Sadržaj
27. listopada 2022 ― Vrijeme čitanja 4 min.

Listopad – mjesec koji treba pamtiti

Mjesec borbe protiv raka dojke

Jeste li znali da je mjesec listopad „pretrpan“ različitim zanimljivim povijesnim događajima?

 

U listopadu 1869. godine Austrija je objavila prve razglednice na svijetu, a iste je godine rođen jedan od najpoznatijih svjetskih mirotvoraca, indijski političar Mahatma Gandhi. Na dan 8. listopada 1890. otvorena je zagrebačka uspinjača, najkraća žičana željeznica na svijetu namijenjena javnom prijevozu. Nekoliko godina kasnije (1897.) u Zagrebu je izvedena prva hrvatska opera Porin Vatroslava Lisinskog. Jednoga dana u listopadu 1954. Ernest Hemingway primio je Nobelovu nagradu za književnost, a listopad 1990. godine potpuno je promijenio kartu Europe kada su se ponovno ujedinile Istočna i Zapadna Njemačka.

2

A što ste ovaj mjesec učinili za Vašu osobnu povijest, ali i budućnost?

 

Možda se u vašem životu neće dogoditi neki događaj koji će se spominjati i za nekoliko stotina godina, ali vi sami možete svaki listopad učiniti povijesno važnim za svoje zdravlje.

Tako odlazak na jedan sasvim običan preventivni pregled može postati dio vaše osobne povijesti. Može postati dan kada ćete saznati da ste jedna od 2500 žena godišnje u Hrvatskoj koje se suoče s ozbiljnom dijagnozom raka dojke. A ono najvažnije je – uz pravovremeno postavljenu dijagnozu šanse za potpuni oporavak su nevjerojatnih 90 %! Drugim riječima, redoviti preventivni pregledi imaju nevjerojatno važnu ulogu u održavanju zdravlja. Zato, neka mjesec listopad i za vas postane povijesno važan, nezaobilazan kada je riječ o odlasku na pregled kojim možete spasiti život.

3

Tako je lako staviti sebe na drugo, treće ili posljednje mjesto

 

Uz svakodnevne obaveze i sve brži ritam života pitanje zdravlja nije teško ostaviti po strani i mnogi će pronaći više ili manje objektivne razloge zbog kojih će odgoditi odlazak na preventivne preglede, preskočiti tjelovježbu, ne razmišljati o kvalitetnijoj prehrani ili o pitanju vlastitog mentalnog zdravlja. Nekada je u pitanju nedostatak vremena, nekada nedostatak novca, nekada indiferentnost prema problematici jer nema nikakvih simptoma ili ometajućih faktora koji kvare kvalitetu života, a nekada jednostavno ne znamo od kuda početi. Kako bi pitanje zdravlja neprekidno stavljao u fokus i podsjećao na važnost zdravih životnih odabira GRAWE osiguranje pokrenulo je kampanju 90/98 kojoj je cilj svakodnevno podsjećati javnost da je zdravlje u mnogočemu pitanje odabira i da vlastitim kvalitetnim odlukama možemo značajno utjecati na kvalitetu života. S tim u vidu GRAWE čini korake kojima olakšava brigu o zdravlju – od poticanja na svakodnevno vježbanje, razgovora o mentalnom zdravlju do osiguravanja besplatnih preventivnih pregleda dojki i prostate u 300 zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske. A kako bi dodatno potaknuli žene na preventivne preglede upravo tijekom listopada i studenog GRAWE je pripremio i poseban dar – za svaki obavljeni pregled pacijentice će dobiti živopisne i moderne narukvice. Popis zdravstvenih ustanova u kojima možete obaviti preglede pronađite ovdje, a na sljedećem linku pronađite više informacija o GRAWE programima dobrovoljnog dodatnog zdravstvenog osiguranja.

 

4

Sjećate li se početka ovog teksta?

 

Evo još jedne obljetnice u listopadu - 25. listopada 1881. godine rođen je Pablo Picasso. Zanimljiv podatak kojeg ste vjerojatno već nekada čuli pa zaboravili. Po čemu ćete pamtiti listopad 2022.? Još stignete ugovoriti pregled, znati sa sigurnošću da ste zdravi i zauvijek ga pamtiti po nekim vama važnim sitnicama koje život znače.

5
12. listopada 2022 ― Vrijeme čitanja 4 min.
Inflacija - što, zašto, kako i do kada?

Posljednjih mjeseci neprestano slušamo o efektima inflacije, a čini se kako ih sve više osjećamo i u našem kućnom budžetu. No, što je zapravo inflacija, kako nastaje i radi li se isključivo o negativnom trendu?

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...