Sadržaj
13. listopada 2023 ― Vrijeme čitanja 5 min.

Treću godinu za redom pošumljavamo! 30.000 m2 i 130 mladica hrasta lužnjaka povodom 30 godina GRAWE-a u Hrvatskoj

Nakon uspješnih akcija pošumljavanja provedenih u zadnje dvije godine u kojima se pošumljavalo područje od 1 hektara kod Grubišnog polja i 1 hektara opožarenog područja Oklaja, GRAWE nastavlja s aktivnostima podizanja svijesti o važnosti očuvanja prirode za buduće generacije i smanjenja ugljičnog otiska te aktivno doprinosi s pošumljavanjem dodatnih 30.000 m2 na tzv Vukovarskoj Potkovi i sadnjom 130 mladica hrasta lužnjaka u Parku šume Adica u Vukovaru.

30.000 m2 za 30ti rođendan GRAWE-a

Ove godine, GRAWE Hrvatska slavi 30 godina postojanja i poslovanja u Hrvatskoj i u to ime pošumljavalo je područje od čak 30.000 m2. U suradnji s Projektom O2, ponovo je uz pomoć drona, bačeno 2.500 sjemenskih bombica po hektaru što je ukupno čak 5.000 sjemenskih bombica. Procjenjuje se da od 3.500 sjemenskih bombica izraste oko 3.500 stabala.

 

Što smo postigli dosadašnjim pošumljavanjima?

Postoje razni dostupni podatci odnosno modeli izračuna apsorpcije CO2 za šume, no ona ovisi o vrsti i starosti stabala, tlu i tako dalje. Dakle, ne postoji jedinstvena formula koja točno može izračunati koliki je utjecaj obavljanih pošumljavanja na apsorpciju CO2.

Iznimno je važno razumjeti da tek posađena ili posijana stabla nisu u stanju apsorbirati punu količinu CO2. Tek odraslo stablo starosti od 10 do 15 godina ima tu mogućnost i tada možemo govoriti o oko 1,5 tona CO2 godišnje po hektaru šume.

Prema jednom od konzervativnijih izračuna Max Planck Research GRAWE će dosadašnjim pošumljavanjem 6 hektara u periodu od 10-15 godina kada šuma izraste (a to ovisi o vrsti stabla, o sastavu tla..) doprinijeti smanjenju CO2 otiska za otprilike 7,5 tona godišnje.

Očuvanje prirode i smanjenje ugljičnog otiska postali su ključni izazovi u očuvanju naše planete u 21. stoljeću. Izgradnja ekološke osviještenosti te odgovornog poslovanja oduvijek je sastavni segment djelovanja GRAWE-a, a brojnim inicijativama na to potiču i svoje zaposlenike, sve kako bi svojim odgovornim djelovanjem pružali primjer široj poslovnoj zajednici. Na jednodnevnu volontersku akciju u Vukovar odazvalo se desetak volontera iz Vukovarskog i Vinkovačkog GRAWE-a ureda koji su se, nakon demonstracije sadnje s dronovima i edukacije o važnosti očuvanja i sadnje novih šuma, okušali i u ručnoj sadnji hrasta zajedno s djecom iz osnovne škole Nikola Andrić koja su na prigodnoj izložbi predstavila svoje radove na temu ekologije pod nazivom Čarobna šuma.

Akciju pošumljavanja podržao je i grad Vukovar na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom i pročelnikom UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo g. Draženom Čuligom:

 „Zadovoljstvo mi je što je Grad Vukovar dio ovog sjajnog projekta koji spaja modernu tehnologiju s odgovornošću i brigom za ekosustav i prirodu. Nerijetko organiziramo akcije sadnje drveća zajedno s našim sugrađanima na području grada te prijavljivanjem na razne izvore sufinanciranja osiguravamo sredstva za još zeleniji Vukovar. U kontinuitetu brinemo za zelene površine svih dijelova grada, stoga smo i ovaj projekt pozdravili s radošću. Posebno nam je zadovoljstvo jer smo mogli uključiti i naše najmlađe sugrađane i zajedno pokazati način na koji svi trebamo skrbiti o našem gradu.“izjavio je gradonačelnik Vukovara g. Ivan Penava.

Cilj ovakve akcije je poticanje osobne ekološke aktivnosti i osvještavanje potrebe zaštite šuma kroz društveno potaknutu sadnju stabala. "Za nas u GRAWEU održivost i odgovornost nisu samo riječ, već obveza koju smatramo iznimno ozbiljno i naš zalog za buduće generacije. Sve dok ne shvatimo da svako individualno djelovanje utječe i snosi odgovornost za budućnost kolektiva, ne možemo postići istinsku promjenu i graditi bolju budućnost. Iznimno sam ponosna što smo prepoznali ovaj projekt i što podržavamo ovu prekrasnu priču veći niz godina", izjavila je Nataša Kapetanović, predsjednica uprave GRAWE-a.

Kako djeca vide svoju Čarobnu šumu

U suradnji s OŠ Nikole Andrića iz Vukovara, organizirana je izložba dječjih radova na temu: Čarobna šuma. Djeca od 1. do 4. tog razreda pokazala su svojim radovima kako oni gledaju na važnost šuma i ekologiju. OŠ Nikole Andrića s veseljem se uključila u ovaj projekt, a djeca 4.tih razreda su zajedno s gradonačelnikom Ivanom Penavom i volonterima iz GRAWE Hrvatska imali priliku saditi mladice hrasta lužnjaka u Parku Adica.

Projekt O2 pokrenuli su zaljubljenici u prirodu i ekologiju dr. sc. Dušan Jelić i Goran Ladišić u želji zaustavljanja negativnih trendova uništavanja šuma te ispuštanja stakleničkih plinova. Vođeni tom idejom, osmislili su prirodna i ekološka rješenja za uzgoj mladica drveta i pošumljavanje koja će reducirati pretjeranu emisiju ugljikovog dioksida (CO2), odnosno stakleničkih plinova odgovornih za klimatske promjene. U akciji pošumljavanja koristio se proizvod Seed Bombs. Radi se o samoklijajućim paketićima sjemena drveta koji se automatski izbacuju iz zraka pomoću drona, a u kojima se uz primarno sjeme stabla, nalaze i sjemenke pratećih vrsta biljaka, sve u cilju efikasnijeg pošumljavanja teško dostupnih opožarenih, posječenih ili degradiranih područja.

"Važno je naglasiti kako se u sjemenskim bombicama Seed Bombsa, uz primarno sjeme stabla, nalaze i sjemenke pratećih vrsta biljaka. Naime, za uspješno pošumljavanje nije dovoljno zasaditi određeni broj velikih stabala. Takav princip dovodi do razvoja isključivo kulture tog stabla, a ne razvoja zdravog šumskog staništa (ekosustava). Nadalje, velika se količina CO2 osim u stablima apsorbira i u ostalim dijelovima zdravog ekosustava (u tlu, travi, grmlju i u drugim živim bićima). Prema tome, uspješnost pošumljavanja definiramo prema broju m2 obnovljenog ekosistema, a ne jednog stabla. Projekt O2 donosi inovacije na području biotehnologije i sektora šumarstva, kroz razvoj prve autonomne flote dronova za brzo pošumljavanje i obnovu šumskih ekosustava. Inovativna i patentirana formula za izradu zaštitnih sjemenskih bombica garantira visoku učinkovitost klijanja sadnica iz sjemenskog materijala, te potpomaže njihov brz razvoj u prvim godinama života", izjavio je Goran Ladišić iz Projekta O2.

 

 

13. listopada 2023 ― Vrijeme čitanja 3 min.
Mjesec mentalnog zdravlja - važnost osvješćivanja vlastitih misli
Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...