Sadržaj
14. travnja 2022 ― Vrijeme čitanja 3 min.

Sve što činimo danas ima utjecaj na naše sutra

Stavite brigu za budućnost planeta Zemlje među prioritete

Svake godine postajemo svjedoci sve  izražajnijih klimatskih promjena koje su oko nas. Kao da nam priroda svojim nečujnim, ali snažnim glasom šalje nedvojbenu poruku da moramo nešto promijeniti i da ta promjena treba doći odmah. Taj glas je važan, i svatko tko ga čuje mora učiniti sve što može kako bismo i budućim generacijama u nasljeđe ostavili predivni planet kakav smo i sami dočekali i na kojem imamo privilegiju živjeti.  Nažalost, u ljudskoj je prirodi da se na dobro lako navikne, a ljepote oko sebe počnemo brzo shvaćati zdravo za gotovo. Zato je važno svaki se dan podsjećati da je priroda oko nas istinsko blago i da svatko, baš svatko ima važnu ulogu u očuvanju prirodnih resursa.

 

1

Što JA mogu napraviti?

 

Ako ste ikada pomislili da nema smisla činiti male korake za zaštitu prirode jer su promjene na globalnoj razini nezaustavljive – u krivu ste. Svaki je korak važan, svakim komadom plastike koji uredno spremite u reciklažu pridonijeli ste smanjenju plastike u prirodi (jer i dalje velike količine završavaju na ilegalnim odlagalištima, u rijekama, u morima). Svaki put kada biootpad kompostirate, pridonijeli ste smanjenju stakleničkih plinova koji predstavljaju ozbiljnu ugrozu svijetu kakav poznajemo. Baš svaki put kada izbjegnete nepotrebno tiskanje na papire ili upotrijebljeni papir pravilno zbrinete, korak smo bliže smanjenju krčenja šuma neophodnih za stvaranje kisika. Kada zasadite stablo ili odaberete barem jedan dan u tjednu na posao ići biciklom, učinili ste malu, ali važnu promjenu. Dakle, postoji direktna veza između vaših postupaka i utjecaja  na svijet oko nas. Ako možete ovakve pozitivne promjene unijeti u život, mogli bi i drugi oko vas.  A zajedno smo snaga čiji trag postaje neizbrisiv.

I zato, ususret ovogodišnjem rođendanu našeg čarobnog planeta (kojeg obilježavamo 22. travnja), nemojte samo odlučiti, već krenite aktivno živjeti promjene.

2

Što GRAWE čini?

 

Svjestan svoje uloge u društvu, GRAWE kao kompanija sustavno razvija zelene politike i pozicionira se kao lider kada je riječ o inovativnim društveno odgovornim projektima s ciljem očuvanja prirodnih resursa. Već nas veže uspješna suradnja s hrvatskih projektom O2 s kojom smo prošle godine pošumljavali Grubišno Polje. Ove smo godine posjetili Oklaj gdje smo u sklopu projekta O2 sudjelovali u pošumljavanju područja koje je nakon velikog požara prije 12 godina ostalo ogoljeno, što cijelom ekosustavu predstavlja veliki izazov. Uz pomoć bespilotnih letjelica za brzo pošumljavanje pristupili smo inače teško dostupnim terenima i pomoću tzv. „Seed bombsa“, samoklijajućih paketića sjemena drveća pošumili ovo veliko područje. Samoklijajući paketići sastoje se od smjese gline, pijeska i prirodnog supstrata, a sjeme je isključivo autohtonih vrsta drveća, specifičnih za područje koje se pošumljava te je važno naglasiti kako se u sjemenskim bombicama “Seed Bombsa”, uz primarno sjeme stabla, nalaze i sjemenke pratećih vrsta biljaka jer za uspješno pošumljavanje nije dovoljno zasaditi samo određeni broj velikih stabala koji dovodi isključivo kulture tog stabla, već je važno potaknuti rast zdravog šumskog staništa (ekosustava).  Nadamo se da će naše sjeme narasti u veliku moćnu šumu kakva je nekada bila.

GREEN GRAWE – činimo danas za djecu sutrašnjice

 

Naši društveno odgovorni projekti sa zaštitom prirode u fokusu pod zajedničkim su imenom GREEN GRAWE, a budući da njima želimo maksimalno smanjiti ugljični otisak te pozitivno utjecati na klimatske promjene, edukacija i rad s djecom važan su dio procesa.  Ovoga smo puta u projekt uključili učenike Područne škole Oklaj za koje smo pripremili edukativnu i interaktivnu prezentaciju o važnosti šuma i očuvanju prirode općenito te radionicu izrade loptica hrane za ptice u kojoj su učenici posebno uživali. Osim loptica za ptice, učenici su sastavljali prigodne poruke o važnosti prirode iz njihovog rakursa. Na radost brojnih ptičica, loptice su postavljene u školsko dvorište čime su i učenici posredno sudjelovali u procesu pošumljavanja – jer ptice raznošenjem sjemena također pridonose rastu novih stabala.

Ovim smo aktivnostima učenike podsjetili na snagu svakog pojedinca u održavanju prirodnog ekosustava kao i da svojim ponašanjem i odlukama imaju itekakav utjecaj na budućnost.

2

Hvala ti, planeto!

Ispred nas su topliji dani, idealni za šetnju nekom šumom ili vama omiljenom planinskom stazom. Ne zaboravite zastati na tren i osvrnuti se oko sebe. Zbilja pogledati. Udahnuti, pa s poštovanjem reći: Hvala ti, planeto! I sretan ti tvoj dan!

44
04. travnja 2022 ― Vrijeme čitanja 4 min.
Možemo li uživati u utrci za koju nismo redovito trenirali?

Jeste li probali odraditi utrku koju baš nemate u nogama?

Ja jesam i ovo je moja priča o tom hrabrom i nadasve glupom podvigu.

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...