Sadržaj
21. rujna 2021 ― Vrijeme čitanja 9 min.

Zašto je financijska stabilnost važan faktor sigurnosti?

Može li novac donijeti sreću te možemo li biti sretni bez novca, aktualna su pitanja od trenutka proizvodnje prve kovanice. Stoljećima se to pitanje provlačilo kroz najveća književna djela i filozofske misli, recitiralo se na kazališnim daskama, morilo uplakane glumce na filmskim ekranima. Jedni tvrde da se istinske vrijednosti ne mogu kupiti novcem, dok drugi smatraju da je bez novca suludo pričati o sreći. Istina je vjerojatno negdje između, a to je zaključio i engleski filozof Francis Bacon ustvrdivši da je novac dobar sluga, ali loš gospodar. Bacon je vjerojatno najbliži istini, ali nećemo se suviše upuštati u vječnu potragu za odgovorom.
kasica

                    

Međutim, važno je naglasiti kako je odnos sreće i novca uvjetovan principom kojim definiramo pojam sreće. Upravo je to razlog zbog kojeg će potraga za odgovorom na pitanje iz prethodnog ulomka zauvijek ostati predmetom razmišljanja i naklapanja. Jasno je da financijska situacija može umnogome utjecati na trenutno životno zadovoljstvo, ali isto tako postoji mogućnost kognitivne procjene i poimanja života neovisno o stanju našeg bankovnog računa. Kao i kod mnogih stvari u životu, potrebno je pronaći idealnu ravnotežu. Balans koji će nas osigurati od svakodnevnih financijskih izazova, ali i pružiti životno zadovoljstvo neovisno o nametnutoj slici idealnog života kao mješavine glamura i enormnog bogatstva.     

FINANCIJSKA STABILNOST

Postoji velika razlika između pojmova „bogatstvo i „financijska stabilnost“. Posjedovanje enormne količine novca može promijeniti čovjekovu svijest i ponašanje te uzrokovati trajno nezadovoljstvo. Primjera je mnogo, posebno onih koje je bogatstvo „zateklo“. Prema tome, krajnji cilj postizanja sreće ne bi trebala biti suluda utrka za bogatstvom, već postizanje financijske ravnoteže i stabilnosti. No, što ona podrazumijeva?

Biti financijski stabilan podrazumijeva stabilan životni standard, odnosno izbjegavanje stresa uzrokovanim životnim troškovima te dugovanjima. Dakle, upravljati financijama bez preuzimanja enormnih dugova koji nas mogu izbaciti iz financijskog balansa i ugroziti našu egzistenciju. Sposobno se nositi s financijskim teškoćama, gubitkom posla ili neočekivanim troškovima, može samo  financijski stabilan čovjek. Ako za rješavanje hitnih slučajeva morate koristiti kreditnu karticu ili kredit, nažalost, još uvijek niste financijski stabilni.

 

evidencija_troškova
FINANCIJSKA STABILNOST
ZAŠTO JE BITNA FINANCIJSKA STABILNOST?

Stil života „od danas do sutra“ može uzrokovati enorman stres i postati teškim psihičkim teretom. Upravo financijsko planiranje i štednja, kao sastavni segmenti financijske stabilnosti, pružaju bolji osjećaj životne kontrole te smanjuju mogućnost depresije i anksioznosti. Nadalje, naše zadovoljstvo i sreća umnogome mogu utjecati i na sreću ljudi oko nas. Dakle, financijska stabilnost zadovoljava jednu od naših temeljnih životnih želja, potrebu za sigurnošću.

Međutim, postizanje financijske stabilnosti u Hrvatskoj postalo je izazovno. Upravo je potraga za njome jedan od glavnih razloga neprestanog iseljavanja mladih. Nedovoljan osjećaj financijske sigurnosti i briga o tome što donosi sutrašnjica, postao je gorući problem. Osim toga, zbog nedovoljne zastupljenosti financijske pismenosti unutar obrazovnog sustava, mladi ne razumiju kako funkcioniraju temeljni elementi za postizanje financijske stabilnosti, poput štednje, osiguranja i ulaganja. 

 

KAKO OVLADATI FINANCIJSKOM STABILNOŠĆU?

Kako bi postigli financijski balans, primarno je znati koliko zapravo trošimo. Nebitno je hoćemo li potrošnju pratiti bilježnicom, aplikacijom ili računalnim programom, važno je dobiti pravu sliku potrošnje i tako lakše pronaći prostor za štednju. Potrebno je živjeti u skladu s našim trenutnim mogućnostima i ne inzistirati na vlasništvu nad predmetima koji će nam priuštiti dugove. Nadalje, krucijalno je razviti naviku štednje neovisno o tome koliki je iznos kojeg možemo izdvojiti.

 

ZAŠTO SE ZA POSTIZANJE FINANCIJSKE STABILNOSTI VAŽNO OSIGURATI?

Prošla godina naučila nas je koliko je u životu važno planirati. Neočekivani događaji mogu nas u potpunosti izbaciti iz svakodnevnog kolosijeka i dovesti u situaciju koja se čini bezizlaznom. Upravo je ugovaranje polica osiguranja princip kojim se možemo zaštititi i sigurnije nastaviti graditi svoj životni put. Međutim, u našem mentalitetu uvriježen je stav kako su police osiguranja nepotrebno „bacanje“ novca. Kao da odbijamo vjerovati i razmišljati o svakodnevnoj i neprestanoj izloženosti različitim rizicima.  

Zapravo, osiguranje u slučaju neočekivanih nezgoda štedi naš novac i pruža kvalitetnu zaštitu. Primjerice, ako se usporedi iznos godišnje premije osiguranja i šteta koju mogu prouzročiti različite nepogode, jasno je koliko je krivo spomenuto uvriježeno mišljenje. Mogućnosti za osiguranje su brojne, a svaka od njih pruža dodatnu zaštitu i životnu sigurnost. 

Zaštititi imovinu, sebe ili svoje najbliže važan je temelj životne, ali i financijske stabilnosti. Razmišljanje o budućnosti čini našu svakodnevicu opuštenijom i omogućuje kvalitetniji život nama i našim najbližima. Ne živite stihijski, organizirajte i osigurajte svoj životni put u GRAWE-u. 

 

09. rujna 2021 ― Vrijeme čitanja 5 min.
Na Svjetski dan Ozona sudjelujemo u pošumljavanju dronom!

Višegodišnji nekontrolirani gospodarski razvoj i ekološki neodgovorno ponašanje čovjeka, doveli su u pitanje održivost stila života na kojeg smo naviknuli. Nesvakidašnje promjene u prirodi upozoravaju nas kako je potrebno na trenutak stati i razmisliti u kojem smjeru idemo. Sve više postaje jasno kako je nužno mijenjati životne navike i poslovne pristupe kako bi se postigla kolektivna ekološka odgovornost te održivi razvoj za osiguranje bolje budućnosti.

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...