Sadržaj
03. kolovoza 2022 ― Vrijeme čitanja 4 min.

Putno osiguranje - zašto ipak ima smisla?

Brojni su rizici s kojima se možemo susresti putujući, no kako umanjiti njihove posljedice u slučaju da se ostvare?

Uživate u nekoj od prekrasnih mediteranskih destinacija ili krećete na poslovni put i baš onda kada ste najviše uživali ili kada vam je izuzetno bitno da ste koncentrirani, dogodi se nešto neplanirano… Gubitak prtljage, nezgoda ili iznenadna bolest, osim što smanjuju užitak putovanja i uzrokuju frustracije, značajno utječu i na financijske izdatke. Optimalno rješenje za takve situacije nudi putno osiguranje.

 

1132

PUTNO OSIGURANJE?

 

Putno osiguranje, vrsta je osiguranja koja pomaže u slučaju da nam se za vrijeme puta, izvan mjesta prebivališta ili uobičajenog boravišta, dogode poteškoće. Svojim korisnicima nudi cjelovitu pomoć dostupnu 24 sata na dan tijekom njihovog putovanja. Pokriva troškove nužnog liječenja u inozemstvu u slučaju pojave akutne bolesti ili tjelesne povrede koje su posljedica nezgode, nadoknađuje troškove spašavanja i prijevoza osiguranika do najbliže bolnice ili ambulante te troškove prijevoza do bolnice i povratka do mjesta prebivališta. Za vrijeme putovanja putno osiguranje nadoknađuje izdatke liječenja koji su posljedica epidemije ili pandemije. Osim toga, u njega je uključeno i osiguranje od gubitka ili kašnjenja prtljage, situacije koja putnicima često uzrokuje glavobolju.

12

VRSTE PUTNOG OSIGURANJA

 

Postoji nekoliko vrsti putnog osiguranja, a ovise o broju osoba koje se osiguravaju (koje putuju) i učestalosti putovanja (koliko se putuje unutar jedne godine):

  • POJEDINAČNO – osiguranje jednokratnog putovanja za jednu osobu
  • GRUPNO – osiguranje jednokratnog putovanja za grupe.
  • OBITELJSKO – osiguranje za obitelji do 7 osoba, od kojih minimalno jedna mora biti punoljetna. Pod "obitelj" se podrazumijevaju supružnici, roditelji i djeca do 24 godina starosti, bake i djedovi.
  • GODIŠNJE MULTI TRIP– jedna premija za višekratna putovanja unutar jedne godine. Moguće ju je ugovoriti pojedinačni ili za obitelj uz maksimalno trajanje jednog putovanja do 45 dana.
33

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE

 

a) Izaberite policu koja Vam je potrebna

Ovisno o putovanju na koje idete, razmislite je li bolje uzeti individualnu policu osiguranja ili onu koji pokriva cijelu obitelj. Radi li se o jednokratnom putovanju ili ćete putovati više puta godišnje. Važno je i istražiti obuhvaća li polica putnog osiguranja sve zemlje koje želite posjetiti. Osim toga, provjerite posjedujete li možda već neka pokrića u vašim postojećim policama osiguranja (npr. dom, vozilo, zdravlje).

b) Provjerite svoje pokriće

Budite sigurni da razumijete uvjete i odredbe svog osiguranja prije putovanja. Potrebno je obratiti pažnju na sva šira pokrića ili izuzeća po vašoj polici. Ako planirate aktivan odmor, pregledajte jesu li obuhvaćeni odgovarajući sportovi ili aktivnosti.

c) Budite sigurni

Kada ste na odmoru, poduzmite sve potrebne mjere opreza za vlastito zdravlje i sigurnost. Pobrinite se da se vaša osobna imovina čuva u sefu. Također, važno je izraditi kopije svih vaših putnih dokumenata, uključujući putovnicu, vizu i osobnu iskaznicu, što će olakšati situaciju ako neki od navedenih dokumenata budu izgubljeni ili ukradeni.

d) Zdravstveno osiguranje

Svi građani koji su korisnici obveznog zdravstvenog osiguranja ostvaruju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, temeljem koje osiguranici imaju pravo na zdravstvenu zaštitu tijekom privremenog boravka u zemljama članicama Europske unije te Islanda, Lihtenštajna i Norveške. Međutim, ona ne može zamijeniti putno zdravstveno osiguranje zato što ne pokriva sve medicinske usluge (primjerice, troškovi prijevoza ozlijeđenog pacijenta u domovinu, troškovi spašavanja, liječenje u privatnim ustanovama), već pokriva samo troškove neodgodive zdravstvene zaštite i to isključivo u javnim ustanovama. Troškovi medicinskih usluga u nekim zemljama mogu biti previsoki. Zato je važno, posebno ako putujemo u zemlje izvan Europe, provjeriti imamo li osigurateljno pokriće.

e) Podnesite odštetni zahtjev

Ako se, nažalost, dogodi neočekivani događaj tijekom vašeg odmora, potrebno je ispuniti sve relevantne formalnosti, npr. prijava zločina policiji, podnošenje pritužbe uz prtljagu zrakoplovnoj kompaniji i dr. Kontakt podatke svog osiguratelja uvijek nosite sa sobom, kako bi ga mogli nazvati u slučaju da vam je potrebna pomoć ili želite podnijeti odštetni zahtjev.

Izaberite putno osiguranje u skladu s vašim potrebama i krenite na put opuštenije!  

6776

Dio ovoga bloga nadahnut je sadržajem preuzetim s ove poveznice - before-you-travel.pdf (huo.hr)

20. srpnja 2022 ― Vrijeme čitanja 4 min.
Kako pravilno mijenjati brzine na biciklu?

Pravilno mijenjanje brzina na biciklu važno je za očuvanje njegovih dijelova, ali i za našu sigurnost. Znate li kako se izvodi?

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...