Sadržaj
02. listopada 2020 ― Vrijeme čitanja 6 min.

Pretvorite crne brojke raka dojke u ružičaste

Znate li da je rak dojke najčešća zloćudna bolest u žena? Međutim, istovremeno je i u potpunosti izlječiva otkrijemo li ju na vrijeme. Kako ju otkriti na vrijeme i živjeti bez straha od „kvržica“ pročitajte niže.
Tri ženeOd raka dojke oboljet će svaka 10. žena u Hrvatskoj.

Rak dojke je najčešće dijagnosticirana zloćudna bolest od svih zloćudnih bolesti koje zahvaćaju i žene i muškarce. Više od 335.000 žena u zemljama članicama EU će se (prema procjenama) u 2020. godini suočiti s dijagnozom raka dojke, što je 13,3% od svih dijagnoza raka.

Crne brojke prelijevaju se i na Hrvatsku. Čak četvrtina novooboljelih žena od raka oboljele su od raka dojke. U 2019. godini od raka dojke umrle su čak 752 žene. Hrvatska liga protiv raka ističe kako će od raka dojke u Hrvatskoj oboljeti svaka 10. žena, a među njima će biti sve više mlađih od 30 godina.

Međutim, kada dođemo do najčešćih uzroka smrti od raka, rak dojke spada tek na 4. mjesto što znači da je mogućnost izlječenja, ako se on otkrije na vrijeme, itekako velika.

 

Što je uopće rak dojke i kako ga možemo prepoznati?

Rak dojki najčešći je u žena dobi iznad 50 godina, no statistike pokazuju trend obolijevanja sve mlađih žena. Točan uzrok nastanka još uvijek nije dovoljno poznat, no stručnjaci ga najčešće prepisuju genetici te vanjskim čimbenicima među kojima se posebno ističe stres. Rak dojke javlja se tamo gdje se stanice krenu abnormalno dijeliti i rasti, a može se pojaviti u raznim dijelovima dojke – od mliječnih kanalića do vezivnog tikva. Do sada su stručnjaci ustanovili preko 15 različitih vrsta raka dojke!

Simptomi ove bolesti uvelike variraju. Neki od najčešćih, prema Američkom društvu za rak, su otekline, iritacije kože dojke, ulegnuća na koži, bol u dojkama i bradavicama te pojava kvržice u području pazuha. Iako se o kvržicama najčešće govori – nije ni svaka kvržica indikacija na rak dojki, ali ona koja ne boli, koja je tvrda na opip i ima nepravilne rubove najčešće je.

 

Pretvorite crne brojke u ružičaste

Iako su brojke crne, jednom pravovremenom odlukom možemo ih pretvoriti u ružičaste. Čak 90% žena s ovim oblikom raka itekako se može izliječiti. Najvažniji preduvjet je pravovremena dijagnoza u početnom stadiju bolesti!

 

Samopregled jednom mjesečno

Jedan od najvažnijih, ako ne i ključan dio prevencije svakako su samopregledi koje odrađujete kod kuće. Upoznajte strukturu svojih dojki, njihova obilježja i izgled tijekom ciklusa redovitim samopregledom i obratite pažnju na bilo kakve promjene. Najbolje je dojke pregledavati između 6. i 10. dana menstrualnog ciklusa, kad je dojka najmanje ispunjena čvorastim tkivom.

 

Samopregled dojki
Vodič za samopregled dojki. Izvor: zivjeti-bolje.hr

Razvijajte zdrave navike

Prestanak pušenja, redovita tjelesna aktivnost, smanjenje konzumacije alkohola, dojenje, izbjegavanje prekomjernog izlaganja suncu samo su neke od zdravih navika koje biste trebale usvojiti. Uz to svakako ide pravilna i uravnotežena prehrana i odabir što kvalitetnijih namirnica, dovoljna količina sna te učenje kako se nositi sa svakodnevnim stresom, a još važnije i primjena naučenog.

Dvije žene vježbaju
Redovita tjelovježba sastavni je dio prevencije

Redovito obavljajte preventivne preglede

Kako biste u potpunosti bili sigurni da u svom tijelu ne nosite sumnjivi čvorić ili kvržicu, prepustite se u ruke stručnjaka. Neka vaša prva odluka bude pospremanje nelagode u neku najdublju ladicu vaših strahova. Za borbu protiv nelagode super je rješenje otići na pregled s prijateljicom, sestrom, majkom, kćeri… Tako ćete usput i pokrenuti još jednu ženu iz svog života do koje vam je stalo, a bit će i vama i njoj ugodnije. Također, zapamtite da nikada niste niti prestari niti premladi za pregled jer rak dojke se sve češće pojavljuje kod žena mlađih od 30 godina. Stoga se ženama od 20 do 35 godine preporučuje UZV pregled dojki jednom godišnje uz redovite samo preglede svaki mjesec. U dobi od 35 do 50 godina valja obavljati UZV, redovite samopreglede te prvu bazičnu mamografiju. Nakon 40. godine, uz UZV i samopreglede, mamografiju bi trebalo obavljati barem jednom u dvije godine.

ZABLUDA je da su pregledi skupi. Često žene odgađaju preglede jer misle kako su pregledi preskupi. Međutim, postoji način da obavljate preglede redovito, po prihvatljivim cijenama te da čak dobijete i dodatan UZV pregled dojki, potpuno besplatno.

 

Kako?

GRAWE programi dodatnog zdravstvenog osiguranja GRAWE VITAL pružaju vam mnoštvo zdravstvenih usluga, među kojima se nalaze i cjeloviti sistematski pregledi u sklopu kojih je i UZV pregled dojki, i to u vrhunskim privatnim poliklinikama diljem Hrvatske. Zatražite već danas informativni izračun, ugovorite osiguranje tijekom listopada i obavite sistematski pregled odmah, a mi vam darujemo i dodatni UZV pregled dojki kojeg možete obaviti bilo kada.

Pssst… što mlađi ugovorite dodatno zdravstveno osiguranje to je ono za vas povoljnije :)

 
Djelomično preuzeto s bloga www.zivjeti-bolje.hr  
Dvije žene i megafon
21. rujna 2020 ― Vrijeme čitanja 6 min.
Zašto izabrati GRAWE za svog poslodavca?

Prije nego dođete u novi tim kroz glavu vam sigurno prolazi puno pitanja – kakva je kultura, kakva je atmosfera, kakvi su ljudi koji tamo rade, hoćete li se moći razvijati, kako ćete uskladiti privatni i poslovni život, koliko su posao ili primanja sigurna, koje su dodatne pogodnosti rada u novom poduzeću? U tekstu donosimo nekoliko prednosti rada u GRAWE-u.

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...