Sadržaj
21. rujna 2020 ― Vrijeme čitanja 5 min.

COVID-19 potiče obitelji na premišljanje o svojim financijama

Pandemija COVID-19 navela je obitelji da otkazuju svoja putovanja, nađu načine kako da boravak i rad od kuće učine ugodnim i produktivnim uz djecu te da riješe sve druge vrste neugodnosti u novoj situaciji u kojoj su se našli.
COVID-19 potiče obitelji na premišljanje o svojim financijama

Kao da sve to nije dovoljno, situacija je navela obitelji i da pažljivije pogledaju svoje financije i donesu, ponekad teške, financijske odluke.

Istraživanje koje je provela američka tvrtka Life Happens pokazalo je kako je pandemija COVID-19 dovela do dramatičnih promjena. Više od dvije trećine ispitanika (67%) reklo je kako je situacija poslužila kao svojevrsni „hladan tuš“ i znak za buđenje radi ponovnog sagledavanja i procjene svojih financija. Istraživanje je pokazalo i kako obitelji najviše raspravljaju o sljedećim temama:

  • Oporuke i nasljedstvo (33%)
  • Trenutna zdravstvena pitanja i brige (32%)
  • Pokrića životnog osiguranja (30%)
  • Trenutno financijsko stanje (29%)
  • Uštede za iznimne situacije (27%)
  • Budući planovi za iznimne situacije (26%)
  • Politika (25%)

 

COVID-19 potiče obitelji na premišljanje o svojim financijama

Obitelji mijenjaju i financijske navike
 

Osim što su češće vodile razgovore o temama kojima se inače ne bave toliko intenzivno, obitelji su promijenile i svoje financijsko ponašanje. Promjene uključuju:

  • Smanjenje viška potrošnje (49%)
  • Otvaranje štednih i hitnih fondova (45%)
  • Nastavak rada i odgađanje planiranog datuma umirovljenja (43%)
  • Usredotočenost na plaćanje dugova (24%)
COVID-19 potiče obitelji na premišljanje o svojim financijama

Osjećati se udobno u neugodnoj situaciji
 

Iako obitelji više razgovaraju o svojim financijama, priznaju kako im ta promjena nije bila baš lagana. Gotovo 7/10 ispitanika izjavilo je da bi htjeli biti još otvoreniji sa svojim partnerima u vezi svojih financija. S druge strane žele poštedjeti svoju djecu, a 60% njih kaže da izbjegavaju razgovarati o novcu s djecom jer ne žele da se djeca brinu.

U današnjoj situaciji, ti su razgovori potrebniji nego ikad prije. Tome svjedoči i činjenica da je većina ispitanika izjavila kako će proći još barem 8 ili više mjeseci prije nego što se ponovno budu osjećali financijski sigurni.

COVID-19 potiče obitelji na premišljanje o svojim financijama

Sada je vrijeme da razmislite o životnom osiguranju
 

Mnogi ljudi ne polažu puno pažnje na štednju i sve oblike dugoročnog discipliniranog odvajanja novca za budućnost. Međutim, kriza s pandemijom COVID-19 natjerala je mnoge od nas da prvi put ozbiljno razmislimo o svojoj smrtnosti. Na teži način shvatili smo da nitko, čak ni mladi i zdravi, nisu osigurani na dug život i da prerana i/ili iznenadna smrt ostavlja one koji ostaju na klimavim financijskim temeljima.

Tu životno osiguranje može biti financijski spas. Ono omogućava obitelji, koja ostaje nakon smrti pojedinca, da održi životni standard i kada ostanu bez jednog dijela primanja. Ulaganja su, u usporedbi s financijskom sigurnošću najdražih, neusporediva. Dodatno, što ranije počnete odvajati za policu životnog osiguranja ona je povoljnija. Ako želite izračun, možete ga zatražiti ovdje.

Vrlo je važno imati na umu da sami možete, sukladno svojim mogućnostima, odlučiti koliko želite odvajati za životno osiguranje i koji god iznos odabrali nije malen jer bilo kakva polica životnog osiguranja bolja je od nikakve. Također, svu pomoć i odgovore na pitanja možete dobiti od prodavača osiguranja koji će na njih odgovoriti potpuno besplatno. Razgovor s prodavačem osiguranja možda neće biti lak jer životno osiguranje potiče na razmišljanje o teškim životnim situacijama i postavlja neka neugodna pitanjima poput: „a što ako?“, međutim mir koji ćete osjećati kada shvatite da su članovi vaše obitelji koji o vama financijski ovise, bilo da su to vaša djeca, roditelji ili drugi članovi obitelji, sigurni čini taj razgovor potpuno vrijednim.

COVID-19 potiče obitelji na premišljanje o svojim financijama
GRAWE SRETAN ŽIVOT

GRAWE proizvodi životnog osiguranja pomažu vam pružiti financijsku zaštitu za vašu obitelj te istovremeno i uštedjeti novac, bez dodatnih poreza.

Više o GRAWE programima životnih osiguranja pročitajte na https://www.grawe.hr/zivotna-osiguranja/

COVID-19 potiče obitelji na premišljanje o svojim financijama

Jeste li znali?
 

Ugovorite bilo koju policu životnog osiguranja (uključujući i rentno osiguranje) u periodu od 30. srpnja do 30. rujna 2020. godine i poklanjamo vam posebno pokriće za bolničko liječenje od bolesti COVID-19.

Pokriće uključuje bolničku naknadu u iznosu od 100,00 kuna za svaki dan bolničkog liječenja od bolesti COVID-19, a najviše do 30 dana.

GRAWE životno osiguranje
21. rujna 2020 ― Vrijeme čitanja 6 min.
Sedam stvari koje štete vašoj perilici rublja, a lako ih je izbjeći

Perilica rublja neizostavni je dio svakog kućanstva, a koliku vrijednost donosi u našu svakodnevicu primjećujemo tek kada se nešto dogodi s njom i primorani smo nekoliko dana prati na ruke.

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...