Sadržaj
09. lipnja 2022 ― Vrijeme čitanja 5 min.

Pet početničkih grešaka kod održavanja bicikla

Ponekad nismo svjesni kako neredovito i neodgovorno održavanje bicikla može ozbiljno ugroziti našu sigurnost.

Bicikl često uzimamo zdravo za gotovo, misleći kako je napuhivanje guma jedina dužnost koja nas očekuje nakon kupnje. Nismo svjesni kako se bicikl sastoji od mnoštva pokretnih dijelova i da njihovo oštećenje i nefunkcioniranje može biti iznimno opasno te da na njegovu funkcionalnost uvelike utječe izloženost vremenskim (ne)prilikama. Bicikl je potrebno jednom godišnje odvesti kod ovlaštenog servisera, a u međuvremenu naša je uloga prema potrebi obavljati njegovo osnovno održavanje. Kako biste ih izbjegli, u nastavku donosimo pet početničkih grešaka kod održavanja, odnosno stvari koje biste trebali izbjeći prilikom redovitog održavanja vašeg pedalirajućeg ljubimca.  

 

 

6

Premalo ili previše tlaka u gumama

 

Gume su važan dio bicikla o kojima izravno ovisi brzina kretanja biciklista. Tlak u gumama često nije faktor o kojem biciklisti pretjerano razmišljaju, ali o njemu uvelike ovisi kvaliteta naše vožnje. On se mora prilagoditi preporukama koje se nalaze na gumi kotača te uvjetima po kojima mislimo voziti.   

Konkretnije, na vanjskom rubu gume navedena je optimalna visina tlaka koju je potrebno postići da bi one bile primjerene za vožnju. Ako su one premalo napumpane (premali tlak) bicikl je sporiji, a ako je prevelik, može doći do pucanja gume. Slabije napumpane gume pogodnije su za zahtjevnije (neravne) terene i vožnju po kiši, dok bi za klasične cestovne uvjete tlak trebao biti veći.

5

Nedovoljno podešene kočnice

 

Kočnice su možda (pored nas samih) najvažniji element sigurnog pedaliranja. Kvalitetno prilagođene kočnice osigurat će pravovremeno kočenje i optimalno izbjegavanje potencijalnih prepreka i opasnosti na putu. Zato je njihovo održavanje prioritetno i moramo mu posvetiti dovoljno pažnje. U pravilu, ako ručka kočnice prilikom kočenja ne dodiruje upravljač, govorimo o dobro prilagođenim kočnicama. Dakle, ako vam ručica kočnice dolazi do krajnje točke (upravljača), krajnje je vrijeme da nešto poduzmete.

Koristite li v-brake kočnice trebali biste s vremena na vrijeme provjeriti pakne i površine koje pakne dodiruju. U slučaju da se na vašem biciklu nalaze disk kočnice i niste sigurni u vlastitu kompetentnost, najbolje bi bilo servisiranje prepustiti stručnjaku. Ako tijekom vožnje čujete škripu kočnica, taj problem nikako ne smijete rješavati podmazivanjem kočnica uljem ili masti.

4

Pogrešno sredstvo za podmazivanje lanca

 

Kako ne bi došlo do oštećenja dijelova vašeg bicikla i time opasne te otežane vožnje, pogonski dio bicikla trebao bi biti konstantno dobro podmazan. Premda se WD-40 smatra „svetim“ sredstvom podmazivanja, on nije najzahvalnije rješenje. Za podmazivanje lanca trebali biste koristiti proizvode koji su namijenjeni upravo tome.

Prije samog podmazivanja, lanac je potrebno očistiti krpom natopljenom u nafti. Nakon toga kreće podmazivanje. Sredstvo ne bi trebalo ostati na površini jer tako samo sakuplja prašinu i pridonose bržem mehaničkom trošenju dijelova. Stoga, svaki višak koji ostane na lancu je poželjno očistiti.

55

Fino podešavanje mjenjača na vijcima

 

S obzirom na to da tijekom vožnje konstantno mijenjanju svoj položaj, mjenjači su jedan od najizloženijih dijelova na biciklu, Iako su moderni mjenjači poprilično kvalitetne izvedbe i mogu izdržati veliki broj mijenjanja brzina bez remećenja podešenosti, ipak će s vremenom doći do nekih poremećaja na mjenjaču.

Problem s mjenjačima možete riješiti tako da provjerite u kakvom je stanju sajla i je li dobro učvršćena. Također, možete provjeriti je li sustav mjenjača čist i ima li kakvih prljavština na bužiru. Posljednja opcija jest fino podešavanje mjenjača pomoću vijaka na samim mjenjačima, gdje možete djelomično regulirati krajnje točke mijenjanja brzina. Ako ni to ne upali, vrijeme je za posjet mehaničaru za bicikle.

333

Pranje bicikla jakim kemikalijama

 

Bicikl se tijekom vožnje, posebice ako vozite po atraktivnim i blatnim stazama, može itekako zaprljati. No, da biste bicikl oprali ne trebaju vam neka jaka kemijska sredstava, jer time samo možete narušiti trajnost i kvalitetu rada samog bicikla.

Bicikl u pravilu možete oprati samo vodom i krpom. Naravno, uvijek možete dodati i neku blagu sapunicu kako biste spužvom lakše očistili dijelove koji su posebno prljavi. Savjet je da bicikl perete dovoljno često da bi se spriječilo daljnje nakupljanje prljavštine, no svaka sitna prljavština ne mora nužno odmah na pranje. Dakako, bicikl operite prije duge stanke od pedaliranja.

500

Sigurnost prije svega

 

Prema tome, bicikl ne smijemo uzimati zdravo za gotovo, jer u slučaju njegova neodržavanja ozbiljno ugrožavamo našu sigurnost. Unatoč cjelokupnoj brizi, koncentraciji i oprezu, loše stvari jednostavno se dogode i ne možemo ih predvidjeti, ali postoji prilika kojom možemo smanjiti intenzitet njihovih posljedica i brže se vratiti našoj svakodnevici.

GRAWE osiguranje za bicikliste idealno je rješenje za spomenute situacije, jer svojim pokrićima štiti od neočekivanih financijskih poteškoća koje mogu ozbiljno ugroziti vaš budžet. U svoja tri paketa B-Safe, B-Relaxed i B-Smart, osigurava bicikliste od posljedica nesretnog slučaja i od odgovornosti prema trećim osobama, a dodatnim paketom štiti bicikl od krađe. Ugovorite ga ovdje i u potpunosti uživajte u vašem pedalirajućem ljubimcu.

111

*Ovaj blog nadahnut je sadržajem preuzetim s ove poveznice - https://biciklisti.hr/5-pocetnickih-gresaka-kod-odrzavanja-bicikla/ 

08. lipnja 2022 ― Vrijeme čitanja 3 min.
3P - skraćenica zdravog života

Dijagnoza raka jedna je od najtežih s kojima se susretne velik broj naših sugrađana, a nažalost, nitko ne može sa stopostotnom sigurnošću znati koji je uzrok obolijevanja. Ali, postoje brojna znanstvena istraživanja koja dokazuju da određenim životnim navikama možete u velikoj mjeri doprinijeti smanjenju rizika obolijevanja. Jednostavno govoreći, unesite u svoj život pravilo 3P čijom ćete primjenom učiniti mnogo da minimizirate obolijevanje od raka, ali i drugih bolesti. Ne znate što je 3P? Vrijeme je da saznate.

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...