Sadržaj

OBVEZNA OSIGURANJA PLOVILA

Uživajte u plovidbi i pridržavajte se zakonskih propisa

Za sve vas koji uživate u plovidbi, pripremili smo obvezna osiguranja plovila – osiguranje od odgovornosti vlasnika brodice te osiguranje putnika.

Obveznici sklapanja ugovora su:

 

  • vlasnici brodica i jahti na motorni pogon snage porivnih strojeva veće od 15kW

  • vlasnici brodica i jahti u pomorskoj plovidbi, svih vrsta riječnih i jezerskih plovila, uključujući skele i splavi koje na redovitim linijama slobodno prevoze putnike, uključujući krstarenje i prijevoz turista

  • vlasnici svih vrsta brodica i jahti, plovila i čamaca unutarnje plovidbe koji se iznajmljuju s najmanje jednim članom posade

Osiguranje od odgovornosti vlasnika brodice

Prema zakonu vlasnik ili korisnik brodice na motorni pogon snage porivnih strojeva veće od 15kW, odnosno jahte, mora imati obvezno osiguranje te osiguranje odgovornosti za štete nanesene trećim osobama. Pokriće se odnosi na isključivo nematerijalne štete, kao što su tjelesne ozljede, oštećenja zdravlja ili smrt osobe.

 

Obvezno osiguranje putnika

Vlasnici plovila koja se koriste za prijevoz putnika u javnom prometu, dužni su sklopiti ugovor o osiguranju putnika od posljedica nesretnog slučaja. Najniža osigurana svota po jednom osiguranom slučaju iznosi 40.000 kn (5.308,91 eura) za slučaj smrti i 80.000 kn (10.617,82 eura) za slučaj trajnog invaliditeta.

npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...