Sadržaj
GRAWE NEWSROOM

Karcinom prostate 2. po učestalosti uzrok smrti kod muškaraca

03.11.2017.
Akcija MovemberGlobalni pokret podizanja svijesti o bolestima koje sve češće pogađaju muškarce - karcinomu prostate i karcinomu testisa

Osiguravajuće društvo GRAWE Hrvatska d.d. i ove se godine priključilo globalnom pokretu podizanja svijesti o bolestima koje sve češće pogađaju muškarce - karcinomu prostate i karcinomu testisa, podsjećajući na važnosti pregleda i rane detekcije ovih često izlječivih bolesti.

O karcinomu bilo koje vrste nitko ne želi razmišljati. Većina ljudi, koji se s ovim bolestima nisu susreli u obitelji ili bližoj okolini, misle da se rak događa drugima i ne posvećuju dovoljno pažnje prevenciji i samopregledima. Međutim, sprječavanje i rano otkrivanje ključni su koraci za izlječenje mnogih bolesti, prvenstveno karcinoma. Upravo zbog toga, GRAWE je u listopadu podsjećao na važnost preventivnih pregleda i samopregleda dojki (mene to ne dira), a u studenom upozorava na važnost pregleda testisa i prostate (ma to je SAMO pregled).

To je SAMO pregled – koji nekome može spasiti život!

Karcinom prostate obuhvaća 12% svih rakom izazvanih smrti kod muškaraca i drugi je po učestalosti uzrok smrti. Procjenjuje se da će do 2030. u svijetu 1.7 milijun muškaraca oboljeti od ove bolesti. Uzorci nastanka nisu u potpunosti poznati, a ono što je zabrinjavajuće je što kod velikog broja oboljelih, bolest može postojati godinama bez vidljivih simptoma. Može se otkriti pretragom krvi i digitorektalnim pregledom, a važno je naglasiti da kada se otkrije u ranom stadiju, postotak izlječenja doseže 98%, s obzirom na to da su većina tumora te vrste spororastući tumori niskog stupnja zloćudnosti.

Karcinom testisa uglavnom pogađa mlađe muškarce

Karcinom testisa nije toliko čest, ali je specifičan jer uglavnom pogađa mlađe muškarce u dobi od 20 do 40 godina, kod kojih se bolesti ne očekuju. Prema nekim podacima, u Hrvatskoj godišnje oboli oko 200 muškaraca, a najveća je učestalost oko 30. godine života. Najčešći su simptomi promjene i nepravilnosti na samom tkivu testisa, a vrlo čest simptom je bol u leđima. I kod ove bolesti, ako se otkrije u ranoj fazi, moguće je potpuno izliječenje.

GRAWE Hrvatska aktivno se uključilo u borbu protiv najčešćih karcinoma  komunicirajući poruke  "Mene to ne dira" i "Ma to je SAMO pregled". Prvom porukom isticali su u listopadu važnost pregleda dojki, a drugom u studenom podsjećaju na važnost pregleda testisa i prostate. Kako bi podsjetili na važnost preventivnog odlaska liječniku te smanjili uobičajene izgovore, pripremili su posebnu ponudu. Svi muškarci koji u studenom ugovore dobrovoljno zdravstveno osiguranje GRAWE VITAL mogu u sklopu svoje police, odmah obaviti sveobuhvatni sistematski pregled, dio kojeg je i ultrazvuk prostate. Osim toga GRAWE im daruje i dodatni UZV pregled prostate. Dok se sistematski pregled preporučuje obaviti barem jednom godišnje, samopreglede se preporuča raditi barem jednom mjesečno.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kontakt za medije:

Sanja Gržetić, dipl.oec.
Voditeljica Odjela za korporativne komunikacije i marketing
sanja.grzetic@grawe.hr

Iva Naglić-Dolić, mr. sc.
Voditeljica Grupe za korporativne komunikacije  i marketing
iva.naglic-dolic@grawe.hr

Morana Stričić, mag.novinarstva
Odjel za korporativne komunikacije i marketing
morana.stricic@grawe.hr

npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...