Sadržaj
04. srpnja 2022 ― Vrijeme čitanja 5 min.

Na koji način pravilno raspolagati novcem?

Upravljamo li novcem ili novac upravlja s nama?

Kada je riječ o raspolaganju novcem, postoje isključivo dvije opcije: ili ćemo mi upravljati njime ili će on upravljati s nama. On je predmet mnogih rasprava, ali jedno je sigurno, nemoguće je zamisliti svijet bez novca. No, kako je postao toliko bitan i zašto je važno znati kako upravljati njime? Kako bismo to razumjeli važno je vratiti se na početak.

Prije upotrebe novca, trgovina se odvijala robnom razmjenom. Odnosno, klasični latinski naziv za novac pecunia (od lat. pecus: stoka blago), svjedoči o vremenu kada je stoka, u primitivnoj robnoj razmjeni, služila kao naturalni novac. Osim stoke, platežna su sredstva bila i staklena zrna, puževi kauri, školjke i dr. Razvojem gospodarstva takav proces postao je nepraktičan i ljudi su izmislili novac. U početku se koristio metalni, a s vremenom ga je postupno zamijenio kovani novac koji je na sebi posjedovao oznaku finoće i mase kovine. Papirnati novac prvi se puta početkom 18. stoljeća pojavio u Francuskoj, a u potpunosti afirmirao tek tijekom Prvog svjetskog rata.

 

33

JE LI PROBLEM U NOVCU?

 

Kratki pregled vremenski dugog perioda razvoja novca, pokazuje nam kako je gotovo čitav čovjekov razvoj obilježen novcem. Međutim, brojni su oni koji ga smatraju temeljnim uzrokom problema u svijetu, odnosno osnovom svih nejednakosti u njemu. Problem leži u tome što se suvremeni život u potpunosti podredio novcu i ustoličio se kao njegovo temeljno božanstvo. Nešto što je zamišljeno kao sredstvo olakšane razmjene ljudske inovativnosti i talenata, pretvorilo se u isključivu mjeru uspjeha. Naša se vrijednost mjeri koliko novca imamo, koji auto vozimo, koju odjeću nosimo, gdje putujemo itd., sve je u količini. Više, jače, bolje, još, još i još, a problem je cijena koju takav uspjeh nosi.

Ona je obično dizanje kredita, život iznad mogućnosti kako bismo se mogli natjecati s ljudima s kojima nemamo iste početne pozicije, uspoređivati se s njima, zavidjeti jedni drugima, što nema smisla jer svatko ima svoj put. Cijena takvog uspjeha je i zdravlje, narušeni obiteljski odnosi, izgaranje, osobno nezadovoljstvo, robovanje poslu kako bismo održali ritam u toj nemilosrdnoj i nelogičnoj životnoj utrci. Problem je marketinški nametnuta filozofija života, kojom se sreća i zadovoljstvo ostvaruju isključivo kupovinom (često nepotrebnih) proizvoda. Prema tome, nije novac sam po sebi niti bitan niti problem, već smo ga mi učinili PREBITNIM.

Jedini izlaz iz takve naizgled bezizlazne situacije jest da novac ponovno počnemo promatrati kao alat i sredstvo kojim mi upravljamo (a ne on nama). Kako bismo to ostvarili moramo osvijestiti vlastitu vrijednost, promijeniti način razmišljanja i naučiti upravljati novcem.

44

OSVIJESTITI VLASTITU VRIJEDNOST

 

To znači osvijestiti da smo dovoljno dobri i da vrijedimo, ali i shvatiti kako nas ništa materijalno ne može dugoročno usrećiti. Na taj ćemo način spoznati vrijednost našeg truda i shvatiti kako postoje oni koji su ga spremni platiti. Osim toga, više nećemo izgarati kako bismo dokazali svoju vrijednost i uvidjet ćemo kako su nam pravi prijatelji oni koji nas zaista podržavaju i cijene naš trud te plaćaju našu punu vrijednost, bez inzistiranja na popustu. Ono pretpostavlja i postavljanje jednakih kriterija prema kupcima i dobavljačima. Dakle, izbjegavanje situacija u kojima ćemo od jednih žicati popust, a drugima uskratiti smanjivanje naše cijene. Na koncu, osvijestiti vlastitu vrijednost podrazumijeva poznavanje vlastitih prava, ne odricanje od alimentacije i nasljedstva koja nam pripadaju, spremnost na traženje povišice na poslu i argumentirano zauzimanje za sebe onda kad je to potrebno.

77

PROMIJENITI NAČIN RAZMIŠLJANJA

 

Imati mentalni sklop obilja. To znači uvijek imati fokus na ono što imamo, a ne ono što nemamo. Nikad nitko nema sve. Uvijek možemo izvući maksimum iz toga što imamo. Biti zahvalan na tome. Ne uspoređivati se s drugima. Važan je naš put, naše životne lekcije i naše putovanje. Za transformaciju novčane situacije presudno je što mislimo o sebi i o novcu, ljudima koji imaju novac, zarađivanju novca i sl.

00

NAUČITI UPRAVLJATI NOVCEM

 

Upravljanje novcem podrazumijeva poznavanje odgovora na pitanja što je novac, kako se pravilno koristi te na koji način njime upravljati. Prepoznati što su naše potrebe, a što želje. Ako nismo uspjeli prije, korona nas je definitivno naučila razliku.

Poznavanje i primjena pravila 50:30:20 odlično je rješenje odgovornog upravljanja našim financijskim sredstvima. 50 % odnosi se na izdvajanje na neophodne troškove poput računa, stanarine, hrane i prijevoza, 30 % za nužne luksuze koji podižu kvalitetu našeg života (kave, restorani, garderoba, putovanja itd.) i 20 % kao dio koji ćemo odvajati za štednju. Ako nam unatoč preciznoj podjeli preostane novaca treba ih ubaciti u kategoriju 20 %.

Važno je i naučiti razliku između imovine (sve što imamo), prihoda (novac koji smo zaradili pasivno ili aktivno iz raznih izvora), novca, bogatstva (broj dana koji možemo živjeti ako sve rasprodamo što imamo), obilja (novac, zdravlje, obitelj, prijatelji i dr.) i niza financijskih pojmova s kojima se susrećemo.

454

NIKAKO NE ZABORAVITI!

 

Ako s manjom količinom novaca nismo sretni i zadovoljni, nećemo biti ni s većom. Nije stvar u količini ni u novcu, već moramo naučiti upravljati onime što imamo. Dakle, važno je živjeti barem malo ispod, a nikada iznad svojih mogućnosti. Važno je znati da iz svake situacije postoji izlaz i da panika nije rješenje.

Pitanje novca, pitanje je emocija, uvjerenje, riječi, misli i navika s jedne i čiste matematike s druge strane. Poanta je da ako mi ne upravljamo novcem, on će upravljati nama! Kako god i što god činili, važno je samo da svjesno upravljamo svojim životom (i novcem) koji je usklađen s našom prirodom i karakterom te onime do čega nam je stalo.

898
04. srpnja 2022 ― Vrijeme čitanja 3 min.
Kada nije dozvoljeno biciklom prelaziti preko pješačkog prijelaza?

Pješački prijelaz prelazite ne silazeći s bicikla? Znate li u kojim je slučajevima to dopušteno, a u kojima se tretira kao prekršaj?

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...