Sadržaj
04. srpnja 2022 ― Vrijeme čitanja 3 min.

Kada nije dozvoljeno biciklom prelaziti preko pješačkog prijelaza?

Pješački prijelaz prelazite ne silazeći s bicikla? Znate li u kojim je slučajevima to dopušteno, a u kojima se tretira kao prekršaj?

Mnogi su se od nas barem jedanput pedalirajući nepropisno prevezli preko pješačkog prijelaza (zebre). Neki to rade svjesno vođeni vlastitom lijenošću, ali mnogi to rade nesmotreno, jer ne poznaju zakone i ne razmišljaju kako tim činom mogu ozbiljno ugroziti zdravlje i sigurnost, sebe i drugih. Osim ugrožavanja vlastitog i tuđeg zdravlja, riskiramo i potencijalnu kaznu koju nam može napisati policijski službenik.

1

Biciklist nije pješak

 

Često se bicikliste uspoređuje s pješacima, iako se radi o potpuno različitim kategorijama sudionika u cestovnom prometu. Naime, bicikl je prijevozno sredstvo na dva kotača pa za njega u prometu ne mogu vrijediti ista pravila koja vrijede za pješake. Premda je prijevozno sredstvo, bicikl ne spada u istu kategoriju kao i automobili, jer su biciklisti ipak nezaštićeniji sudionici prometa, od vozača motornih vozila.  

Kada već spominjemo automobile, potrebno je istaknuti kako vozači automobila moraju poštivati prednost biciklista i pješaka. Bez obzira na situaciju, vozač automobila trebao bi propustiti pješaka ili biciklista, jer su to dvije najmanje zaštićene prometne kategorije. Ipak, želimo li očuvati maksimalnu sigurnost u prometu svatko od nas (pješak, biciklist, vozač automobila) trebao bi se ponašati u skladu s propisima i prometnim pravilima.

3

Vožnja biciklom preko pješačkog prijelaza (zebre)

 

Različite su situacije i scenariji prelaska biciklista preko pješačkog prijelaza. Potrebno je naglasiti kako je silazak s bicikla i njegovo guranje preko zebre najsigurniji način prelaska, ali i najbolji način izbjegavanja novčane kazne.

Prva nedozvoljena situacija vožnje bicikla preko zebre je u situaciji kada ne postoji biciklistička staza. U tome slučaju, biciklist je dužan sići s bicikla i pješice prijeći preko zebre. Zebra kao takva je namijenjena pješacima, stoga bi se biciklist na zebri trebao ponašati kao pješak (hodati i gurati bicikl).

Druga nedozvoljena situacija u kojoj se biciklist može naći jest kada postoji biciklistička staza i semafor. Iako prema teoriji biciklistička staza dozvoljava biciklistu kretanje na biciklu, takvo kretanje ne dozvoljava semafor. Kao što vjerojatno znate, na semaforu su istaknute figure pješaka i zeleno svjetlo na semaforu samo pješacima dozvoljava kretanje preko zebre. Dakle, kada imamo i biciklističku stazu i semafore, pedaliranje preko zebre nije dozvoljeno. Siđite i pješice prijeđite cestu gurajući bicikl.

Vožnja bicikla preko zebre dozvoljena je isključivo onda kada postoji biciklistička staza, ali nema semafora. Iako se u toj situaciji radi o dozvoljenom prelasku i u ovoj se situaicji savjetuje prelazak zebre gurajući bicikl. Ako već ne želite silaziti s bicikla, trebali biste jako usporiti vožnju kako biste povećali oprez i bili što vidljiviji prilikom prelaska ceste.

55

Kazne za prekršitelje

 

Najveća kazna koju možete dobiti u pedalirajući je situacija u kojoj zbog vlastite lijenosti i nepažnje stradate u prometu. Ozljede biciklista u prometu nisu rijetkost, a veliki broj ih se dogodi uslijed nesreća u gradovima. Nažalost, biciklisti su zbog svoje slabe zaštite uglavnom najranjivija skupina u prometu. Stoga, svaki korak zaštite koji poduzmete kao biciklist, mogao bi vam spasiti život i sačuvati zdravlje.

Što se tiče novčanih kazna za prekršitelje, one uglavnom iznose 300 kuna za situaciju u kojoj biciklist nedozvoljeno vozi preko zebre u situaciji. Međutim, ako biciklist u krvi ima više od 0,5 promila alkohola, može dobiti i dodatnu kaznu u iznosu od 500 kuna.

77

Najbolje rješenje?

 

Zapamtite da je zebru najbolje prijeći gurajući svoj bicikl pješice. Osim što je vožnja biciklom preko zebre u većini slučajeva prekršaj i njome ugrožavate vlastito zdravlje, morate biti svjesni kako time ugrožavate i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Odgovorno pedaliranje najbolji je put prema sigurnoj i udobnoj vožnji u kojoj ćete uživati.

Međutim, nesreće se ponekad dogode unatoč našem cjelokupnom oprezu. Dovoljan je samo trenutak nepažnje kojim će se uživanje u vožnji pretvoriti u pravu noćnu moru. Osim toga, krivica može biti i od ostalih sudionika u prometu.

Kako bismo jednostavnije prošli kroz tako ozbiljne scenarije, najbolje rješenje je ugovaranje police osiguranja koje nas štiti od navedenih rizika. GRAWE osiguranje za bicikliste prvo je i jedino osiguranje u Hrvatskoj posvećeno isključivo biciklisticama i biciklistima. U svoja tri paketa osigurava u slučaju nezgode te pokriva trošak ako smo vlastitom nepažnjom uzrokovali štetu drugima. Odgovorno pedaliranje i GRAWE osiguranje za bicikliste, idealan su recept sigurnije i uživajuće vožnje.

77777
28. lipnja 2022 ― Vrijeme čitanja 1 min.
Što je važnije od biti fit na plaži? Biti zdrav!

Tijekom srpnja se uključite u zabavni fitness challenge. PoKRENITE nekog ili sebe na zdrave životne promjene.

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...