Sadržaj
11. srpnja 2022 ― Vrijeme čitanja 4 min.

Osiguranje od odgovornosti - kvalitetna zaštita vaše imovine

Vlastitom ste krivnjom uzrokovali štetu drugome, a vaš osobni budžet ili financijska sredstva vašeg poduzeća nisu dostatna za njenu nadoknadu?

OSIGURANJE OD ODGOVORNOSTI ZA PRIVATNE OSOBE

 

Osiguranje od odgovornosti dio je sustava imovinskih osiguranja kojim se osigurava rizik od potencijalnog nastanka obveze naknade štete oštećenoj osobi. To znači da će, na temelju ugovora o osiguranju sklopljenom između osiguravajućeg društva i osiguranika koji je prouzročio štetu (štetnika), naknadu oštećenoj osobi (oštećeniku) isplatiti osiguravajuće društvo (osiguratelj). Pojednostavljeno, ako smo vlastitom krivicom nekome napravili štetu, a pri tome posjedujemo policu osiguranja od odgovornosti, štetu će u naše ime snositi osiguravajuće društvo s kojim smo sklopili ugovor. U slučaju ne postojanja takvog ugovora, štetu bismo morali nadoknaditi sami i to bi bio znatan financijski pritisak na naš budžet. Prema tome, preuzimajući obvezu naknade štete na sebe, osiguranje od odgovornosti štiti osiguranu osobu od mogućih budućih izdataka.

Pored navedene zaštite osiguranika, osiguranje od odgovornosti štiti i oštećene osobe, jer im omogućuje ostvarivanje adekvatne naknade za pretrpljenu štetu. Na ovaj način oštećena osoba može ostvariti pravo na naknadu nastale štete čak i u slučajevima insolventnosti osiguranika, odnosno njegove financijske nemogućnosti za isplatom iz vlastitog budžeta. Stoga, osiguranje od odgovornosti predstavlja korisno rješenje i za osiguranika, ali i samu oštećenu osobu te pruža dvojaku ekonomsku zaštitu od rizika koji prijete imovini ili tjelesnom integritetu, bilo osiguranika, bilo oštećenika.

 

22

OSIGURANJE ODGOVORNOSTI ZA PRAVNE OSOBE

 

Osiguranje od odgovornosti za pravne osobe je sklop pokrića koji može obuhvaćati osiguranje od opće (nekad se koristi i termin javne) odgovornosti prema trećim osobama, osiguranje od odgovornosti za neispravan proizvod i osiguranje od profesionalne odgovornosti.

a) Osiguranje od opće (javne) odgovornosti prema trećim osobama

Osiguranje javne odgovornosti prema trećim osobama pokriva građanskopravnu izvanugovornu odgovornost osiguranika za štetu zbog smrti, tjelesne ozljede ili narušavanja zdravlja te oštećenja ili uništavanja stvari treće osobe. Ovim osiguranjem pokrivena je šteta koja je nastala iz osiguranikove djelatnosti, posjedovanja stvari, pravnog odnosa (npr. zakupoprimac-zakupodavac) ili iz određenog svojstva kao izvora opasnosti. U ovo je osiguranje moguće uključiti i odgovornost prema vlastitim radnicima te odgovornost za onečišćenje okoliša.

b) Osiguranje od odgovornosti za neispravan proizvod

Predmet osiguranja je izvan-ugovorna odgovornost osiguranika za štetu zbog smrti, tjelesne ozljede ili narušavanje zdravlja te oštećenja ili uništavanja stvari treće osobe, a koja je proizašla iz uporabe neispravnog proizvoda koji je osiguranik (ili osoba ovlaštena od osiguranika) isporučio, odnosno stavio u promet.

c) Osiguranje od profesionalne odgovornosti

U novije vrijeme, slijedom pojave velikoga broja slobodnih profesija, a pogotovo onih koje imaju javni značaj, sve više dolazi do razvoja osiguranja od profesionalne odgovornosti. Institut osiguranja od profesionalne odgovornosti pruža nositeljima osiguranja zaštitu od odgovornosti za štetu koju mogu prouzročiti prilikom obavljanja svoje profesije. Za pojedine profesije zaključenje ugovora o osiguranju od profesionalne odgovornosti zakonski je preduvjet njihova obavljanja, odnosno ugovaranje osiguranja od odgovornosti je obvezno. Najčešći razlozi za to su širok krug osoba koje mogu biti ugrožene određenom djelatnošću ili visina potencijalno nastalih šteta. Primjerice, u obvezno osiguranje odgovornosti spadaju osiguranje od odgovornosti liječnika ili vlasnika zgrade.

33

POZITIVNI UČINCI OSIGURANJA OD ODGOVORNOSTI

 

Pozitivni učinci osiguranja od odgovornosti proizlaze iz osnovnih ekonomskih, zaštitnih i socijalnih funkcija koje ono ostvaruje. Koristi osiguranja od odgovornosti su višestruke. Osiguravajuća društva preuzimaju na sebe odgovornost za brojne opasnosti i rizike kojima su izloženi osiguranici, ali i obvezu zaštite njihovih ekonomskih interesa. Dakle, isplatom odštete uslijed nastanka štete oštećeniku, ostvaruje se adekvatna ekonomska zaštita njegove imovine, čime mu se osigurava neometan razvoj poslovne djelatnosti te omogućuju uvjeti za daljnje uvećanje imovine.

Osiguravajuća društva preuzimaju na sebe i obvezu zaštite oštećenih osoba kojima osiguravaju adekvatnu isplatu odštete. Time također dolazi do rasterećenja socijalnih napetosti u društvu koje bi, inače, trebalo otklanjati negativne posljedice koje nastupe kod oštećene osobe. Osim toga, osiguravajuće društvo naplatom premije osiguranja ostvaruje vlastite ciljeve poslovanja, generirajući na taj način gospodarski razvoj financijske industrije kojoj pripadaju poslovi osiguranja te posredno i opći gospodarski razvoj.

111

GRAWE brine

 

Brinući se o ekonomskim interesima svojih korisnika, ujedno i povećavajući pravnu zaštitu potencijalno većeg broja oštećenih osoba od šteta koje nastaju uslijed obavljanja djelatnosti, pružanja usluga ili u vezi s vlasništvom te posjedovanjem osiguranih stvari, GRAWE je razvio kvalitetnu ponudu proizvoda osiguranja od odgovornosti za privatne i pravne osobe. Provjerite je i odaberite proizvod koji najbolje odgovara vašim potrebama.

232
Ovaj blog nadahnut je sadržajem preuzetim s ove poveznice - repozitorij.vuka.hr/islandora/object/vuka:1206
04. srpnja 2022 ― Vrijeme čitanja 5 min.
Na koji način pravilno raspolagati novcem?

Upravljamo li novcem ili novac upravlja s nama?

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...