Sadržaj
09. rujna 2021 ― Vrijeme čitanja 5 min.

Na Svjetski dan Ozona sudjelujemo u pošumljavanju dronom!

Višegodišnji nekontrolirani gospodarski razvoj i ekološki neodgovorno ponašanje čovjeka, doveli su u pitanje održivost stila života na kojeg smo naviknuli. Nesvakidašnje promjene u prirodi upozoravaju nas kako je potrebno na trenutak stati i razmisliti u kojem smjeru idemo. Sve više postaje jasno kako je nužno mijenjati životne navike i poslovne pristupe kako bi se postigla kolektivna ekološka odgovornost te održivi razvoj za osiguranje bolje budućnosti.
šuma

     

    GREEN GRAWE
    Odgovornost prema prirodi

    Izgradnja ekološke osviještenosti te odgovornog poslovanja oduvijek je sastavni segment djelovanja GRAWE-a. Brojnim inicijativama u tome potičemo i naše zaposlenike, kako bi svojim odgovornim djelovanjem pružali primjer široj poslovnoj zajednici. 

    ​​Postizanje kolektivne ekološke odgovornosti cilj je i novog društveno odgovornog poteza GRAWE-a. Kako bi osvijestili važnost očuvanja prirode, odlučili smo se pridružiti hrvatskom projektu O2. Njegova uloga je poticanje osobne ekološke aktivnosti i osvještavanje potrebe zaštite šuma kroz društveno potaknutu sadnju stabala tj. šuma.

    Zajedno s inicijatorom projekta tvrtkom Magic Forest d.o.o., na Svjetski dan Ozona 16. rujna, sudjelovat ćemo u automatiziranom pošumljavanju Grubišnog Polja pomoću bespilotnih letjelica tj. dronova, koji će na planirano područje ispustiti pažljivo pripremljene sjemenske bombice. Inicijativu je podržao i gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađ​eruh, koji je sa svojim timom ustupio odgovarajuću lokaciju pošumljavanja. ​

    dron u šumi

    Inicijativi pošumljavanja pridružit će se i učenici Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića iz Grubišnog Polja, koji će kroz izradu sjemenskih bombica i na praktičan način saznati više o važnosti očuvanja prirode.

    Ako epidemiološki uvjeti u vrijeme pošumljavanja Grubišnog Polja budu povoljni, uputit ćemo pozivnicu zaposlenicima iz okolnih mjesta bliže Grubišnom polju kako bi pomogli u izradi seed bombica (njih čak 5.000!!)​ Nadamo se takvom scenariju i prilici u kojoj će nam se u ponosnom volontiranju​ pridružiti svi koji budu u mogućnosti izdvojiti vrijeme.

    ZAŠTO JE VAŽNO ČUVATI ŠUME?

    • Stabla procesom fotosinteze pohranjuju CO2 i proizvode kisik
    • Smanjuje se emisija stakleničkih plinova
    • Jedno stablo kroz svoj životni vijek apsorbira prosječno jednu tonu CO2
    • Jedan hektar šume godišnje može fiksirati do 2,5 tone CO2
    • Jedan hektar zdravog ekosustava (sva flora i fauna) može sadržavati i do 200 tona CO2

    PREDNOSTI POŠUMLJAVANJA  DRONOVIMA I SEED BOMBSIMA?

    • Lakši pristup dostupnim područjima
    • Automatizirano i jasno programirano ispuštanje sjemena
    • Korištenje posebno pripremljenog miksa sjemena autohtonih biljaka
    • Cjelovito pošumljavanje i obnova ekosustava
    Dron pošumljavanje
    O našem partneru
    Projekt O2

    Startup projekt O2 pokrenuli su zaljubljenici u prirodu i ekologiju dr. sc. Dušan Jelić, Goran Ladišić i Martina Šimunković, u želji zaustavljanja negativnih trendova uništavanja šuma te ispuštanja stakleničkih plinova. Vođeni tom idejom, osmislili su prirodna i ekološka rješenja za uzgoj mladica drveta i pošumljavanje koja će reducirati pretjeranu emisiju ugljikovog dioksida (CO2), odnosno stakleničkih plinova odgovornih za klimatske promjene. 


    U akciji pošumljavanja Grubišnog Polja koristit će se proizvod Seed Bombs. Radi se o samoklijajućim paketićima sjemena drveta koji se automatski izbacuju iz zraka pomoću dronova, u cilju efikasnijeg pošumljavanja teško dostupnih opožarenih, posječenih ili degradiranih područja. Samoklijajući paketići sastoje se od smjese gline, pijeska i prirodnog supstrata, a sjeme je isključivo od autohtonih vrsta drveća, specifičnih za područje koje se pošumljava. 


    Važno je naglasiti kako se u sjemenskim bombicama Seed Bombsa, uz primarno sjeme stabla, nalaze i sjemenke pratećih vrsta biljaka. Naime, za uspješno pošumljavanje nije dovoljno zasaditi određeni broj velikih stabala. Takav princip dovodi do razvoja isključivo kulture tog stabla, a ne razvoja zdravog šumskog staništa (ekosustava). Nadalje, velika se količina CO2 osim u stablima apsorbira i u ostalim dijelovima zdravog ekosustava (u tlu, travi, grmlju i u drugim živim bićima). Prema tome, uspješnost pošumljavanja definiramo prema broju m2 obnovljenog ekosistema, a ne jednog stabla.  

    wod
    03. rujna 2021 ― Vrijeme čitanja 6 min.
    Rujan – mjesec za koji treba pripremiti popis zadataka

    Ali i učiniti nešto novo, važno i uzbudljivo za sebe!

    U našem novom blogu vam donosimo korisne savjete ...

    Više
    npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...