Sadržaj
GRAWE NEWSROOM

30 minuta koje spašavaju živote

12.10.2017.
30 minuta koje spašavaju životeSamopregled, ultrazvuk i mamografija su tri najvažnija načina pregleda dojki

Najčešći oblik tumora kod žena je rak dojke, a smrtnost u Hrvatskoj uslijed te bolesti je među najvišima u Europi. Mjesečno od raka dojke u Hrvatskoj oboli oko 250 žena dok više od 90 njih izgubi bitku. Godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli i 20ak muškaraca.

Najveći broj oboljelih žena u Hrvatskoj je između 50. i 69. godine života, dok je u dobnoj skupini od 35. do 45. rak dojke vodeći uzrok smrti. U Hrvatskoj je smrtnost u porastu, međutim u nekim zemljama vani, primjerice u SAD-u bilježi se pad obolijevanja. Razlog je rano otkrivanje bolesti kroz redovite preglede te poboljšano liječenje.

Samopregled, ultrazvuk i mamografija su tri najvažnija načina pregleda dojki

Prvi ultrazvuk se snima nakon dvadesete, a prva mamografija (bazična) u četrdesetoj. Redovita briga o zdravlju dojke uključuje preventivniultrazvuk dojki koji potrebno je napraviti svake godine, a mamografiju ovisno o nalazu ultrazvuka i preporuci specijalista, svake ili svake druge godine. Sa samopregledima dojki treba započeti prije dvadesete, kako bi se stekla navika i redovito vodila briga o zdravlju dojke.

Iskustva pokazuju da žene pregled najčešće odgađaju zbog straha.Međutim, straha ne treba biti jer se odlaskom na ultrazvuk ne dobiva karcinom dojke, kao što niti svaki PAPA test ne znači karcinom grlića maternice. Zloćudne promjene nisu tako česte. Kod većine žena nalaz je uredan i primjeren dobi te se preporučaju redovite godišnje kontrole. Jedan dio žena ima promjene u smislu cista i dobroćudnih kvržica (tzv. fibrocistične promjene) koje zahtijevaju češće praćenje (ultrazvuk svakih 6-8 mjeseci)“, preporučuje voditeljica poliklinike Svečnjak, Melita Mesarić Bačić, dr. med., MBA.

Naručite se na besplatni ultrazvuk dojki odmah!

Prosječna cijena pregleda s UZV dojki u privatnim se poliklinikama kreće oko 400 kuna i u prosjeku traje 30 minuta. Ukoliko pacijent/ica posjeduje policu dobrovoljnog dodatnog zdravstvenog osiguranja, ostvaruje pravo na besplatni sistematski pregled i sklopu kojeg može obaviti i pregled i UZV dojki. Cijena police dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u GRAWE-u kreće se već od 70 kuna mjesečno. Iznimno, za sve novougovorene police GRAWE VITAL u periodu od 1.10. do 31.10. poklanja se još jedan, dodatni UZV pregled dojki te ukida karenca pa osiguranik pregled može obaviti odmah, bez čekanja!

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kontakt za medije:

Sanja Gržetić, dipl.oec.
Voditeljica Odjela za korporativne komunikacije i marketing
sanja.grzetic@grawe.hr

Iva Naglić-Dolić, mr. sc.
Voditeljica Grupe za korporativne komunikacije  i marketing
iva.naglic-dolic@grawe.hr

Morana Stričić, mag.novinarstva
Odjel za korporativne komunikacije i marketing
morana.stricic@grawe.hr

npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...