O nama

Kontakt

GRAWE Hrvatska d.d.
Ulica grada Vukovara 5
HR-10000 Zagreb

072-300-301, 01-3034-000 +385-(0)1-30-34-500 info@grawe.hr
Inhalt:

Povijest GRAWE koncerna

 
„U jedinstvu mnogih leži snaga koja čini dobro. Pridonijeti tome dužnost je svih nas.“ nadvojvoda Johann, 1846.
 

 

Nadvojvoda Johann spoznao je kako je za ujedinjenje potrebna snaga, stoga je odlučio osnovati Grazer Wechselseitige kao osiguravajuću udrugu na načelu uzajamnosti.

14. srpnja 1828. dugogodišnji napori nadvojvode Johanna okrunjeni su uspjehom. Naime, tada je njegov brat, car Franz I., carskom odlukom odobrio osnivanje “carsko-kraljevskog Zavoda Unutarnje Austrije za osiguranje od šteta od požara za Štajersku, Korušku i Kranjsku“. Time je stvoren temelj za uspješnu povijest Grazer Wechselseitige koja neprekidno traje već 190 godina.

Započevši tada kao regionalni osiguravatelj, usmjeren u potpunosti prema korisnicima u Austriji, danas je prerastao u međunarodni koncern koji posluje na području srednje i istočne Europe.

Tijekom 190 godina duge povijesti društva došlo je do značajnih promjena. Razdoblja gospodarskog procvata trajno su korištena za prevladavanje kriznih vremena. Niti dva svjetska rata, slom burze 1873., posljedice “crnog petka” 1929. godine niti naftna kriza 1973. godine nisu uspjeli omesti rast i širenje poduzeća.

Geopolitički i gospodarski uvjetovane promjene imale su za posljedicu sužavanje područja poslovanja Grazer Wechselseitige u teritorijalnom pogledu, ali su u novijoj povijesti omogućile prisutnost društva na tržištima 13 europskih zemalja.

Poslovne aktivnosti društva pri tome nisu ostale ograničene samo na osiguravateljnu djelatnost već su se u velikoj mjeri proširile na područje poslovanja nekretninama i bankarski sektor. Na krize tržišta kapitala koje su se u povijesti ponavljale, društvo je pravodobno reagiralo ulaganjem u nekretnine i drugu nepokretnu imovinu. Angažman u bankarskom sektoru nastao je iz želje za ponudom sveobuhvatne skrbi o korisnicima.

Danas, nakon 190 godina od osnutka društva, prvobitna ideja o zajedničkoj odgovornosti  postala je aktualnija nego ikada prije – gospodarsku egzistenciju možemo osigurati samo ako se za nju pobrinemo unaprijed.