bilo kojoj kavi

    Jeste li se ikada našli usred čitanja odlomka nekog ugovora o osiguranju i shvatili da ne razumijete baš sve? Događa se, posebice kada govorimo o uvjetima i konceptima osiguranja. Iako su naši prodajni predstavnici uvijek na raspolaganju za pitanja i pojašnjenja, izdvojili smo 5 važnih i korisnih pojmova za vas.

    1. Polica osiguranja: Pisana isprava o zaključenom osiguranju i sastavni je dio ugovora o osiguranju. Osnovni elementi police osiguranja su ugovorne strane, osigurana stvar ili osoba, osigurani rizik, trajanje osiguranja i vrijeme pokrića, svota osiguranja ili limit pokrića, iznos premije, datum izdavanja police te potpisi ugovornih strana.
    2. Karenca: Razdoblje koje morate pričekati prije nego što pokriće ugovoreno police postane aktivno.
    3. Ugovorena svota: Osiguranje života, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i neka druga osiguranja osoba uvijek su osiguranja na ugovorenu svotu. Vrijednost osiguranog predmeta sporazumno je utvrđena ugovorom o osiguranju.
    4. Franšiza: Iznos novca koji, plastično rečeno, trebate platiti iz vlastitog džepa prije nego što osiguravajuća tvrtka počne pokrivati preostali iznos štete nakon podnošenja zahtjeva. Franšiza predstavlja ograničenje obveze osiguratelja, a ugovara se u postotku od osigurane svote ili apsolutnom iznosu za koji će se umanjiti naknada ako nastane osigurani slučaj.
    5. Bonus i malus: Ovaj sustav kod osiguranja od automobilske odgovornosti smanjuje premije osiguranicima s manje šteta (bonus), dok su za one s više šteta i premije više (malus)

     

    Ovo su samo neki od pojmova koji će vam pomoći da bolje razumijete svoju policu osiguranja i kako uopće funkcionira proces osiguranja. Pozivamo vas da kontaktirate naše GRAWE stručnjake kako biste odabrali prave opcije osiguranja koje odgovaraju vašim potrebama i vašem trenutnom životnom stilu. Jer i osiguranja se mijenjaju i rastu - zajedno s vama. 

    14. veljače 2024 ― Vrijeme čitanja 5 min.
    Ljubav prema sebi i drugima je pokretač zdravlja

    Vodite računa o svome tijelu. To je jedino mjesto gdje morate živjeti. - Jim Rohn

     

    Više
    npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...