Sadržaj
27. rujna 2022 ― Vrijeme čitanja 4 min.

7 savjeta za ugodnije pedaliranje u hladnijim danima

Što je potrebno za ugodnije pedaliranje u hladnim jesenskim i zimskim danima?

Željeli se mi s time pomiriti ili ne, ljeto je i službeno završilo. Pred nama su hladniji (i kišniji) dani kojima trebamo prilagoditi naše pedaliranje. U nastavku vam donosimo sedam savjeta pomoću kojih ćete,  neovisno o nižoj temperaturi zraka i nepovoljnoj vremenskoj prognozi, uživati u vožnji vašeg bicikla.  

2

1. Slojevito odijevanje

 

Kada nastupi hladnije vrijeme, važno se slojevito odjenuti u skladu s vremenskim prilikama. Ne dopustite da vas ponese činjenica što je rujan, oblačite se sukladno temperaturama. Slojevitost u odijevanju važna je i za ugodnost same vožnje, jer pedaliranje u debeloj zimskoj jakni i skijaškim hlačama, sve je samo ne ugodna.

Izbjegavajte pamučnu odjeću, jer je pamuk materijal koji se ne suši brzo kao sintetički materijali ili vuna pa se zato ne preporuča biciklistima. Odjenite se tako da vam pri izlasku iz doma bude malo hladnije, jer vaše će tijelo već nakon nekoliko minuta vožnje postići optimalnu temperaturu. Pravilo je otprilike ovakvo, ako vam je u početku pretjerano hladno, nedostatno ste se obukli, a ako vam je ugodno i prije nego sjednete na bicikl, pretjerali ste s odjećom.

Sve ovisi o tome koliko je planirano vrijeme vožnje. Ako pedalirate samo na posao i natrag, nećete se odjenuti kao za višesatnu vožnju. Za posao se odjenite kao inače, ali obratite pažnju na druge stvari koje morate imati. Kao srednji sloj odaberite odjeću od flisa. Radi se o materijalu koji odlično zadržava toplinu i kao takav je idealan izbor za srednji sloj odjeće u hladnijim danima. Kao posljednji sloj trebali biste odjenuti jaknu otpornu na vjetar koja će umanjiti osjet hladnoće u njegovim naletima.

3

2. Rukavice

 

Rukavice su dio opreme koje nipošto ne smijete izostaviti u hladnijim danima. Naime, najviše se topline gubi na području glave i prstiju, a sigurno ne želite biti glavni akter scenarija u kojem vam prsti zakažu u trenutku dok prilazite semaforu na kojem je upaljeno crveno svjetlo.

Kod kraćih vožnji bit će dovoljne i obične zimske rukavice, ali ako je moguće, priuštite si prave biciklističke zimske rukavice. One su iznimno važne za vožnju duljim rutama, ali i kod rekreacijske vožnje u hladnim danima. Rukavice bi trebale biti što duže, vodootporne te otporne na vjetar. Bitno je da rukavice svojom duljinom pređu preko zglobova i spoje se s jaknom ili unutarnjim slojem odjeće. Na taj ćete način ostati maksimalno zaštićeni i spriječiti gubitak topline.

4

3. Kapa i šal

 

Za kraće vožnje običan šal i kapa bit će dostatna zaštita vrata i glave od hladnoće. Važno je samo da kapa prekriva uši i čelo. Odličnu zaštitu navedenih dijelova tijela pruža i buff marama. Radi se o funkcionalnom predmetu koji može poslužiti kao kapa, šal, marama ili zaštita za cijelo lice.

Uglavnom je izrađena od 100% poliestera, a odlična je zaštita od vjetra i zime te se brzo suši. S buff maramom možeš prekriti cijelo lice i ostaviti oči kao jedini izloženi dio tijela. Odličan izvor topline je i biciklistička kaciga koja se može postaviti na kapu ili maramu te tako dodatno zaštiti svoje tijelo.

5

4. Naočale

 

Vjetar zna biti neugodan za vožnju čak i u ljetnim mjesecima, no neugodni naleti hladnog zraka mogu predstavljati još ozbiljniji problem, posebno za naše oči. Naime, ako ih nismo dobro zaštitili iznimno je teško održati koncentrirati pogled na cestu i u slučaju potrebe pravovremeno reagirati.

Zato je važno u vožnji koristiti naočale. Ako je moguće neka budu biciklističke, a ako nije, možete iskoristiti i naočale za skijanje te bilo kakve naočale koje će zaštititi tvoje oči. 

6

5.  A što s nogama?

 

Promrzle i mokre noge možda su jedan od najvećih nervirajućih faktora vožnje po hladnom (i kišnom) vremenu. Sigurno ste se bar jednom našli u toj situaciji i vjerojatno samo maštali o tome da se domognete toplog doma. Kao i većina do sada nabrojanih artikala, izbor će ovisiti o relaciji na kojoj vozite.

Svakako je važno da izbjegavate pamučne čarape i umjesto njih izaberete tanke, ali tople čarape. Možda najbolji mogući izbor su vunene koje najbolje zadržavaju toplinu. Izbor tenisica nije jednostavan, i osim specijalnih biciklističkih, najbolji izbor za hladne dane su vodootporne tenisice. Ako pedalirate isključivo do posla i nazad, vjerojatno ćete voziti u svakodnevnim tenisicama ili cipelama, ali u tom slučaju posvetite pažnju izboru čarapa.

7

6. Reflektirajuća oprema

 

U jesenskim i zimskim mjesecima velika je vjerojatnost da ćete se zateći u vožnji po mraku i zato je dobro koristiti reflektirajući prsluk (koji je i zakonska obveza u uvjetima smanjene vidljivosti). Na taj ćete način povećati vidljivost, a time i vašu sigurnost te sigurnost ostalih sudionika u prometu. Ako ti reflektirajući prsluk ne predstavlja željeni modni dodatak, postoji i opcija reflektirajuće jakne jarkih boja koja je odličan modni detalj.

8

7. Svjetla

 

Kvalitetno prednje i stražnje svjetlo u kombinaciji s reflektirajućim prslukom (jaknom) garancija su dobre vidljivosti. Osim navedenog, za još bolju vidljivost, bilo bi dobro kada bi i pedale vašeg bicikla imale reflektirajuću traku.

Sumirajmo, odjenite se slojevito, izbjegavajte pamuk, obvezno nosite kapu, šal i rukavice, poboljšajte vidljivost svjetlima te reflektirajućom odjećom, zaštitite oči naočalama, obucite tople (ne pamučne) čarape i  nosite vodootporne tenisice. Na taj ćete način jednako uživati u vožnji neovisno o kojem se godišnjem dobu radilo.

1
Ovaj blog je nadhnut sadržajem preuzetim s ove stranice - https://www.nabava.net/clanci/savjeti/7-savjeta-za-voznju-bicikla-zimi-677t6
20. rujna 2022 ― Vrijeme čitanja 4 min.
Dodatno zdravstveno osiguranje – cjelovita briga o vašem zdravlju

Koje su prednosti ugovaranja dodatnog zdravstvenog osiguranja i kako se ono razlikuje od dopunskog zdravstvenog osiguranja?

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...