Sadržaj
19. travnja 2021 ― Vrijeme čitanja 8 min.

Inspirativna životna priča iz susjedstva

Rak dojke je jedan od najčešćih tipova karcinoma koji u današnje doba pogađa žene. To nije bolest koja pogađa „nekog drugog“, to nije bolest koja pogađa starije, to je bolest koja ne pita za godine, bolest koja pogađa našu susjedu, prijateljicu, kolegicu, majku, sestru.Kako bismo doprinijeli podizanju svijesti o važnosti samopregleda i redovitih preventivnih pregleda u zdravstvenim ustanovama u nastavku vam donosimo kratku, inspirativnu priču iz našeg susjedstva, priču mlade žene koja je preboljela rak dojke.
GRAWE BLOG - Inspirativna životna priča iz susjedstva

Ana F. (35)

Na svoj prvi ultrazvuk pregled dojki, zapravo točnije rečeno na svoj prvi pregled dojki ikad, otišla sam nakon što sam na lijevoj dojci opipala nešto čudno, nešto nepoznato, nešto tvrdo i okruglo poput lješnjaka, tuširajući se dok je moja 10-mjesečna beba spavala u sobi pored. To su bili dani moje najveće sreće, dani za koje sam mislila da su mi najljepši u životu. Uživala sam u prvim Katarininim riječima, njezinim pokušajima prvih koraka, misleći da ništa ne može poremetiti moju sreću, ne sluteći ni u najgoroj noćnoj mori ono što je slijedilo u mjesecima koji su dolazili. Čak me ni kvržica koju sam napipala nije uplašila. Bila sam uvjerena da je to nešto, to nešto nepoznato u mom tijelu, samo ostatak zgrušanog mlijeka nastao nakon prestanka dojenja. Da stvar bude još gora, uvjerena u bezazlenost i benignost te male loptice, u tom trenu nisam niti pomislila da bih trebala otići liječniku.

GRAWE BLOG - Inspirativna životna priča iz susjedstva

Tek dva tjedna kasnije, kad je kvržica i dalje bila „tu“, zazvonio mi je „alarm“ u glavi i odlučila sam otići na pregled. Tijekom pregleda liječnik koji me pregledavao, inače vrhunski stručnjak radiologije, sve mi je objašnjavao, no kad došao do „mjesta“ zbog kojeg sam došla, samo je zašutio. Nakon minute koja je u tom trenu za mene trajala poput vječnosti, mirnim mi je glasom objasnio da „ono“ što vidi, ta tvorevina nedefinirane prirode, iziskuje daljnju obradu u obliku mamografije, magnetske rezonance, a vjerojatno i „core biopsije“.

GRAWE BLOG - Inspirativna životna priča iz susjedstva
Uz današnju modernu medicinu, deseci nekad neizlječivih bolesti danas se lako saniraju.

Dok sam se s isprintanim nalazom u ruci spuštala kao u transu niz stepenice, osjećala sam kako mi se cijelo tijelo trese i kako ne mogu doći do daha. Ne sjećam se kako sam došla kući gdje me suprug čekao zajedno s našom kćerkicom koja je u trenu kad sam ušla u stan, stajala uz rub komode, držeći se jednom ručicom, a drugu pružajući prema meni i smiješeći mi se poput najljepšeg cvijeta. U tom sam trenu znala samo jedno, šta god da je, što god da slijedi, moram ozdraviti radi nje jer me ona treba pored sebe još dugi niz godina.

GRAWE BLOG - Inspirativna životna priča iz susjedstva
Brigu o svom zdravlju stavite na prvo mjesto!

Mjeseci koji su slijedili, sada su, tri godine kasnije, kao u nekoj magli, u nekom vakuumu kojeg se ne želim niti sjećati. Iza mene su operacija lijeve dojke tzv. mastektomija (kirurško odstranjenje dojke), vađenje pazušnih limfnih čvorova, šest ciklusa kemoterapija, 25 dnevnih frakcija adjuvantne radioterapije poznatije kao zračenje. Iza mene su mjeseci ćelavosti, blijedo-žute boje kože lica, mučnina, povraćanja, nemoći, bespomoćnosti, depresivnih misli, trbušnih viroza, oslabljene krvne slike, želje za nevidljivošću, straha od stigmatizacije i obilježenosti, straha od smrti.

GRAWE BLOG - Inspirativna životna priča iz susjedstva

Ono što pamtim iz tog razdoblja svog života su planovi koje sam kovala ležeći na krevetu tijekom terapija dok je „aparat“ obavljao svoj posao. U tim sam trenucima donosila životne odluke, tada od najveće važnosti, spoznavši koje su najveće vrijednosti u životu. Odlučila sam da ću, ako preživim, a znala sam da to moram radi svoje male djevojčice, u budućnosti putovati kad god mi se za to pruži prilika, ići na izlete u prirodu, šetati i planinariti šumom, slaviti sve rođendane, družiti se s dragim ljudima, manje brinuti oko banalnih sitnica, smijati se što je više moguće, dragim ljudima pokazivati koliko ih volim, trebam i koliko mi je stalo do njih. I naravno, dala sam si obećanje da ću sve žene u svojoj blizini, bez obzira na dob, podsjećati na važnost brige za vlastito zdravlje, na važnost pregleda i poticati ih da ih, ako već nisu, obave odmah.

GRAWE BLOG - Inspirativna životna priča iz susjedstva
Zaštitite svoje zdravlje uz redovite preventivne preglede!

Ističući važnost brige za vlastito zdravlje GRAWE Hrvatska d.d. je pripremilo brojne programe dobrovoljnog dodatnog zdravstvenog osiguranja koje je prilagodilo potrebama svojih korisnika.

Ono što je za istaknuti su prije svega brzo dostupne medicinske usluge visoke kvalitete u najboljim zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske u obliku specijalističkih i kontrolnih pregleda, dijagnostičkih obrada, dodatne financijske sigurnosti u slučaju operacija ili boravka u bolnici i to uz jednostavnu proceduru naručivanja online prijavom ili telefonskim pozivom.


Jeste li vi ove godine obavili sistematski pregled?

Pročitajte više o GRAWE programima dobrovoljnog dodatnog zdravstvenog osiguranja.

Na poveznici u nastavku pročitajte vrlo važne i korisne informacije o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka.

Kampanja 90/98
12. travnja 2021 ― Vrijeme čitanja 10 min.
Dostupni, besplatni preventivni pregledi – nema izlike za propuštanje

U 10 minuta saznajte sve važno o preventivnim pregledima: zašto su važni, mogu li se obaviti besplatno, kada i gdje. A saznat ćete više i o našoj novoj kampanji 90/ 98 kojom ćemo vas sustavno podsjećati kako jednostavnije sačuvati ono najvrijednije – vaše zdravlje

Više
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...