Sadržaj
12. listopada 2022 ― Vrijeme čitanja 4 min.

Inflacija - što, zašto, kako i do kada?

Posljednjih mjeseci neprestano slušamo o efektima inflacije, a čini se kako ih sve više osjećamo i u našem kućnom budžetu. No, što je zapravo inflacija, kako nastaje i radi li se isključivo o negativnom trendu?

Što je to inflacija?

 

Inflacija podrazumijeva povećanje opće razine cijena roba i usluga koje potrošači kupuju ili koriste u određenom razdoblju. Dakle, radi se o općem povećanju, a ne o povećanju cijena pojedinih artikala. Posljedično, inflacija dovodi do pada kupovne moći novca (domaće valute), odnosno za iznos od primjerice 100 kn danas možemo kupiti manje identične robe ili usluge, nego što smo to mogli prije 10 godina. Primjerice, ako vam je plaća od 2012. porasla 30 %, zbog utjecaja inflacije ona je u stvarnosti porasla samo za 4 %. Naime, ako ste si 2012. plaćom mogli priskrbiti 100 čokoladica, inflacija se podizanjem njihove cijene „pobrinula“ da ih (unatoč povećanju vaše plaće) danas možete kupiti 104, a ne 130.

11

Indeks potrošačkih cijena (CPI) i potrošačka košarica

 

Kako bismo imali pojam o tome rastu li, padaju ili stagniraju cijene, statistički uredi i agencije kontinuirano mjere kretanje potrošačkih cijena. Ta se mjera naziva indeks potrošačkih cijena (CPI). On svaki mjesec pokazuje postotnu promjenu cijena košarice proizvoda i usluga u odnosu na mjesec prije, ali i u odnosu na godinu prije. Godišnja promjena je obično brojka koja se u medijima najčešće citira kao inflacija.

Potrošačka košarica zapravo je ogromna lista proizvoda koje konzumira prosječno kućanstvo. U svrhu mjerenja stope inflacije, u Državnom zavodu za statistiku prati se kretanje cijena košarice sačinjenoj od 890 dobara i usluga koje kupuje ili koristi prosječno hrvatsko kućanstvo.

22

Uzroci inflacije

 

Rast cijena dobara i usluga najčešće je rezultat povećanja troškova proizvodnje ili povećanja potražnje za proizvodima i uslugama. 

Prvi uzrok odnosi se na situaciju u kojoj cijene rastu zbog porasta troškova proizvodnje, poput troškova sirovina (npr. cijene nafte) ili plaća radnika (u uvjetima gospodarskog rasta, nezaposlenost je niska pa poslodavci povećavaju plaće kako bi privukli i zadržali kvalificirane radnike). U toj se situaciji dodatni troškove poduzeća najčešće prebacuju na potrošače kroz povećanje cijena krajnjih proizvoda.

Drugi razlog pojave inflacije je inflacija potražnje koja je najčešće posljedica porasta potražnje za dobrima ili uslugama. Kada raste potražnja za proizvodima i uslugama, a ponuda ostaje nepromijenjena, javlja se višak potražnje nad ponudom. U toj su situaciji potrošači spremni platiti više za te proizvode što posljedično rezultira većim cijenama.

33

Je li inflacija isključivo negativan trend?

 

Premda se inflaciju najčešće gleda kao negativan trend, ona ima i dobrih strana. Ona omogućava lakšu otplatu i vraćanje starih dugova, neovisno o tome radi li se o dugovima građana, poduzeća ili države.

Primjerice, ako pojedinac s plaćom od 5000 kn ugovori kredit čija mjesečna rata iznosi 1500 kuna, za otplatu kredita izdvajat će gotovo trećinu prihoda. Međutim, ako nakon 10 godina njegova plaća, zbog efekata inflacije, poraste na 7500 kn, rata kredita tada činit će samo 20% njegovih prihoda. 

Pojedini ulagači također mogu imati koristi od rasta potrošačkih cijena. Posebno investitori koji su uložili u dionice energetskih kompanija, jer će imati koristi od povećanje cijena vlastitih dionica koje rastu poskupljenjem energenata. Jedni od onih kojima inflacija može koristiti su i vlasnici nekretnina, jer mogu naplaćivati više cijene za najam ili mogu odrediti više prodajne cijene.

44

Koliko će dugo trajati?

 

Nitko ne može pružiti točnu informaciju kada će se zaustaviti trend inflacije. Pojedini stručnjaci predviđaju kako će ona svoj vrhunac dosegnuti ove zime i onda u naredne dvije „pasti“ na dva posto. Neki ipak nisu toliko optimistični. Oni tvrde kako su određene povijesne okolnosti već pokazale kako je za oporavak od efekata inflacije ipak potreban dulji vremenski period. Razvoj situacije umnogome ovisi i o reakciji centralnih banaka, ponovnoj uspostavi normalnih lanaca snabdijevanja te trajanju sukoba u Ukrajini i posljedicama koje će imati na povećanje cijena i energenata.  

123
27. rujna 2022 ― Vrijeme čitanja 4 min.
7 savjeta za ugodnije pedaliranje u hladnijim danima

Što je potrebno za ugodnije pedaliranje u hladnim jesenskim i zimskim danima?

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...