Sadržaj
19. ožujka 2021 ― Vrijeme čitanja 9 min.

Vodič za minimalizam: Unesite jednostavnost u svoj dom

Bez obzira na činjenicu preuređujete li kuću ili stan, uređujete li apartman ili se samo želite osloboditi tereta glomaznih i nepotrebnih predmeta, morate proći određene korake na putu do vlastite minimalističke oaze. Želite li u svoj dom unijeti jednostavnost i pročistiti ga od suvišnih stvari, uz ove ste savjete već na pravom putu.
GRAWE Blog - Vodič za minimalizam: Unesite jednostavnost u svoj dom

(Pre)uređenje prilagodite svojim potrebama i ciljevima
 

Prostor postaje domom kad u njega unesete svoju svakodnevicu i uspomene. No, prije nego što ga time zaokružite i upišete točku na i, prostor kuće ili stana potrebno je dobro osmisliti. Neovisno o tome uređujete li ga prvi put ili preuređujete treći put u nizu, razmislite što sve u njemu trebate. Možda vam je radna soba trenutno prva na popisu, no kroz godinu, dvije, prioriteti će vam se vjerojatno promijeniti. Trebat ćete dječju sobu, veći dnevni boravak… Svakako ostavite prostora da prema prioritetima eventualno prilagodite uređenje vašeg doma u budućnosti.

 

GRAWE Blog - Vodič za minimalizam: Unesite jednostavnost u svoj dom

Pronađite svoj stil i kolorit
 

Minimalizam u uređenju doma može biti vrlo individualan i označavati štošta. To može značiti da težite monokromatskom koloritu pa prostor vidite jedino u nijansama bijele i sive. Tu je i odabir podnih obloga – parketa i pločica – koji također može biti vrlo jednostavan. U prijevodu, bez egzotičnih, upadljivih materijala i reljefnih oblikovanja. Naravno, minimalizam se može „ispričati“ i kroz namještaj, kupljeni i prenamijenjeni.

U kojem god smjeru krenuli, važno je da pronađete rješenja koja će biti i ugodna i praktična vama i vašim ukućanima. Želite li se okušati u vrlo pročišćenom dizajnu interijera, birajte neutralne boje kao što su bijela i svijetlosiva. Pronađite namještaj jednostavnih linija, bez upadljivih detalja i ručki, a „slojevitost“ gradite teksturama (okvirima, dekicama, jastucima)  u sličnim nijansama. Minimalizam teži prostoru oslobođenom od suvišnih i realno nepotrebnih stvari. Umjesto ukrasnih figurica i sličnih predmeta, prostor obogatite pokojom pletenom košarom i biljkom zelenih, mesnatih listova.

GRAWE Blog - Vodič za minimalizam: Unesite jednostavnost u svoj dom

Opremajte prostoriju po prostoriju
 

Kad ste detaljno razradili i posložili sve zamisli oko rasporeda i budućeg izgleda vaše oaze, vrijeme je da se konačno bacite na posao bojanja zidova, drugih (krupnijih i sitnijih) radova i opremanja. Punu pažnju posvetite svakoj prostoriji pojedinačno. Osim što ćete lakše riješiti logističke detalje oko prijevoza i prijenosa, vjerojatno će vam biti lakše financijski organizirati cijeli poduhvat. Obratite pozornost na detalje kao što su položaji prozora, strana na koju je prostorija okrenuta te debljina i kvaliteta zidova. Prema njima birajte namještaj, police, stalke, kućanske aparate i uređaje.

GRAWE Blog - Vodič za minimalizam: Unesite jednostavnost u svoj dom

Riješite se nepotrebnog namještaja
 

Vjerojatno ste popisali sve što vam u stanu ili u kući treba, no prvi popis smatrajte listom stvari za koje tek mislite da vam trebaju. Razmislite dvaput, prespavajte barem jedanput pa s obitelji još jednom prođite taj popis. Vrlo je vjerojatno da vam se omakla greška pa da vam u blagovaonicu naprosto ne stane stol od gotovo dva metra, a u dnevnom boravku ipak ne trebaju i sofa i fotelja i tabure. Naravno, tu je uvijek i mogućnost prenamjene. Pogledajte dobro oko sebe i razlučite što od postojećeg namještaja možete vrlo dobro iskoristiti i uklopiti u novi izgled vašeg interijera. Dragi su vam drveni stolci iz roditeljskog doma? Osvježite ih novom bojom, pretapecirajte, razigrajte decentnim geometrijskim uzorkom ili teksturom.

GRAWE Blog - Vodič za minimalizam: Unesite jednostavnost u svoj dom

Pročistite ormare i police
 

Put do minimalističkog doma popločan je ulaganjima, ali i brojnim odricanjima, u pravilu od materijalnih stvari. Kad poželite prostor osloboditi suvišnih stvari, to morate učiniti u svim segmentima stana i života. Učinite to ovako – odredite si neku granicu prema kojoj ćete odlučiti kako to „operativno“ učiniti. Primjerice, ako morate pročistiti ormar s odjećom, neka to budu komadi koje niste nositi u protekla tri mjeseca ili tijekom cijele prošle zime. Riješite se tako svog donjeg rublja i odjeće koja vam je višak, pa i kuhinjskih lonaca i zdjelica koje ste dobili za vjenčani dar, a hranom ih nikad niste ni umrljali. Poklonite odjeću koju ne nosite i posteljinu koju ne trebate, reciklirajte istrošene ručnike. Nabavite staklene ambalaže za hranu i kozmetičke potrepštine pa gdje god možete, stvari nabavljate u rinfuzi.

GRAWE Blog - Vodič za minimalizam: Unesite jednostavnost u svoj dom

Pažljivo birajte stvari koje donosite u dom
 

Pročišćavanje doma od suvišnih stvari i predmeta vrlo je zamoran i dugotrajan proces. U rezultatima svog rada i ljepoti novog (ili restauriranog) namještaja ćete moći dugotrajno uživati tek kad naučite cijeniti – prazan prostor. Takav je prostor najdragocjeniji pa dobro razmislite svaki put kad ste na korak od impulzivne kupnje nove vaze za cvijeće, seta šalica ili prekrivača za kauč. Jednostavno naučite reći „ne“ i sebi i drugima. Osim toga, birajte kvalitetu, a ne kvantitetu! Umjesto tuceta različitih (jeftinih) tava, radije uložite u skuplju varijantu od lijevanog željeza koja će vam, uz dobro održavanje, trajati gotovo zauvijek.

GRAWE Blog - Vodič za minimalizam: Unesite jednostavnost u svoj dom

Čistite pomalo, ali redovito
 

Ako ste svoj dom doveli do minimalističke perfekcije, čestitamo! Iako sigurno već možete potvrditi kako se lakše diše (i čisti), sad je na vama da sve prostorije održavate čistima i urednima. Minimalizam znači i što manje predmeta, ambalaža i nepotrebnih stvari u vašem životnom prostoru. Primjerice, možda ujutro pijete svoje vitamine i koristite začine, ali ne trebaju vam na kuhinjskom šanku baš u svakom trenutku. Tijekom cijelog dana također prilično sigurno ne trebate ni noćnu kremu koja vam je uvijek u prvom planu. Zato su možda i najbitnije površine u kuhinji i kupaonici, podovi, pa i stol u blagovaoni te prostor na svakoj polici. Sve što tijekom dana koristite navečer pospremite, odnosno uklonite sa svih vidljivih mjesta u komode i na druga mjesta koja ste tome namijenili.

GRAWE Blog - Vodič za minimalizam: Unesite jednostavnost u svoj dom

Ne zaboravite uživati
 

Znamo, jasan cilj i zamisli, nestrpljenje, pa i kutije po podu kuće ili stana definitivno tjeraju da se vremenski maksimalno posvetimo uređenju doma. Stvar je jasna – što jače potegnemo, prije ćemo biti gotovi! No, nemojte smetnuti s uma da je vaš dom mjesto na kojem se trebate opustiti i uživati. Kad konačno ispolirate svaki detalj i kutak, svemu pronađete svoje mjesto i kad se pobrinete za sigurnost svog doma, uvalite se u mekane nabore kauča i zasluženo uživajte u pogledu na svoj rad i trud.

Djelomično preuzeto s www.zivjeti-bolje.hr
GRAWE Blog - Vodič za minimalizam: Unesite jednostavnost u svoj dom
05. ožujka 2021 ― Vrijeme čitanja 8 min.
Kako se ponašati kada nastupe elementarne nepogode

Potresi, požari, poplave, odroni, oluje i udari groma. Sve su to tek neke od situacija u kojima postanemo svjesni koliko smo mali i bespomoćni. Situacije su to i u kojima gotovo uvijek nastupi panika. Naučite reagirati na elementarne nepogode i umanjite svaki oblik neugodnosti i stresa.

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...