Sadržaj
08. lipnja 2022 ― Vrijeme čitanja 1 min.

3P - skraćenica zdravog života

Dijagnoza raka jedna je od najtežih s kojima se susretne velik broj naših sugrađana, a nažalost, nitko ne može sa stopostotnom sigurnošću znati koji je uzrok obolijevanja. Ali, postoje brojna znanstvena istraživanja koja dokazuju da određenim životnim navikama možete u velikoj mjeri doprinijeti smanjenju rizika obolijevanja. Jednostavno govoreći, unesite u svoj život pravilo 3P čijom ćete primjenom učiniti mnogo da minimizirate obolijevanje od raka, ali i drugih bolesti. Ne znate što je 3P? Vrijeme je da saznate.
Zdrava hranaZdrava hrana

Što je 3P?

Skraćenica 3P odnosi se na „Pravilnu prehranu svaki dan“, „Preventivne preglede na redovnoj bazi“ i „Primi se vježbanja“, što čini postulate zdravog života.

 

A pravilna prehrana znači…

Ovaj se termin prije svega odnosi na uravnoteženost i umjerenost, raznovrsnu i redovitu (uvijek su poželjniji manji, a češći obroci) prehranu, s dovoljnim unosom najzdravije tekućine – vode.  Važno je izbjegavati industrijski prerađenu hranu, kao i hranu zasićenu transmasnim kiselinama te na tanjur što češće stavljati sezonsko, ekološki uzgojeno povrće i voće, zdrava ulja (maslinovo ulje, avokado), plavu ribu… Ovakve, zdrave namirnice sjajan su saveznik u smanjenju rizika od različitih bolesti, a njihova konzumacija osigurava i unos vitamina, minerala te organizmu osiguravaju energiju za svakodnevne izazove kao i snagu za obranu imuniteta. Moramo napomenuti da pravilna prehrana pridonosi i održavanju idealne tjelesne mase te da usvajanjem pravilnih navika (u kojima ogromnu ulogu ima i ne preskakanje obroka, najčešće doručka) činite pola posla do optimalne težine. Naravno, kada govorimo o ovom pitanju dolazimo do drugog važnog P – a to je „Primi se vježbanja“.

 

zdrava hrana
Vježbate?

Ljudsko je tijelo predispozicionirano za kretanje te izostanak dovoljnog kretanja i redovite tjelovježbe ima ogroman negativan utjecaj na zdravlje cjelokupnog zdravlja organizma. Zbog užurbanosti današnjeg načina života čini se kao da je dan prekratak i da u njemu naprosto nema vremena za „ubaciti“ još i vježbanje. Ako se vodite poslovicom  Gdje ima volje, ime i načina, pronaći ćete mikroprostor u danu da uvedete ovu iznimno važnu aktivnost koja ima pozitivan učinak kako na tjelesno tako i na mentalno zdravlje (dokazano je da tijekom vježbanja tijelo oslobađa hormone sreće i tako se oslobađa stresa). Ne govorimo ovdje nužno o trčanju maratona ili svakodnevnim odlascima u teretanu. Možete vježbati primjerice ujutro tako da odradite 15 minuta vježbi istezanja i snage, možete birati hodanje i šetanje umjesto vožnje, možete ići biciklom na posao, možete se popeti stubama i izbjeći dizalo… I ako ste redoviti u ovakvim vježbama, a uveli ste i kvalitetne namirnice u prehranu, već činite mnogo za zdravlje.

vježbanje
GRAWE – uvijek na strani zdravlja

Kako bi što više osoba potaknuo na što zdravije životne odabire, GRAWE je pokrenuo kampanju 90/98 u sklopu koje sustavno provodi brojne aktivnosti podsjećajući javnost na važnost prevencije u očuvanju zdravlja. S tim u vidu tijekom svibnja je na društvenim mrežama organizirana suradnja s tri poznata influencera koji su objavljivali recepte sa zdravim namirnicama, a svakodnevno je u fokusu bila jedna zdrava namirnica čija konzumacija pridonosi smanjenju rizika obolijevanja od raka. Ovom aktivnosti nadahnuli smo mnoge da što češće odabiru i pripremaju kvalitetne namirnice te ih podsjetili na važnu ulogu pravilne prehrane u prevenciji raznih bolesti, pa i raka.

pregled
90/98
90/98

Glavni je cilj GRAWE kampanje 90 /98 tijekom cijele godine podsjećati na iznimnu važnost preventivnih pregleda koji, kada su obavljeni na vrijeme, doslovno spašavaju život. Podsjećamo, uz rano postavljenu dijagnozu postotak izlječivosti raka dojke kod žena je 90 % dok je  izlječenje raka prostate kod muškaraca visokih 98 %!

Ispred nas je period godišnjih odmora, idealnih za promišljaje pa iskoristite vrijeme za sebe, odvojite nekoliko minuta pa „podvucite crtu“ i odgovorite na ova pitanja:

  1. Hranim li se kvalitetno?
  2. Vježbam li dovoljno?
  3. Planiram li važne redovne godišnje preglede?

 

Ne zaboravite, ne treba čekati ponedjeljak ili Novu godinu za donošenje ispravnih odluka.

Vježbati možete dok ovo čitate. Pravilnu prehranu možete uvesti već na sljedećem obroku, a ako želite biti sigurni i da ste po pitanju preventivnih pregleda učinili baš sve, proučite GRAWE VITAL policu dodatnog zdravstvenog osiguranja kojom dobivate mogućnost besplatnog preventivnog pregleda bez liste čekanja u više od 300 vrhunskih zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske (UZV pregled prostate za muškarce i UZV pregled dojki za žene). Popis zdravstvenih ustanova u kojima možete obaviti preglede pronađite ovdje, a na sljedećem linku pronađite više informacija o GRAWE programima dobrovoljnog dodatnog zdravstvenog osiguranja.

 

Uživajte u ljetu!

19. svibnja 2022 ― Vrijeme čitanja 3 min.
Deseta sezona AKTIVNE HRVATSKE počela panelom koji nas sve treba zabrinuti

GRAWE već godinama pod geslom "PoKRENI promjenu" provodi aktivnosti podizanja svijesti o važnosti aktivnog načina života i usvajanje zdravih životnih navika u svrhu očuvanja zdravlja i u svrhu prevencije nastanka određenih oboljenja i stanja. Isto tako, aktivno komuniciramo važnost preventivnih pregleda u svrhu ranog otkrivanja bolesti, a samim time i većim postotkom izliječenja.

 

Od ove godine, surađujemo s inicijativom "Aktivna Hrvatska" čime, osim na trčanje, jednaki fokus usmjeravamo prema svim oblicima tjelovježbe, na važnost mentalnog treninga i sveukupne dobrobiti - ne zaboravite da tjelesna aktivnost osim na fizičko zdravlje, snažno utječe i na to kako se osjećamo.

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...