Sadržaj
GRAWE NEWSROOM

GRAWE noćni maraton u znaku borbe protiv raka dojke okupio 1200 trkača i zaljubljenika u trčanje unatoč kiši i najavama oluje

24.08.2022.
GRAWE noćni maraton 2022GRAWE noćni maraton 2022

Deveta godina GRAWE noćnog maratona vratila je utrku na staro mjesto održavanja, ali i uvela neke novitete. Prvi puta u Hrvatskoj, svi sudionici svih 5 disciplina (4,2km, 10km, 21km, 32km i 42km) umjesto klasičnih medalja dobili su svoj monolit koji je nadopunjavao cjelokupnu temu ovogodišnjeg izdanja, a radi se o Clarkovoj Odiseji i njegovom monolitu. Clark je ove godine bio potpuna inspiracija za noćnu utrku koju također simbolizira svijet prepun zvijezda, prekrasan, izazovan i beskrajan.

Broj sudionika, nakon dvije ograničavajuće godine, ponovno je počeo ozbiljnije rasti i to nam govori da su ljudi željni zajedničkog druženja na najbolji mogući način – uz aktivnost. Svake godine nastojimo cijelu priču o kretanju povezati s golemim pozitivnim učinkom na naše zdravlje tako da postanemo svjesni da kretanje, osim benefita estetske, socijalne i emocionalne prirode, ima velike prednosti u održavanju zdravlja i prevenciji bolesti. Ove godine uvezali smo našu inicijativu PoKRENI s našom cjelogodišnjom kampanjom 90/98, a kojoj je cilj osvještavati da su preventivni pregledi, uz pravilnu prehranu i prilagođenu fizičku aktivnost, ključni u očuvanju našeg zdravlja, odnosno omogućuju nam rano otkrivanje raka dojke i prostate što pospješuje izlječenje, kako i sam naziv kaže, za 90 % kod raka dojke i čak 98 % kod raka prostate“, rekla je Sanja Gržetić, voditeljica Odjela za korporativne komunikacije i marketing GRAWE Hrvatska d.d.

 

GRAWE noćni maraton u znaku borbe protiv raka dojke

Ova, sad već tradicionalna, trkačka manifestacija koja već devet godina okuplja velik broj zaljubljenika u trčanje ove je godine stavila naglasak na cjelokupnu svijest o izazovima s kojima se nose osobe oboljele od raka dojke i njihove obitelji.

Stoga su ove godine prijatelji GRAWE noćnog maratona bili upravo Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna te Udruga Marra Altrui kojoj je cilj pružiti edukativnu, humanitarnu, medicinsko-estetsku potporu ženama tijekom i nakon kemoterapija te oboljelima od alopecije.

Koliko je program psihološke podrške koji provodi Europa Donna važan, a za koji su donirana ovogodišnja sredstva iz inicijative PoKRENI najbolje govori svjedočanstvo korisnice programa i članice Udruge koja je nakon početnog šoka i očaja i sama počela pružati pomoć drugim ženama.

Osjećaji straha, izgubljenosti i bespomoćnosti nakon saznavanja dijagnoze znali su prevladati. U jednom takvom trenutku, hodajući hodnikom Instituta za tumore, srela sam pogled žene – pogled koji je razumio sve. Bez ijedne izgovorene riječi, gurnula mi je letak Europa Donne u ruku. Par tjedana sam samo gledala letak i napokon skupila hrabrost i nazvala. Sustav podrške i psihološke pomoći koju sam dobila preko Udruge Europa Donna neizmjerno su mi pomogli, i još uvijek pomažu, suočiti se s teškim liječenjem i situacijom u kojoj sam se našla. Naravno, bilo je teških trenutaka, kada odete na mračno mjesto i niste sigurni kako se vratiti. Podrška obitelji i psihološka pomoć promijenili su pogled na moj život na prilično dubok način“, svoje je iskustvo podijelila Nives Badurina.

Već ranije tijekom godine GRAWE je donacijom i udruzi Marra Altrui osiguralo sredstva za opremanje prostorija u kojima poznata make up artistica Marija Butković osobama koje uslijed liječenja od raka dojke ostanu bez dojki i/ili obrva posebnom metodom repigmentacije vraća samopouzdanje i pomaže im da se lakše nose s promjenama. Cilj udruge je uključiti više tehničara i artista i osigurati sredstva za repigmentaciju koji su tijekom liječenja ostale bez dojki i/ili obrva.

Koliko su izazovne utrke života koje trče osobe oboljele od raka dojke udruga Marra Altrui pokušala je na zanimljiv i pozitivan način osvijestiti omogućavajući sudionicima GRAWE noćnog maratona da se okušaju u izazovu u kojem su trebali trčati i istovremeno se pokušati našminkati.

 „Većina aktivnosti koje radimo usmjerena je na prevenciju bolesti, međutim, donacijama i suradnjama želimo pružiti potporu onima koji su već oboljeli jer vjerujemo da im u tom trenutku naša pomoć najviše treba. Zato još jednom pozivamo sve da svoje zdravlje čuvaju kao najveću vrijednost svog života, da razmišljaju dok su zdravi na koji način zdravlje mogu održati i zaštititi se u slučaju da ipak nešto krene po zlu. S druge strane, zaista želimo biti i ostati potpora kada se dogode teške i nepredvidive životne situacije jer upravo je naša uloga kao osiguravajućeg društva pružiti potporu u takvim situacijama“, zaključila je Sanja Gržetić iz GRAWE-a.

npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...