Sadržaj
13. rujna 2022 ― Vrijeme čitanja 4 min.

Zašto je bicikl najbolji izbor za gradsku vožnju?

Brojne su prednosti koje donosi vožnja bicikla u gradu. Za vas smo pripremili pet najvažnijih.

Već godinama se broj biciklista u gradovima povećava. Radi se o trendu koji nije slučajan, jer pedaliranje po gradu donosi brojne prednosti. No, mnogi još uvijek nisu svjesni koliki su benefiti vožnje bicikla u odnosu na osobne automobile ili javni prijevoz. U nastavku donosimo 5 razloga zbog kojih stanovnici gradova obožavaju voziti bicikle i koji će vas uvjeriti da je pedaliranje u gradu idealan izbor.

2

Prosječna brzina kretanja bicikla može biti veća nego automobila

 

Iako se čini nemogućim, istraživanja su pokazala da je u velikim napućenim gradovima to zaista ostvarivo. Dovoljno se jednom zateći u prometnom kolapsu kako biste spoznali koliko uistinu gradska vožnja može biti spora. Stajanje u gužvama, čekanje na semaforima i kretanje u dugim kolonama, sve to znatno smanjuje brzinu kretanja motornih vozila u gradovima.

Brzina automobila u nekim gradovima može iznositi ispod 15 km/h, što je uistinu sporo i neučinkovito. S druge strane, prosječna brzina bicikla uglavnom iznosi više od 15 km/h. Prema tome, nije rijetkost da  u gradu biciklom postignete veću brzinu nego motornim vozilima.  

3

Biciklisti često trebaju manje vremena za dolazak na odredište

 

Automobili i vozila javnog prijevoza često su velikih dimenzija pa lako „zapinju“ u prometnim gužvama. Dovoljno je jedno pogrešno skretanje i naći ćete se u koloni vozila koja će vas stajati i vremena i živaca. Ljepota bicikla je, među ostalima, u njegovoj optimalnoj veličini koja nam dopušta olakšano zaobilaženje prepreka na putu i pomaže u bržem dolasku na željeni cilj.

Biciklu nije potrebna benzinska crpka na kojoj ćete dodatno potrošiti vrijeme i pedalirajući nećete izgubiti preostalo strpljenje tražeći parking. Ne radi se samo o problemu pronalaska parkinga, već i o plaćanju istog. Cijene mjesečnih parkirnih karata kreću se od simboličnih pa sve do iznosa koje će vaš budžet ipak „osjetiti“.

4

Bicikl pozitivno utječe na zdravlje

 

Nije tajna da smo sve manje aktivni i da nam se životni ritam sveo na prebacivanje autom s poslovne u kućnu fotelju. Sjedilački način života postao je realnost i sa sobom donosi čitav niz zdravstvenih problema. Korištenjem automobila i javnog prijevoza stvari se mogu dodatno zakomplicirati.

Počnete li pedalirati, u kratkom ćete roku vidjeti prednosti koje bicikl unosi u vaš životni ritam. Poboljšat ćete kondiciju i lakše se nositi sa svakodnevnim „fizičkim“ zadacima. S druge strane, vaše će mentalno zdravlje biti bolje, jer ćete izbjegavanjem gužvi, smanjiti količinu stresa i napokon uživati u vožnji.

5

Vožnja bicikla smanjuje troškove putovanja

 

Cijene goriva već mjesecima nemilosrdno divljaju i pitanje je hoće li se vratiti u prijašnje granice. Osim što se neprestano moraju „nadolijevati“ gorivom, motorna vozila sa sobom nose i druge troškove (održavanje, registracija). Naravno, te probleme nemate u javnome prijevozu, ali trošak mjesečne karte na godišnjoj razini ipak nije neznatan.

Prema istraživanjima, troškovi jednogodišnjeg održavanja i korištenja bicikla iznose nešto više od 50 eura. Usporedimo li to s godišnjim troškovima automobila ili javnog prijevoza, sve će nam postati jasnije. Pedaliranjem se troškovi transporta znatno smanjuju, posebno ako su vremenske prilike idealne. Hrvati su malo „pekmezasti“ kada je riječ o vožnji bicikla po nepovoljnim vremenskim uvjetima, dok primjerice Nizozemci i Skandinavci bicikl voze i po vjetru i po kiši.  

6

Bicikl ne zagađuje okoliš

 

Uz sve navedene pogodnosti koje pedaliranje donosi u gradskoj vožnji, izuzetno je važno spomenuti i njegovu ekološku prihvatljivost. Naime, bicikl se pokreće ljudskom snagom i pritom ne proizvodi štetne plinove. Pedaliranjem pomažemo vlastitom zdravlju i kondiciji, ali i potičemo pozitivne ekološke trendove.

Krajnje je vrijeme da razmislite hoćete li biciklu pružiti priliku i krenuti putovati pametnije, štedljivije i zdravije. A kako biste u potpunosti uživali u vožnji vašeg bicikla, ne zaboravite se osigurati.

7
Ovaj blog je nadahnut sadržajem preuzetim s ove poveznice - https://biciklisti.hr/5-razloga-stanovnici-gradova-obozavaju-bicikle/
12. rujna 2022 ― Vrijeme čitanja 4 min.
Kasko osiguranje – najbolji prijatelj vašeg vozila

Učestalo je mišljenje kako je kasko osiguranje skupo i neisplativo. Međutim, jeste li se ikad našli u situaciji u kojoj ste vlastitom krivicom oštetili vaše vozilo ili je za to bila kriva nesretna okolnost poput vremenske nepogode?

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...