Sadržaj
12. srpnja 2022 ― Vrijeme čitanja 5 min.

Krpelji - mala bića koja mogu postati veliki problem

Krpelji ponekad mogu predstavljati iznimnu opasnost za naše zdravlje. Znate li kako postupiti u slučaju da ih pronađete na svojoj koži?

Ljetni mjeseci su pred nama i to je idealno vrijeme za bijeg od gradske vreve i uživanje pedalirajući u prirodi. Prilikom vožnje po svježem zraku i opuštanju naših mentalnih ćelija od ubrzane svakodnevice, ne smijemo zaboraviti na potencijalne rizike koji se mogu pretvoriti u ozbiljan problem. Jedan od njih su i krpelji, mali nametnici koji su česta pojava u proljetnim i ljetnim mjesecima i mogu nas dovesti u gadne zdravstvene neprilike. U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će vas kvalitetnije pripremiti i zaštititi od ovih sitnih, ali ponekad iznimno opasnih stvorenja.

 

1

KOLIKO SU OPASNI?

 

Radijus kretanja krpelja vrlo je malen i oni tijekom svoga života prijeđu tek nekoliko metara. Najčešće se pojavljuju na rubnim šumskim područjima i to u sloju grmlja i niskog raslinja te po raznim površinama bogatima visokom travom. Najveću aktivnost krpelji bilježe u svibnju i lipnju, no ako je temperatura tijekom godine umjerena mogu se pojaviti zapravo bilo kada (mada je njihova prisutnost zimi uglavnom rijetkost).

Zanimljivo je kako su krpelji relativno pasivna stvorenja i ne traže aktivno svoju žrtvu. Smjeste se na neko grmlje ili travu i kada ih žrtva samostalno zakači, oni prianjaju na odjeću ili dijelove tijela. U njihovom životnom procesu potrebna im je krv, neovisno o tome radi li se o biljnoj ili životinjskoj i zbog toga ih ljudi ponekad nalaze prikliještene na svojem tijelu. Zato svaki boravak u prirodi pa tako i bicikliranje, uvijek sa sobom nosi opasnost od krpelja.

Većina krpelja zapravo nije opasna, ali nažalost dio njih mogu biti prijenosnici ozbiljnih bolesti. Kada se krpelj primi za našu kožu i započne proces sisanja krvi, u naše tijelo može ispustiti razne otrove (koje je tijekom život pokupio). U Hrvatskoj, krpelji mogu biti prijenosnici sljedećih zaraza: Krpeljnog meningoencefalitisa, Lyme borelioze i Erlichioze. Kako bi se spriječili zdravstveni problemi potrebno je smanjiti mogućnost prianjanja krpelja na naše tijelo, a ako do njega ipak dođe, važno ga je čim prije (ne i naglo) ukloniti sa svoje kože.

123

KAKO SE ZAŠTITITI?

 

Iako potpuno sigurna zaštita od krpelja ne postoji, biciklisti i ostali rekreativci u prirodi se mogu zaštiti na nekoliko sljedećih načina. Kada ste u prirodi pokušajte se kretati obilježenim stazama. Poželjno je izbjegavati sve dodire s grmljem i visokom travom, a također je preporučljivo ne ležati na tlu ili ne odlagati na tlo svoju odjeću.

Dijelove tijela koje na prekriva odjeća poželjno je zaštititi repelentnim sredstvima, odnosno tvarima koje se nanose na kožu (odjeću) i odvraćaju insekte od prianjanja. Ona uglavnom pružaju 4 do 6 sati zaštite od krpelja i ostalih nametnika. Na tržištu postoje razna repelentna sredstava (u obliku spreja ili kreme), a većina njih trebala bi znatno umanjiti vjerojatnost scenarija u kojem će vaša koža ugostiti ove sitne nametnike.

Ako vam vremenske prilike to dopuštaju, nosite što više duge odjeće. Konkretno, poželjno je nositi majice dugih rukava (bijele boje zbog uočljivosti) i duge hlače. Potrebno je izbjegavati odjeću s dlačicama (npr. vuna, flanel), jer se na nju krpelji lakše hvataju. Dakako, dobro je nositi i što zatvoreniju obuću za vrijeme boravka u prirodi.

Nakon povratka iz prirode, čim prije skinite nošenu odjeću sa sebe jer tako umanjujete mogućnost prihvata krpelja na vaše tijelo. Poželjno je i obaviti detaljan pregled tijela, kako biste na vrijeme uočili nepoželjnog gosta na vašoj koži. Krpelji se najčešće nalaze na mjestima s tankom kožom, kao što su prepone, glava, iza uha, oko pazuha i pupka itd. Obvezno detaljno provjerite područje glave, posebice kod djece. Ako pronađete krpelja na bilo kojem dijelu tijela, potrebno je odmah pristupiti procesu njegova uklanjanja.

111

KAKO IH UKLONITI?

 

Pronašli ste krpelja na svojoj koži? Bez panike, jer procedura uklanjanja nije prezahtjevna, ali joj se mora pristupiti oprezno. Uvriježeno je mišljenje da je prvi korak mazanje mjesta gdje se nalazi krpelj kako bi se ugušio i da tek onda možemo krenuti u njegovo odstranjivanje s kože. Zapravo, to je iznimno loša procedura jer krpelj koji se guši izbacuje mnoštvo sline i time znatno povećava vjerojatnost zaraze. Zato je važno zapamtiti da KRPELJA TREBA IZVADITI ŽIVOG!  Iznimno je važno da mjesto gdje je krpelj ne mažete kremom, uljem i sličnim sredstvima, jer tako možete izazvati naglu smrt krpelja tijekom koje će on isprazniti sadržaj svoje utrobe u osobu i posljedično je zaraziti (naravno, ako je i sam zaražen). Kako biste ga optimalno odstranili, slijedite sljedeće korake:

 

  • Uzmite pincetu i njome primite/obujmite krpelja
  • Primite ga što bliže glavi i ako pincetom dodirujete svoju kožu znači da ste dovoljno blizu.
  • Kada ga imate u pinceti lagano ga izvlačite.
  • Nemojte raditi nagle poteze jer krpelj može puknuti i glava mu može ostati u koži.
  • Polako ga vucite dok ne izađe.
  • Mjesto uboda dezinficirajte alkoholom.
1111111
11. srpnja 2022 ― Vrijeme čitanja 4 min.
Osiguranje od odgovornosti - kvalitetna zaštita vaše imovine

Vlastitom ste krivnjom uzrokovali štetu drugome, a vaš osobni budžet ili financijska sredstva vašeg poduzeća nisu dostatna za njenu nadoknadu?

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...